Sari la conținut
Home » Cum vă dați seama dacă pisica dumneavoastră a răcit. Cele mai des întâlnite simptome

Cum vă dați seama dacă pisica dumneavoastră a răcit. Cele mai des întâlnite simptome

Dacă prietenul tău felin strănută sau are secreții oculare, aceste simptome pot indica o răceală virală ușoară sau începutul unei infecții respiratorii mai grave.

Dacă este depistată în stadii incipiente, este posibil să puteți trata răceala pisicii dumneavoastră acasă. Cu toate acestea, semnele îngrijorătoare, cum ar fi tusea, respirația dificilă sau inapetența (lipsa poftei de mâncare), justifică o vizită la veterinar.

Pisicile pot răci cu adevărat?

Pisicile nu sunt, în general, susceptibile la aceleași virusuri care afectează oamenii, dar sunt afectate de virusuri specifice felinelor care produc simptome similare. Aproape toate „răcelile” pisicilor pot fi atribuite unei infecții cu calicivirus sau herpesvirus. Simptomele bolii apar, de obicei, de la câteva zile până la o săptămână de la expunerea inițială de la o pisică infectată sau de la un obiect contaminat.

Cu toate acestea, este posibil ca pisica dumneavoastră să fie răcită chiar dacă nu a fost expusă recent. Se estimează că herpesvirusul felin afectează peste 90% din populația de pisici și poate rămâne latent în corpul felinei. În perioadele de stres, virusul poate fi reactivat, ceea ce poate stimula simptomele răcelii pisicii.

Simptomele comune ale răcelii pisicii

  1. Strănutul

Strănutul este un reflex involuntar conceput pentru a expulza corpurile străine și alți invadatori din sistemul nazal. Este, de obicei, primul și cel mai proeminent simptom de răceală pe care îl veți observa la pisica dumneavoastră. Majoritatea pisicilor răcite vor strănuta mai mult decât de câteva ori; în general, vor avea strănut persistent sau chiar crize de strănut.

  1. Nasul care curge

Pe măsură ce virusul începe să provoace iritarea mucoasei nazale, organismul produce mucus pentru a proteja aceste pasaje. Pe măsură ce se produce mucus nou, excesul se scurge prin nări sau este expulzat prin strănut. Scurgerea nazală a pisicii dumneavoastră poate fi clară și apoasă, sau poate avea un aspect mai mucos.

  1. Scurgerea ochilor

Ochii apoși sunt un alt simptom comun al unei răceli feline și pot apărea la unul sau la ambii ochi. Scurgerile oculare se pot acumula în jurul ochilor și se pot usca formând o crustă incomodă dacă nu sunt șterse ușor cu o cârpă curată și umedă. De asemenea, este posibil ca pisicile să dezvolte conjunctivită, care este o inflamație a țesuturilor oculare, ca urmare a unui virus de răceală. Simptomele însoțitoare pot fi strabismul, lăbărțarea ochilor, ochii roșii sau ținerea ochilor închiși.

  1. Letargie

Nu este neobișnuit ca o pisică să se simtă puțin obosită în timp ce sistemul său imunitar este angajat în lupta împotriva unui invadator viral. O pisică răcită poate dormi mai mult și probabil va fi mai puțin interesată să investigheze mediul înconjurător. Este, de asemenea, posibil ca letargia lor să se datoreze unei creșteri a temperaturii interne.

  1. Febră

Poate fi dificil să știi doar prin simpla atingere a pisicii tale dacă are febră. Temperatura normală a corpului lor este mai mare decât a unui om și se situează undeva la 39 de grade Celsius. Dacă vă simțiți confortabil să faceți acest lucru, puteți lua temperatura pisicii folosind un termometru rectal sau o puteți face la spitalul veterinar. Orice febră care durează mai mult de 24 de ore trebuie tratată imediat de un medic veterinar.

  1. Scăderea apetitului

Multe pisici care suferă de o răceală nu vor mânca la fel de mult sau de des cum o fac de obicei. Acest lucru ar putea fi legat de febră sau de congestie. Atunci când pisicile au nasul înfundat, le este dificil să își miroasă mâncarea și, din păcate, această pierdere de miros le poate afecta apetitul. Inflamația din țesuturile gâtului lor din cauza răcelii poate face, de asemenea, ca înghițirea să fie incomodă, potrivit lovetoknowpets.com.