Sari la conținut
Home » Coada calutilor de mare, model pentru robotii viitorului

Coada calutilor de mare, model pentru robotii viitorului

Coada inedita a calutilor de mare ar putea ajuta la constuirea robotilor viitorului, fiind o sursa de inspiratie pentru cercetatori.

Astfel, latimes.com publica o descoperire recenta a cercetarilor, care sugereaza ca forma cozii calutilor de mare ar putea ajuta la dezvoltarea unor roboti mai flexibili si mai durabili.

Autorii studiului sustin ca aceasta trasatura este o minune a ingineriei naturale.

Coada, facuta pentru a putea tine lucruri, este alcatuita din circa 36 de segmente patrate, fiecare cu sectiuni transversale.

Inginerii au tendinta de a construi lucruri intepenite deoarece sunt mai usor de controlat. Natura face insa lucruri suficient de puternice incat sa nu se rupa, dar si suficient de flexibile incat sa poata indeplini o varietate de sarcini. De aceea, avem multe de invatat de la aceste animale care ar putea inspira viitoarea generatie de robotică”, a explicat profesorul Ross Hatton, coautor al cercetarii.

Oamenii de stiinta sunt preocupati la ora actuala de felul in care ar putea face robotii „duri” mai siguri in momentul in care acestia trebuie sa lucreze cu oamenii ”moi”, spre exemplu, atunci cand robotii opereaza sau cand inmaneaza o unealta unui muncitor dintr-o fabrica.