Sari la conținut
Home » Clima schimba sexul animalelor

Clima schimba sexul animalelor

O schimbare de sex indusa de climat a fost confirmata, pentru prima data, in conformitate cu cercetarile efectuate la Universitatea din Canberra si publicate recent pe coperta prestigioasei reviste internationale Nature, articol preluat de ro.blastingnews.com.

Trasformarea apartine unei reptile australiene, cunoscute sub numele de „dragon barbos”, dragon de sex masculin devenit femela, transformare ce a avut loc in salbaticie si confirmata, asa cum aratam mai sus, de catre oamenii de stiinta.

Cercetatorii, care au studiat mult timp soparlele ”dragon barbos”, au fost in masura sa demonstreze ca procesul de determinarea a sexului la o reptila poate trece rapid de la una determinata de cromozomi la una determinata de temperatura.

dragon1

Principalul autor al studiului, dr. Clare Holleley, cercetatoare post-doctorala la Institutul pentru Ecologie Aplicata al Universitatii din Canberra, a explicat: „Am fost anterior in masura sa demonstram in laborator ca, atunci cand sunt expusi la temperaturi extreme, dragonii genetic de sex masculin s-au transformat in femele”. „Acum am aratat ca acesti indivizi cu sex inversat sunt si fertili si ca acesta este un fenomen natural”.

Folosind datele culese din teren de la 131 de soparle adulte si facand experimente de reproducere controlata, dr. Holleley si colegii sai au efectuat analize moleculare, care au aratat ca unele soparle mai calde aveau cromozomi de sex masculin, dar erau de fapt de sex feminin.

„Prin reproducerea femelelor cu sex inversat de catre masculi normali, am putea stabili noi linii de reproducere, in care doar temperatura singura a determinat sexul. In acest sens, am descoperit ca aceste soparle ar putea declansa o tranzitie rapida de la un sistem genetic-dependent la un sistem de temperatura-dependent”, a spus ea.

„Am constatat, de asemenea, ca mamele cu sexul inversat – femele care sunt de sex masculin din punct de vedere genetic – au facut mai multe oua decat mamele normale”, a declarat dr. Holleley.

„Deci, intr-un fel, s-ar putea argumenta ca, de fapt, soparlele tata se transforma in mame mai bune!”, a completat cercetatorul.

Si distinsul profesor Arthur Georges, tot de la Universitatea din Canberra, autorul principal si coordonatorul studiului, a subliniat de asemenea importanta pe care aceasta descoperire o are in contextul mai larg al evolutiei in determinarea sexului. „Mecanismele care determina sexul au un impact profund asupra evolutiei si persistenta pentru toate speciile care se reproduc sexual”, a declarat profesorul Georges.

„Cu cat aflam mai multe despre acestea, cu atat mai bine vom fi in masura sa facem preziceri si sa dam raspunsuri evolutioniste datorate schimbarilor climaterice si impactul pe care aceasta il poate avea asupra biodiversitatii la nivel global„, a mai adaugat specialistul.

Dragonul barbos de est (Pogona barbata) este o soparla agamida ce poate fi gasita in padurile din Australia.