Sari la conținut
Home » Program de combatere a traficului ilegal de câini și pisici

Program de combatere a traficului ilegal de câini și pisici

Program de combatere a traficului ilegal de câini și pisici realizat la nivel național. Inspectoratul General al Poliției Române – Direcția pentru Protecția Animalelor și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor au semnat Planul de acțiune în vederea identificării și combaterii traficului ilegal de pisici și câini, potrivit unui comunicat. Activitățile și măsurile dispuse prin planul menționat se vor desfășura în perioada  12.07.2023 – 31.12.2023, cu posibilitatea prelungirii, de comun acord, a acesteia.

Comisia Europeană a solicitat demararea unor acțiuni concrete de combatere a traficului ilegal

În contextul în care comerțul cu animale de companie a luat amploare în ultimii ani, la nivelul UE, începând cu anul 2022, Comisia Europeană a solicitat demararea unor acțiuni de control, în vederea combaterii comerțului ilegal cu pisici și câini pe teritoriul comunitar.

În acest sens, Inspectoratul General al Poliției Române (I.G.P.R.) – Direcția pentru Protecția Animalelor și Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) au semnat Planul de acțiune, în vederea identificării și combaterii traficului ilegal de pisici și câini.

Prezentul plan de acțiune are ca scop identificarea și combaterea traficului ilegal de pisici și câini, precum și depistarea oricăror fapte ce ar putea avea incidență în legislația națională, privind cruzimile și relele tratamente îndreptate împotriva animalelor.

Obiectivele programului de combatere a  traficului ilegal de pisici și câini sunt următoarele:

  • Efectuarea controalelor de specialitate în zonele în care sunt identificate situații de nerespectare a prevederilor legale sau existența unor suspiciuni rezonabile, care să indice astfel de situații;
  • Verificarea legalității operațiunilor derulate în toate obiectivele, urmărindu-se inclusiv existența înregistrării/autorizării de către A.N.S.V.S.A., prin Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (D.S.V.S.A.) județene, respectiv a municipiului București;
    • canise/felise (crescătorii);
    • adăposturi;
    • centre de colectare;
    • clinici/cabinete veterinare/medici veterinari ce efectuează acțiunile de microcipare,
    • deparazitare, vaccinare, emitere și eliberare carnete de sănătate și pașapoarte;
    • identificatori și operatori ai Registrului de Evidență a Câinilor cu Stăpân (R.E.C.S.);
    • transportatori de animale de companie;
    • persoane fizice și juridice care comercializează animale de companie sau care promovează
    • vânzarea animalelor de companie prin diverse metode, inclusiv prin mediul online;
    • persoane fizice care figurează în diverse evidențe ca proprietar din trecut al animalului.

Frecvența controalelor se va stabili la nivelul fiecărui județ, în baza unei analize de risc întocmită de către structurile pentru protecția animalelor și reprezentanții D.S.V.S.A. județene, respectiv a municipiului București.