Sari la conținut
Home » De ce au câinii nasul rece? Explicația acestei manifestări

De ce au câinii nasul rece? Explicația acestei manifestări

De ce au câinii nasul rece? După masaj serios pe burtă, un câine își poate lovi nasul de cel al stăpânului său, în semn de mulțumire. Adesea, acest bot în nas se simte rece și umed. Proprietarul s-ar putea întreba: Este normal ca nasul unui câine să se simtă așa? Adică, de ce au câinii un nas așa rece?

De ce au câinii nasul rece?

Răspunsul este da, este normal. Dar la fel este și un nas mai cald, mai ales după ce ațipește, a declarat Anna Bálint, cercetător la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta, Ungaria.

„Când un câine doarme, nasul lor se încălzește de obicei și se usucă, de asemenea,” a declarat ea. Apoi, câinele se trezește, își linge nasul și acesta redevine rece.

O idee este că nasul rece al câinelui ar putea ajuta animalul cu blană să își regleze temperatura corpului. Dar vârful nasului este atât de mic, încât nu poate contribui semnificativ la reglarea termică a câinelui, a declarat Bálint.

O fi un avantaj?

Un câine
Un câine care miroase atent camera

O echipă internațională de oameni de știință a măsurat temperatura nasului mai multor animale. Inclusiv a unui cal, a unui câine și a unui elan. În momentul în care Bálint s-a alăturat proiectului, echipa aflase deja că vârfurile nasului animalelor carnivore sunt de obicei mai reci decât cele ale ierbivorelor. Poate că un vârf al nasului mai rece ar putea fi un avantaj în sălbăticie, s-au gândit cercetătorii.

Echipa a efectuat două experimente – unul privind comportamentul și altul privind creierul. Ideea era să afle dacă un nas rece ar putea contribui la o mai bună detectare a căldurii.

Găsesc ușor căldura

În primul experiment, echipa a reușit să antreneze cu succes trei câini de companie să aleagă un obiect mai cald, aproximativ la aceeași temperatură cu potențiala pradă, în locul unui obiect la temperatura camerei. Rezultatele au indicat faptul că câinii pot detecta radiații termice slabe de la o distanță asemănătoare cu cea de vânătoare, potrivit livescience.

A doua investigație a fost centrată pe creier. Oamenii de știință au prezentat o cutie care conținea apă caldă unui nr de 13. Când câinii au reperat căldura, un semnal a fost  localizat doar în emisfera stângă a creierului lor. Această parte a creierului a fost legată de activitatea de prădător la multe vertebrate, a declarat Bálint. Regiunea specifică ajută la reunirea diferitelor senzații, cum ar fi vederea, poziția corpului și căldura, a adăugat ea.