Sanatate & Dresaj

Cum îi îngrijim ochii şi cum scăpăm de urdori? Sfaturi medicale preţioase!

Cum îi îngrijim ochii şi cum scăpăm de urdori? Chiar şi cel mai bun prieten are nevoie de o îngrijire specială a ochiilor, cu atât mai mult cu cât câinele face parte dintr-o rasă pretenţioasă (Mops, Bulldog, Shih Tzu etc).Problemele oculare pot fi doar de natură estetică (dar care trebuie tratate, altfel afectează vederea) sau de sănătate (infecţii, conjunctivite, cherry eye, cataractă etc). Important este să nu pui tu diagnosticul, ci medicul veterinar. Stăpânul trebuie însă să ştie să depisteze o eventuală problemă a ochilor. Cum se analizează aparatul vizual al câinelui:Se duce patrupedul lângă o fereastră şi, la lumina naturală a zilei, se inspectează globul ocular astfel:

  1. Trebuie să fie clar (să nu existe puncte sau striaţii pe el), iar zona din jurul irisului trebuie să fie albă (nu roşie, galbenă sau maronie).
  2. Ochii trebuie să fie umezi, dar să nu lăcrimeze în exces.
  3. Trage cu degetul de pleoape, uşor: zona de sub ele trebuie să fie de culoare roz şi să nu pară inflamată.
  4. Pupilele trebuie să fie egale, de asemenea şi globul ocular.

Dacă găseşti urdori mari, schimbări de culoare, de formă sau inflamaţii, e necesar să mergi la veterinar pentru un tratament cu antibiotic sau pentru o intervenţie complexă (uneori, chirurgicală).Îngrijirea şi toaletarea ochilorÎn primul rând, trebuie să scapi de preconcepţia greşită pe care majoritatea stăpânilor de animale de companie o folosesc atunci când e vorba de igienă: „dar câinele de pe stradă cum de nu are probleme? Cum trăieşte bine-merci fără aceste intervenţii de toaletare etc?”Câinele maidanez sau din rasa europeană a fost expus, de-a lungul a zeci de generaţii, unor schimbări generale ale metabolismului şi a sistemului său de protecţie, fiind supus unor condiţii foarte grele de supravieţuire. Drept urmare, maidanezul va avea adesea o vedere impecabilă fără ajutor din partea omului, pe când un câine dintr-o rasă cunoscută ca fiind mai sensibilă, va avea în permanenţă nevoie de intervenţii.Aşadar, dacă ai un câine de rasă, trebuie să procedezi astfel:–          se ia o dischetă de vată umezită în apă călduţă-          se sterge un ochi, de la exterior spre interiorul feţei, cu o apăre gentilă, continuă-          dacă mai rămân urdori, repetă procedura-          la celălalt ochi se procedează la fel, doar că se foloseşte o dischetă nouă, niciodată aceeaşi. De evitat:Mersul cu capul scos pe geamul maşinii şi intrarea săpunului sau a şamponului în ochi, în timpul îmbăierii câinelui.   

Recent Posts

Cum poți avea o relație bună cu câinele tău

Cum poți avea o relație bună cu câinele tău. Important este să știi să ”traduci”…

3 săptămâni ago

O pisică mers singură la veterinar să nască. Unde se întâmplă asta

O pisică a mers singură la veterinar să nască, acest lucru s-a întâmplat la noi…

3 săptămâni ago

De ce este greșit să-i dai pisicii tale să mănânce carne crudă

De de este greșit să-i dai pisicii tale să mănânce carne crudă conform specialiștilor în…

3 săptămâni ago

Medicii atrag atenția: au apărut căpușele

Medicii atrag atenția: au apărut căpușele și primii pacienți care au cerut ajutorul specialiștilor. Sezonul…

o lună ago

Liliecii ”Vulpi zburătoare” din Australia sunt amenințate cu dispariția

Liliecii ”Vulpi zburătoare” din Australia sunt amenințate, în acest moment, ca niciodată înainte. Aceste animale…

o lună ago

O nouă campanie speră să sensibilizeze și să reducă cererea de câini cu probleme de sănătate

O nouă campanie speră să sensibilizeze și să reducă cererea de câini cu probleme de…

o lună ago