Sari la conținut
Home » Cum îmi cresc câinele? Uite câteva sfaturi extrem de utile

Cum îmi cresc câinele? Uite câteva sfaturi extrem de utile

Cum imi cresc cainele? Când se face deparazitatrea, când se face primul vaccin, cât trebuie să manânce, ce alimente sunt recomandate, ce alimente nu sunt recomandate, cum se face corect igiena câinilor? La toate aceste întrebări a răspuns medicul veterinar Fogarasi Peter.

Cum imi cresc cainele? Catelului nostru trebuie sa ii facem o serie de deparazitari interne si externe care incep de la varsta de 4 – 6 saptamani si care vor fi associate, de la 6 la 12 saptamani de o serie de vaccinuri absolut necesare pentru a-i creste sansele la un start cat mai sanatos in viata si pentru a-l feri de unele boli grave, chiar fatale.

Pana dupa ultimul vaccin, catelul nu trebuie sa ia contact cu alte animale, chiar si vaccinate, pentru a nu risca contaminarea cu anumiti paraziti sau boli la care adultii manifesta o anumita toleranta, dar la care puii sunt mai sensibili.De altfel, unele rase necesita suplimente vitamino-minerale pana la varsta de 12 chiar 18 luni.

Alimentatia va fi impartita in 4 – 5 mese / zi pana la varsta de 3 luni, de la 3 la 5 luni cate 3 – 4 mese, de la 5 la 8 – 10 luni cate 2 – 3 mese, ulterior 2 mese / zi fiindu-i de cele mai multe ori suficiente.

Cum îmi cresc câinele? Alimente recomandate

  • carnea de pasare, vita, peste preparata termic
  • legume nefermentescibile: morcov, telina, pastarnac, dovlecel, castravete, spanac, salata, ardei, rosii, broccoli, sfecla rosie, mazarea verde, leusteanul, patrunjelul, toate gatite la abur sau la gratar si de preferat maruntite
  • fructe sanatoase: mar (fara samburi), merisor, coacaze, mure si cu ponderatie pepene rosu, banana, caise si prune (fara samburi), chiar si capsuni
  • alte alimente: orez, musli, mamaliga, gris, pesmet, biscuitii simpli
  • lactate: branza de vaci, cas, urda, iaurt mai slab, lapte de preferat degresat, mozzarell
  • galbenus de ou crud sau preparat termic, paste, putina miere, ulei de masline
  • oasele mari de vita, eventual doar capetele articulare
  • anumite mancaruri produse pentru catei (hrana granulata sau conserve)

Alimente nerecomandate

  • carnea de porc, miel, oaie, oasele de pui, porc, miel, peste, prajeli, tocanite, rantas, tocaturile, afumaturile, mezelurile,sosurile, mancarurile condimentate, in general
  • culciurile in general (prajituri, bomboane, creme, zahar, ciocolata)
  • cartofii (mai ales cei prajiti), varza, mazarea si fasolea uscata, muraturi, painea proaspata, untul, branzeturi fermentate si grase (smantana, cascaval, de burduf, telemea), nuci, alone, seminte, fistic, citrice, pepene galben.

Apa trebuie sa fie proaspata si la discretie.Igiena cainilor se face prin controlul saptamanal al urechilor, eventual smuls excesul de par din urechi la anumite rase, taiatul ghearelor daca este cazul, taiatul parului din dreptul ochilor, intre pernute si perianal, periatul, pieptanatul si descalcitul parului de cate ori este necesar si cu instrumentele potrivite.Spalatul se va face cu apa simpla de cate ori este necesar si cu sampon special mai rar (la 1 – 2 luni interval).”