Sari la conținut
Home » Operațiune de salvare, contracronometru, într-un golf. Peste 400 de mamifere…

Operațiune de salvare, contracronometru, într-un golf. Peste 400 de mamifere…

Operațiune de salvare, contracronometru, într-un golf. Peste 400 de mamifere…

Un golf închis în Tasmania, o insulă la sud de Australia, a fost capcana naturală pentru sute de balene-pilot. S-a declanșat o vastă operațiune de salvare pentru alte zeci aflate încă în viaţă, inotează AFP.

Alte circa 200 de balene au fost descoperite miercuri, eşuate puţin mai departe de Macquarie Harbour.

470 este numărul total al balenelor eşuate în acest vast golf închis de o strâmtoare îngustă de pe coasta de vest, sălbatică şi puţin populată, a insulei australiene.

Aproximativ 300 de balene-pilot au fost descoperite luni, declanşând o vastă operaţiune de salvare, majoritatea fiind eşuate pe un banc de nisip la care se putea ajunge doar cu barca.

Nic Dekairectorul, director la departamentul pentru parcuri naturale,  a declarat recent că majoritatea cetaceelor descoperite azi în timpul unui zbor de recunoaştere aerian muriseră.

Cauzele acestor eşuări în masă a cetaceelor rămân necunoscute.

Aproximativ şaizeci de persoane, inclusiv specialişti în protecţia mediului şi angajaţi ai fermelor de acvacultură învecinate, participă la operaţiunile de salvare a balenelor-pilot descoperite eşuate luni, parţial scufundate în apă.

„În această dimineaţă, cea mai bună evaluare a noastră este că între 50 şi 70 de balene sunt încă în viaţă”, a precizat Deka.

Salvatorii folosesc cabluri ataşate navelor, pentru a le scoate în larg. În acest fel au reușit să salveze 25 de cetacee.

„Este foarte obositor din punct de vedere fizic şi emoţional”, a mărturisit Nic Deka.

Alte 200 de cetacee descoperite eşuaseră deja la aproximativ șapte kilometri de grupul găsit luni.

Autorităţile şi-au extins zona de căutare pentru a se asigura că alte balene nu au eşuat.