Sanatate & Dresaj

De ce câine cu pedigree

Un căine se poate naște cu pedigree sau îl poate dobândi (lucru este posibil doar la rasele rare). Pedigree-ul certifică calitățile și trăsăturile câinelui după standarde internaționale ale raselor şi este omologul certificatului de naștere (sau al buletinului) de la oameni.

Doar ascendenţa cunoscută a câinelui vă poate informa despre sănătatea si zestrea genetică a puiului pe care-l cumpăraţi. Un câine fără pedigree, achiziţionat mai ieftin, ar putea să vă coste mult mai mult pe termen lung, ca îngrijire a sănătăţii.

De ce câine cu pedigree. Sfaturi de achizitionare

–  Nu cumpăraţi animale ca urmare a unui impuls, aflaţi la cumpărături. Decizia de a lua un câine reprezintă un angajament pe mai mulţi ani (10-20). Pentru ca alegerea dvs. să fie una bună, fiţi pregătiţi să asteptaţi chiar si cîteva luni, sau chiar un an. Crescătorii responsabili nu produc căţei tot timpul anului, pe bandă rulantă.

cățelușă cu pui; sursă foto: nutriment.co.uk

Nu cumpăraţi animale din magazine de pet, de la crescători comerciali sau intermediari ne sugerează Asociația Chinologică Județului Suceava

Acestea sunt de obicei rezultatul unor împerecheri nefericite, între exemplare de o calitate si o stare de întreţinere precară. Condiţiile oferite de acesti înmulţitori de câini animalelor lor sunt inumane si neigienice. Animalele sunt doar exploatate pentru bani si trăiesc în condiţii mizerabile. Nu încurajaţi industria producătoare de nefericire cumpărând de la crescători comerciali si intermediari. În plus, riscaţi să supuneţi familia unei drame în situaţia extrem de probabilă de a cumpăra un pui bolnav care ar putea muri în scurtă vreme.

De ce câine cu pedigree. Vizitați locul de unde urmează să achiziționați puiuțul de câine

Înainte de achiziționarea unui pui de câine este indicat să mergi să te asiguri că mediul în care a fost crescut sunt cele mai optime pentru un câine sănătos. Acest lucru este esențial pentru caracterul viitorului câine.

Trebuie să urmărești dacă spațiu de creștere este igienic, să asculți dacă la locul creșterii se aud zgomote puternice (asta însemnând că puiutul trăiește în stres, ceea ce-i va influența caracterul).

Când te-ai decis să cumperi un câine, nu te repezi la cel mai mare sau masiv din grup. Dacă vrei un câine cu pedigree, citește înainte standardul rasei.

Atenţie la mama si tatăl cainelui, pentru a-ți da seama dacă monta a fost executată corect între cele două exemplare. Un pui vesel, vivace, va fi un câine care va merge bine și la dresaj. De asemenea, un câine mâncăcios va fi așa tot timpul, deci nu vei avea probleme cu el.

După ce s-a stabilit prețul și  puiuțul pe care îl vei achiziționa, cereți crescătorului carnetul de sănătate cu deparăzitările interne și externe făcute până la vârsta achiziționării.

În cazul unui câine se va solicita pedigree-ul și adeverința de proveniență, stampilată și semnată de către Asociația Chinologică teritorială. Cea mai bună perioadă de achizitionare este între 8 si 10 săptămâni.

Creștere și educație unui câine cu pedigree

– Creșterea: Hrănirea adecvată, sănătoasă, se face şi cu hrană uscată de calitate, conform graficelor după sacii de mâncare. Până la vârsta de 6 luni, puiuții vor mânca 4-5 mese/zi, după care mesele vor scădea treptat, ajungându-se la un an la o singură masă/zi.

De ce hrana uscăta și nu gătită?  Pentru că în hrana gătită nu se poate aprecia numărul de grăsimi și vitamine din alimente, ficatul fiind bombardat în perioada de creștere cu exces de proteine, de grăsimi, ducănd la apariția de eczeme și scaune inconstante.

Educatia: Pentru nevoile fiziologice ale câinelui, trebuie amenajate locuri afânate, cum ar fi covoare, mochete, nisip sau ziare rupte fâșii.

La un interval de 10 – 15 minute după ce câinele măncâ și bea apă, va fi scos pe balcon sau în baie și i se vor arăta ziarele rupte fâsii. După ce va fi dus de mai multe ori în același loc, câinele o să se ceară singur pe balcon sau în baie.

In perioada de creștere, la câinii ținuți în apartament apare problema rosului. Trebuie ferit în perioada de vaccinări de fire electrice, cabluri telefonice, prin ridicarea lor în locurile unde nu pot ajunge. Cât timp sunteți plecate de acasă achiziționați niște oase sau bastonașe din piele special concepute pentru câini, pentru a le da de lucru.

Dresajul profesionist: se face în general după vârstă de 7 luni, când cei interesați se vor adresa dresorilor autorizați sau Asociației Chinologice Teritoriale.

Vaccinarile: perioada de vaccinări se întinde până la vârsta de 4-5 luni, după un program strict. In această perioadă câinele nu are voie să intre în contact cu alte exemplare care pot fi purtătoare de virusi pentru care câinele nu este imunizat.

Dreptul de monta

Pentru ca un cățel să poată obține dreptul de montă trebuie să îndeplinească câteva condiții: să aibă cel puțin 12 luni, să fi participat la două arbitraje la vârsta de peste 12 luni.

Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, câinelui i se conferă dreptul de reproducție. Acest drept este important pentru ca în urma unei reproduceri între doi câini cu drept de montî, exemplarele noi vor avea pedigree (certificat de origine).

 

Set de întrebări pe care ar trebui să le puneţi celui de la care doriţi să achiziţonaţi căţelul:

1. „Din ce asociaţie faceţi parte?”

2. „Participaţi la expoziţii chinologice sau la evenimente de dresaj?”

3. „Câţi câini aveţi în total?”

4. „Câte rase cresteţi?”

5. „Ce rezultate aţi avut cu câinii dvs.?”

6. „Aș putea vizita canisa dvs.?”

7. „Aș putea vedea mama puilor?”

8. „Oferiţi contract de garanţie la vânzarea puiului? Ce acoperă garanţia?”

9. „Ce fel de asistenţă îmi veţi oferi pe durata vieţii câinelui?”

10.”Vă asumaţi returnarea ulterioară a câinelui în cazul în care acesta prezintă defecte grave de constituţie sau malformaţii congenitale?”

Recent Posts

Cum poți avea o relație bună cu câinele tău

Cum poți avea o relație bună cu câinele tău. Important este să știi să ”traduci”…

2 săptămâni ago

O pisică mers singură la veterinar să nască. Unde se întâmplă asta

O pisică a mers singură la veterinar să nască, acest lucru s-a întâmplat la noi…

2 săptămâni ago

De ce este greșit să-i dai pisicii tale să mănânce carne crudă

De de este greșit să-i dai pisicii tale să mănânce carne crudă conform specialiștilor în…

2 săptămâni ago

Medicii atrag atenția: au apărut căpușele

Medicii atrag atenția: au apărut căpușele și primii pacienți care au cerut ajutorul specialiștilor. Sezonul…

4 săptămâni ago

Liliecii ”Vulpi zburătoare” din Australia sunt amenințate cu dispariția

Liliecii ”Vulpi zburătoare” din Australia sunt amenințate, în acest moment, ca niciodată înainte. Aceste animale…

4 săptămâni ago

O nouă campanie speră să sensibilizeze și să reducă cererea de câini cu probleme de sănătate

O nouă campanie speră să sensibilizeze și să reducă cererea de câini cu probleme de…

4 săptămâni ago

Parteneri

  • INFOACTUAL

  • INFOACTUAL