Sari la conținut
Home » Cu animalul de companie în vacanță. Ce trebuie să știi

Cu animalul de companie în vacanță. Ce trebuie să știi

Perioada concediilor și vacanțelor a început. Acum se poate călători fără certificate însă problemele continuă să existe. Tot mai multe companii aeriene anulează sute de zboruri și costul călătoriilor s-a mărit. Dacă ai plănuit să mergi peste hotare cu tot cu animalul de companie nu vrei să le lași la mama, vreo prietenă sau la pensiune, trebuie să știi că legislația diferă de la o tară la alta.

Prin urmare, ai face bine să te informezi, mai ales că există țări care interzic aducerea anumitor specii pe teritoriul lor.

Cu animalul de companie în vacanță. Ce prevede legislația Europeană

Potrivit legilor Uniunii Europene în ceea ce privește transportul animalelor peste hotare, nu poți lua mai mult de cinci animale cu tine atunci când treci granița. Dacă poți dovedi însă că mergi la o competiție, expoziție sau un eveniment sportiv sau de alt fel, nu intri sub incidenta legii menționate mai sus, conform National Geographic.

In ceea ce privește transportul animalelor cu avionul, aceasta este o călătorie riscantă pentru necuvântătoare, avertizează reprezentanții Humane Society din Statele Unite ale Americii, pentru ca dispozitivul de bagaje al unei aeronave este întunecat, zgomotos, iar temperatura și presiunea nu sunt reglate la fel de bine ca în cabina pasagerilor.

Legislați diferă de la stat la stat în ceea ce privește călătoria cu animalul de companie

Fiecare stat are propriile sale legi în ceea ce privește aducerea animalelor pe teritoriul lui, scopul fiind protecția împotriva bolilor și a speciilor invazive.

Dacă nu aduci animale exotice (maimuțe, feline sau anumite reptile), al căror transport pe teritoriul unei țări implică mai multe obstacole impuse de legislație, nu vei avea nevoie de vreun permis oficial.

Toate țările cer ca animalele de companie care intră pe teritoriul lor să aibă făcute vaccinurile de baza și dovada oficială ca starea de sănătate a acestora este bună. In cele mai multe cazuri, animalele au nevoie și de un microcip pentru a dovedi ca au identitatea respectivă.

Unele tari cer chiar folosirea pașapoartelor pentru animale. Iată care sunt principalele cerințe ale statelor în ceea ce privește aducerea animalelor de companie pe teritoriul lor. Aceste reguli se aplică animalelor de casă obișnuite, precum câinii și pisicile:

  • Tările Uniunii Europene au impus regula unui număr maxim de cinci animale care pot fi transportate. De asemenea, se menționează ca animalele trebuie să fie „ascultătoare”.
  • Animalele trebuie sa fie vaccinate împotriva turbării numai după ce li s-a plasat un microcip, și nu înainte. Dacă animalul este vaccinat înainte de plasarea microcipului, vaccinul trebuie refăcut.
  • Marea Britanie: animalele trebuie să fie vaccinate împotriva turbării și, cu trei luni înainte de călătorie, trebuie să li se facă analize de sânge din care să reiasă că nu prezintă niciun semn de boală.
  • Egipt: chiar dacă se dovedește că animalul este într-o stare de sănătate bună, trebuie ca stăpânul să se ocupe de el în primele trei luni petrecute în această țară. In același timp, nu sunt acceptate pasările, cu excepția puilor, care trebuie totuși să îndeplinească anumite norme legate de sănătate.
  • Coreea de Sud: aici se aplică aceleași reguli ca și în alte țări, însă trebuie să se tină cont de un detaliu important, legat de certificatul de sănătate oficial. Acest document trebuie să fie emis de un doctor veterinar din țara de proveniența, însă trebuie ca scrisul să fie în engleză sau în coreeană.
  • Statele Unite ale Americii: rozătoarele africane și zibetele nu pot intra în SUA, fiind considerate posibile focare de infecție. Ca o ciudățenie, nu se poate intra în țară nici cu suveniruri din piele de capră (precum tobele din Haiti), pentru că acestea au fost asociate cu antraxul.
  • Noua Zeelanda: pentru a aduce un animal în această țară de altundeva decât Australia e nevoie de un permis de import. Animalul va sta în carantină cel puțin zece zile. Anumite rase de câini nu au voie in Noua Zeelandă, aici intrând pit bull terrierul, Dogo Argentino, câinii din rasa japoneza Tosa și Fila Brasileiro. In niciun caz nu se poate intra cu un șarpe în această țară. In Noua Zeelanda nu exista specii de șerpi native, fiind interzis să ai un astfel de animal de casă.