Sari la conținut
Home » Comerțul ilegal cu animale de companie a ajuns la cote alarmante în Germania. România este implicată

Comerțul ilegal cu animale de companie a ajuns la cote alarmante în Germania. România este implicată

animale de companie

Comerțul ilegal cu animale de companie a ajuns la cote alarmante în Germania. Un număr mare de cazuri de fraudă au fost raportate de autoritățile locale în timpul controalelor la nivel național în lupta împotriva comerțului ilegal cu animale de companie.

Oficiul Federal pentru Protecția Consumatorului și Siguranța Alimentelor din Berlin a anunțat că au fost identificate 1.686 de cazuri de fraudă într-un total de 1.985 de verificări (85%).

Comerțul ilegal cu animale de companie urmărit în cadrul unnei campanii la nivel european

Oficiul Federal a coordonat campania în Germania și a trimis rapoarte de fraudă către un sistem european de alertă rapidă. Un raport UE cu rezultatele a fost prezentat în decembrie.

Verificările au fost efectuate ca parte a unei campanii la nivel european la crescători, proprietari de animale, adăposturi de animale și medici veterinari, dar și în timpul controalelor rutiere și la frontieră în Germania, între iulie 2022 și iulie 2023.

 

Ce spune raportul privind comerțul ilegal cu animale de companie

Coordonatorul de proiect la Oficiul Federal, Mandy Le, arată că puii erau adesea prea tineri în timpul controalelor. În multe cazuri, transportul comercial a fost deghizat în transport privat.

În multe cazuri au fost detectate carnete de identitate false pentru animale de companie și rapoarte de rabie false, a spus ea

Pericolul legat de comerțul ilegal cu câini și pisici poate genera răspândirea zoonozelor, adică a bolilor care se pot transmite de la animale la om, cum ar fi rabia.

Ultimul caz de rabie a avut loc în urmă cu doar doi ani și jumătate la un cățel importat ilegal din Turcia, în Bremen, a declarat Klaus Lorenz, șeful departamentului de igiena alimentară, inspecții și afaceri veterinare din cadrul Oficiului Federal. Dacă oamenii se infectează și boala se declanșează, este fatală, a spus el.

De asemenea, Oficiul Federal avertizează cumpărătorii privind predarea animalului în locuri neobișnuite precum autostrăzi, parcări sau benzinării. Animalele sunt aduse de obicei în Germania din România, Ungaria și Polonia, relatează Frankfurter Allgemeine.

 

Sfaturi privind evitarea susținerii comerțului ilegal

Atunci când cumpărăm un câine sau o pisică, ar trebui să ne asigurăm că animalele sunt achiziționate numai din surse de încredere. Potrivit Oficiului Federal, animalele care sunt oferite spre vânzare sau puse spre adopție ar trebui să fie întotdeauna predate noului proprietar cu un pașaport UE valabil pentru animale de companie.

Trebuie luată în considerare și vârsta unui cățeluș: „Dacă animalul vine în Germania dintr-un alt stat membru UE, ar trebui să aibă cel puțin 15 săptămâni”, a spus coordonatoarea proiectului desfășurat la nivelul Uniunii Europene.