Sari la conținut
Home » „De ce face pisica pipi în patul meu?” Adevărul din spatele acestui comportament nociv

„De ce face pisica pipi în patul meu?” Adevărul din spatele acestui comportament nociv

pisica în baie; sursă foto: rover.com

Nimănui nu-i place să întrebe: „De ce face pisica mea pipi în patul meu?”. Să observi că pisica ta și-a făcut treaba mică pe așternuturile tale proaspăt scoase din mașina de spălat este unul dintre cele mai enervante lucruri pe care le poate face. Există o mulțime de motive diferite, care explică de ce ar face un astfel de lucru.

Înțelegerea „de ce” vă va ajuta să vă dați seama ce se întâmplă cu adevărat în capul felinei dumneavoastră blănoase, astfel încât să puteți determina apoi cum să opriți acest comportament nedorit.

De ce pisicile fac pipi în pat și nu în litieră?

În primul rând, trebuie să determinați cauza comportamentului. Unele dintre cele mai frecvente motive pentru care pisicile fac pipi pe pat includ:
O afecțiune medicală de bază. O infecție a tractului urinar, diabetul și bolile renale sunt primele trei motive pentru care pisica ta poate avea dificultăți în a-și controla vezica urinară. Acesta poate fi cazul felinelor care nu numai că urinează pe patul dumneavoastră, ci și în alte locuri în afară de litieră. Este important să vă duceți imediat pisica la veterinar dacă observați acest comportament.

Stres și anxietate. Atunci când pisicile devin copleșite și stresate, ele folosesc uneori urinarea ca mecanism de adaptare. Pisica dumneavoastră poate fi stresată sau anxioasă în legătură cu diverși factori care o vor determina să facă pipi în afara litierei.

Probleme de atașament. Din moment ce mirosul tău natural umple patul, pisica ta probabil că îl găsește foarte reconfortant atunci când ești plecat. Dacă aveți o pisicuță căreia nu-i place să fie separată, este posibil să urineze pe pat pentru a combina mirosul lor cu mirosul dvs. pentru confort.

Gelozia. Adăugarea unei noi pisici, a unui câine sau chiar a unui bebeluș în casă ar putea crea sentimente de gelozie la pisica ta și ar putea face ca aceasta să se simtă amenințată. Aceasta va dori să-și marcheze teritoriul, iar patul dumneavoastră poate fi locul principal pentru acest comportament.

O litieră murdară

Dacă litiera pisicii nu se ridică la standardele lor, ar putea urina în pat pentru a anunța acest lucru. Fie că nu ați curățat mizeria suficient de des, fie că litiera lor nu este de dimensiunea potrivită, pisica va evita cu totul litiera dacă nu se simte confortabil să o folosească. Pisicile sunt extrem de pretențioase și ar putea protesta față de locația litierei, tipul de cutie și chiar față de tipul de nisip.

O pisică care nu este sterilizată sau castrată poate stropi și marca mobila, pereții și covoarele. Este mai probabil să marcheze suprafețele decât pisicile fixate. În acest caz, soluția este simplă – sunați-vă veterinarul și programați-vă o programare pentru a vă steriliza pisica.

Ce poți face pentru a împiedica comportamentul pisicii?

Cel mai bun mod de a opri comportamentul pisicii este de a identifica posibila cauza. De obicei, motivul este un fel de afecțiune medicală subiacentă. Din acest motiv, primul pas ar trebui să fie întotdeauna să consultați medicul veterinar. Dacă acesta  elimină orice afecțiune medicală, puteți încerca unele dintre aceste tactici pentru a vă ajuta să vă păstrați patul curat:

Obosiți-vă pisica cu sesiuni lungi de joacă pentru a reduce anxietatea și stresul. Dați prioritate timpului de îmbrățișare, astfel încât pisica să se simtă iubită și în siguranță. Asigurați-vă că litiera pisicii este întotdeauna curată. Încercați noi cutii de nisip și locații pentru litieră pentru a oferi condiții perfecte pentru pisica dumneavoastră.

Găsiți orice factori de stres din exterior care ar putea cauza anxietate pisicii dumneavoastră. Încurajați utilizarea litierei cu ajutorul unor recompense ca întărire pozitivă.

Ce nu trebuie să faceți dacă pisica face pipi în patul dumneavoastră

Probabil că ați auzit același sfat nu foarte util pe care l-am auzit cu toții: „Doar freacă-i nasul în ea. Asta o va face să se oprească”. Contrar credinței populare, țipând la pisica ta, stropind-o cu puțină apă sau frecându-i nasul în mizeria ei nu-i va îmbunătăți de fapt comportamentul. S-ar putea chiar să înrăutățească lucrurile.

Dacă pisica urinează în afara litierei din cauza unor factori de stres, a o face mai temătoare nu va face decât să determine comportamentul ei să continue. Atunci când aveți îndoieli, cea mai bună soluție este să consultați un medic veterinar.

Răspunsul la întrebarea: „De ce face pisica mea pipi pe patul meu?” este doar primul pas. Pe lângă abordarea problemei specifice care cauzează pisica să facă pipi pe pat, va trebui să luați măsuri pentru a vă ajuta pisicuța să se „reseteze”.

Afecțiunile medicale subiacente sau stresul pot face ca pisica să urineze pe pat. Deși acest comportament este frustrant, neigienic și destul de scârbos, poate însemna că are nevoie de ajutor. Dacă apare acest comportament, este esențial să vă aduceți pisica la medicul veterinar pentru un diagnostic mai amănunțit.