Sari la conținut
Home » Cum s-au adaptat mamiferele africane la schimbările climatice. Migrația animalelor sălbatice, afectată din plin

Cum s-au adaptat mamiferele africane la schimbările climatice. Migrația animalelor sălbatice, afectată din plin

sursă foto: destepti.ro

Pe măsură ce căldura necruțătoare a schimbărilor climatice pune stăpânire pe lumea noastră, Africa de Sud și antilopele africane precum și alte mamifere africane care trăiesc în acest habitat se confruntă cu o creștere alarmantă a temperaturii.

sursă foto: educalingo.ro
sursă foto: educalingo.ro; antilope

Valorile termice în creștere pun în pericol locuitorii sălbatici ai regiunii, cum ar fi antilopele, în special și pe cei care depind de ecosistemele deja uscate și fragile. Lupta lor pentru hrană și apă se intensifică, iar rezistența lor la căldura tot mai mare scade

Antilopele își modifică comportamentul pentru a supraviețui

Pentru a supraviețui temperaturilor caniculare, animalele au la dispoziție o serie de strategii. Acestea ar putea evolua genetic, migra sau chiar să-și modifice comportamentul. Dintre acestea, modificările comportamentale sunt cele mai flexibile și imediate.

Acestea pot include căutarea unor spații mai răcoroase în cadrul teritoriilor lor, ajustarea posturii sau a activităților, gâfâiala sau reducerea consumului de hrană. Cu toate acestea, fiecare adaptare are un cost fizic, iar înțelegerea acestui act de echilibru complex necesită o investigare mai profundă a modului în care fiecare specie utilizează aceste adaptări.

Ce au descoperit cercetătorii despre antilopele africane și alte mamifere

Descoperirile au arătat că antilopele au suferit cel mai mult din cauza căldurii în creștere. Nivelurile lor de activitate au scăzut, cu mai puține mișcări în timpul zilei și nicio creștere compensatorie a activității nocturne.

Pe de altă parte, elanii au reușit să facă tranziția cu succes de la activitățile din timpul zilei la cele din timpul nopții. Impactul lor a fost mai redus, probabil datorită faptului că au evitat zonele deschise, expuse la soare, pe care springboks tind să le locuiască.

sursă foto: Youtube
antilopă în savana Africană; sursă foto: Youtube

Kudus, care locuiesc la umbră și sunt mai puțin mobili decât ceilalți, au prezentat schimbări minime în activitate. Dimensiunea lor mai mare, împreună cu riscul de prădare redus și o capacitate mai mare de a rezista la creșteri de căldură înainte de a suferi de stres termic, au contribuit probabil la rezistența lor.

Schimbările climatice au implicații profunde pentru mamiferele din întreaga lume, iar aceste efecte se extind mult dincolo de schimbările de temperatură. De la modificarea lanțurilor trofice la schimbarea habitatelor, efectele în lanț ale încălzirii planetei reprezintă o multitudine de amenințări pentru mamifere.

Schimbări în distribuție ca urmare a creșterii temperaturilor

Pe măsură ce temperaturile cresc, multe specii de mamifere sunt forțate să se deplaseze spre poli sau la altitudi„ni mai mari în căutarea unor climate mai răcoroase. Această schimbare poate perturba teritoriile stabilite, poate crea concurență pentru resurse și, în unele cazuri, poate împinge speciile în zone în care nu sunt adaptate pentru a supraviețui.

Schimbările climatice pot afecta momentul și disponibilitatea surselor de hrană. De exemplu, temperaturile mai ridicate pot face ca plantele să înflorească mai devreme, ceea ce poate perturba disponibilitatea hranei pentru mamiferele erbivore.

În mod similar, dacă insectele sau mamiferele mai mici de care carnivorele depind pentru hrană sunt afectate de schimbările climatice, acestea ar putea crea un impact în cascadă în susul lanțului trofic.

Modificări ale modelelor de hibernare și migrația animalelor sălbatice

Modificările modelelor sezoniere pot perturba ritmurile biologice ale mamiferelor. Unele specii pot ieși din hibernare înainte ca sursele de hrană să fie disponibile, în timp ce altele ar putea întârzia migrația animalelor sălbatice din cauza temperaturilor mai ridicate, ceea ce le-ar putea pune în pericol atunci când rezervele de hrană se diminuează în cele din urmă.

sursă foto: Pexels
familie de elefanți; sursă foto: Pexels

Temperaturile mai ridicate pot crește prevalența și răspândirea bolilor și paraziților care afectează mamiferele. De exemplu, căpușele, purtătoare ale bolii Lyme, își extind aria de răspândire din cauza iernilor mai blânde.

Fenomene meteorologice extreme și pierderea habitatului

Fenomenele meteorologice mai frecvente și mai intense, cum ar fi incendiile, uraganele și secetele, pot distruge habitatele și sursele de hrană, provocând un pericol imediat și un stres pe termen lung asupra populațiilor de mamifere. Creșterea nivelului mării, ca urmare a topirii gheții polare, poate duce, de asemenea, la pierderea habitatelor de coastă.

Pentru speciile deja pe cale de dispariție sau cu populații mici, stresul suplimentar al schimbărilor climatice le poate împinge mai aproape de dispariție. O analiză din 2020 publicată în revista „Nature Climate Change” sugerează că jumătate dintre mamiferele terestre din lume sunt expuse riscului schimbărilor climatice și este posibil să nu aibă capacitatea de a se adapta suficient de repede pentru a supraviețui.

Pentru a atenua aceste efecte, este esențial să se continue eforturile care vizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și conservarea și restaurarea habitatelor naturale. În plus, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege și anticipa modul în care schimbările climatice vor afecta anumite specii și ecosisteme, astfel încât să poată fi puse în aplicare strategii de conservare eficiente. Informații culese de pe portalul earth.com.