Sari la conținut
Home » De ce aceste alimentele banale sunt interzise câinilor și pisicilor

De ce aceste alimentele banale sunt interzise câinilor și pisicilor

Alimentația responsabilă a animalelor de companie este considerată de mulți iubitori de animale un moft. Mulți dintre noi cedăm cererilor simpatice ale companionilor noștri și nu ne dăm seama că le facem rău dându-le aceste alimente.

Pastele și produsele de panificație interzise animalelor de companie

Specialiştii nu recomandă proprietarilor de câini şi pisici să strecoare în alimentaţia animăluţelor paste sau produse de panificație cum ar fi pâinea, covrigii, biscuiţii sau gogoşile. Acestea pot fermenta în stomac, produc disconfort gastric şi duc la indigestii grave cu vărsături şi diaree, chiar pancreatită.

Cel mai probabil, multe dintre pisici nu vor refuza o bucată de pâine, o vor găsi drept delicatesă, mai ales dacă e şi trecută printr-un rest de grăsime sau sos rămase de pe la vreo cină cu prăjeli. Se știe că multe pisici nu refuză un dumicat de pâine atunci când li se dă, mai ales cele crescute în curte la ţară, fără plicuri cu hrană umedă şi crochete premium.

Totuşi, pâinea nu ar trebui să fie alegerea de bază nici în cazul pisicilor, dar nici al câinilor, fie ea şi combinată cu pateuri de ficat ori tocăniţe savuroase. Pâinea fermentează, balonează, produce indigestii şi, de ce nu, vă poate ridica din pat în toiul nopţii atunci când pisica va miorlăi de durere din cauza crampelor sau, mai rău, câinele va vrea să meargă afară.

Totuși, ce puteți face dacă animăluțul insistă să-i dați un colț de pâine?

Unii medici veterinari sunt de părere că nu e ceva neapărat alarmant dacă animalul de companie, pisică sau câine, s-a furișat în bucătărie şi, de foame, a furat şi a mâncat un colț de pâine.

Cei din tabăra care își răsfață animalul și nu pot să-i refuze nimic, susţin chiar că e indicat să dăm pisicuţelor, din când în când, coajă de pâine înmuiată în lapte, dar numai coaja. Din păcate, miezul de pâine are şanse mai mari să producă aciditate.

Este important să citim ingredientele. Un mare pericol pentru animal este produsul din făină, care conține: agenți de dospire; sare; zahăr; stafide; usturoi; ceapă; nuci; glucide.

Ar trebui să evitați hrănirea pisicii cu produse de patiserie, gogoși și alte produse de panificație care conțin praf de copt. Dacă pentru un om, astfel de substanțe au un efect negativ prin consumul de cantități mari și pe termen lung, ne putem închipui răul provocat în corpului animalului, și asta într-o perioadă scurtă de timp.

Dacă dai pâine unei pisici, atunci studiază cu atenție compoziția acesteia. Produsul care conține sare sau zahăr poate fi dăunătoar sănătății animalului tau. Aceste componente sunt deosebit de periculoase pentru: rinichi, stomac, ficat.

Prezența stafidelor, usturoiului sau cepei în compoziție poate provoca anemie, vărsături, diaree.

Dacă există nuci în produsele de panificație, atunci ar trebui să fiți atenți, deoarece conțin arginină, care, în cantități moderate, este utilă atât pentru pisici, cât și pentru câini, deoarece participă la sinteza ureei, stimulează secreția hormonului insulină și creșterea.

Dar arginina se găsește în cantități suficiente în carne, prin urmare, să hrăneşti cu nuci o pisică nu este recomandat, deoarece excesul poate provoca intoxicaţii.

Spaghetti cu chiftele – meniu acceptat doar în desenele animate

Nu vă inspiraţi din cunoscuta scenă din Doamna şi Vagabondul în care cele două pisicuţe îndrăgostite savurau cu poftă paste cu sos de roşii şi chiftele. Ar fi o nebunie să vă inspiraţi dintr-o animaţie pentru copii atunci când pregătiţi prânzul pisicilor de acasă! Nu veţi sfârşi decât frustrat şi cu vizite interminabile la veterinar.

De asemenea, pastele nu sunt recomandate în hrănirea animalului. Dacă vă rămân spaghetti de la cină, lăsaţi deoparte gândul că aţi putea combina ce v-a mai rămas cu un plic umed de-al pisicii şi astfel aţi face din asta o cină săţioasă pentru patruped.

Deoarece pisicile, ca și câinii, sunt carnivore, pentru care cea mai mare cantitate de nutrienți și substanțe nutritive este conținută în carne, bine, puțin în legume.

Produsele din făină conțin carbohidrați complecși. Un exces de ele în corpul unui animal devine cauza obezității și a bolilor conexe.. La pisicile care consumă în mod regulat produse din făină, în timp, se observă: creștere în greutate, probleme cu rinichii și inima, pierderea părului, pierderea dinților, afectarea funcției de reproducere, letargie, apariția constipației sau diareii.