Sari la conținut
Home » Conflictul dintre ”miau” și ”ham” rămâne doar o amintire! Cum transformi pisica și câinele în cei mai buni prieteni

Conflictul dintre ”miau” și ”ham” rămâne doar o amintire! Cum transformi pisica și câinele în cei mai buni prieteni

sănătatea animalului de companie

Știința își face ”treaba” și în rândul necuvântătoarelor. Îndrumați de expresia populară ”a trăi ca o pisică și ca un câine” potrivit căreia Tom și Jerry nu sunt tocmai cei mai buni prieteni, cercetătorii de la Universitatea din Tel-Aviv au identificat o ”soluție” pentru a pune capăt divergențelor dintre pisici și câini.

De pildă, dacă aduci în casă o felină înaintea unui câine, atunci când încă sunt mici, există mari șanse ca aceștia să se împrietenească. Indicat ar fi ca pisicile să nu aibă mai mult de șase luni iar câinii un an. 

Concluzia a fost făcută în urma unui sondaj realizat asupra proprietarilor care inclus analiza comportamentului animalelor, potrivit naukatv.ru.

Pisicile pot descifra comportamentul câinilor

S-a dovedit că pisicile nu sunt atât de mofturoase pe cât se crede. Ele pot înțelege limbajul corpului câinilor, se pot imprieteni cu aceștia și pot împărți frățește canapea sau bolul cu apă. Au fost identificate semne de agresiune și lupte în doar 10% din cazuri iar în alte 25%, animăluțele au manifestat doar indiferență unul față de celălalt.

Relația dintre câini și pisici este influențată de construcția acestora, mai exact de genetică, de socializare și experiențele anterioare ale acestora și în mod evident de vârsta la care au făcut pentru prima dată cunoștință și nu în ultimul rând de comportamentul proprietarului și de modul cum acesta alocă hrana.

Dacă vorbim de genetică, câinii din rasele primitive precum Malamutes sau Huskies sunt mai tentați să perceapă pisicile ca o pradă spre deosebire câinii de turmă din rasa Border Collies sau Sheltie.

Un rol important îl are și socializarea dintre cele două animale de companie. De pildă, dacă un cățel s-a obișnuit cu ideea că a urmări pisici este o activitate distractivă, cu greu se va stăpâni să nu procedeze la fel și în continuare. Însă, dacă în copilărie a comunicat calm cu pisicile sunt șanse mari ca în viitor să le trateze cu afecțiune.

Pisica și câinele trebuie hrăniți în locuri separate

Desigur că și experiențele anterioare contează, adică dacă un cățeluș a fost zgâriat grav de o pisică sau viceversa, acest lucru nu va duce la stabilirea unei relații calde.

 Proprietarii pot contribui și ei la îmbunătățirea relațiilor prin alocarea corectă a resurselor și și repartizarea acestora pe teritoriul. Ambele animale au nevoie de siguranță atunci când se deplasează prin casă pentru a ajunge la bolul cu hrană sau cu apă, pat sau de ce nu, la proprietar.

Important este să nu fie permisă competiția pentru atenția proprietarului sau pentru hrană. Atât pisica cât și câinele trebuie hrăniți în locuri separate. În caz contrar apar tensiuni. În acest caz hrăniți-i supravegheați după care ascundeți bolurile. De asemenea, este important să le oferiți amândurora suficient timp pentru a evita ”crizele de gelozie”. Dacă apar frecvent puncte fierbinți în casă, ar fi bine să luați în considerare montarea unui al doilea nivel pentru pisică pentru ca aceasta să nu se mai intersecteze constant de câine, potrivit dcbusiness.ro.