Sari la conținut
Home » Ciudățenii din lumea animalelor: Găinile nu sunt atât de inofensive. Află cum își „nimicesc adversarii”

Ciudățenii din lumea animalelor: Găinile nu sunt atât de inofensive. Află cum își „nimicesc adversarii”

Cea mai bătrână găină din lume. cocoș și găină; sursă foto: superfarmland.com

Un nou studiu a dezvăluit că păsările roșii din junglă, strămoșii sălbatici ai găinilor, își pierd diversitatea genetică pe măsură ce se împerechează cu omologii lor domestici.

Păsările roșii din junglă sunt amenințate de găinile domestice care vor să se împerecheze cu ele, arată un nou studiu. Aceste păsări sălbatice, strămoșii găinilor domestice, riscă să își piardă diversitatea genetică deoarece se împerechează cu puii de crescătorie care se plimbă prin habitatul lor natural.

Cum se face că găinile domsestica au ajuns să fie o amenințare

Dacă această încrucișare continuă, ar putea amenința supraviețuirea păsărilor din junglă în viitor, ceea ce ar avea probabil efecte în lanț asupra omologilor lor domestici. Între 6.000 și 8.000 de ani în urmă, oamenii au început să crească pentru prima dată păsări roșii de junglă (Gallus gallus) în China și în alte părți din Asia de Sud-Est.

Pe măsură ce fermierii creșteau selectiv indivizi cu trăsături dezirabile, cum ar fi faptul că aveau mai multă carne sau că produceau mai multe ouă, păsările din junglă au evoluat treptat în ceea ce cunoaștem acum sub denumirea de găini (G. g. domesticus), care sunt o subspecie de păsări roșii din junglă. Practica creșterii găinilor a fost apoi adoptată în cele din urmă pe tot globul.

În prezent, există cinci subspecii sălbatice de păsări roșii din junglă: G. g. gallus, care trăiesc în India, Bangladesh și Asia de Sud-Est; G. g bankiva, pe insulele indoneziene Java și Sumatra; G. g. jabouillei, originară din Vietnam; G. g. murghi, care se găsește în Bangladesh, India și Pakistan; și G. g. spadiceus, care trăiește în Myanmar și Thailanda.

Toate aceste subspecii se pot împerechea cu succes cu găini domestice, ceea ce înseamnă că genele găinilor, care au fost selectate în mod artificial de către fermieri, pot fi introduse în populațiile sălbatice. Oamenii de știință numesc acest tip de amestec genetic hibridizare introgresivă sau introgresie.

Păsările roșii din junglă sunt afectate de banalele  găini

Pe măsură ce creșterea găinilor s-a intensificat în întreaga lume datorită cererii crescute de carne și a practicilor agricole mai eficiente, se crede că volumul de introgresie între găini și păsările sălbatice din junglă a crescut semnificativ, dar până acum nimeni nu a studiat acest lucru în detaliu.

Într-un nou studiu, publicat la 19 ianuarie în revista PLOS Genetics, cercetătorii au secvențiat genomurile a 51 de găini și a unui amestec de 63 de păsări roșii din junglă din subspecii sălbatice. Păsările secvențiate au inclus indivizi decedați recent, precum și rămășițe de la indivizi mai vechi, datând de acum aproximativ 100 de ani, ceea ce a permis echipei să vadă cât de multă introgresie a avut loc în ultimul secol.

Rezultatele au arătat că între 20% și 50% din genele păsărilor roșii sălbatice din junglă au fost moștenite de la găinile domestice și că rata amestecului genetic a crescut de-a lungul timpului.

În ciuda acestei creșteri a ADN-ului partajat, cercetătorii au identificat opt gene cheie la puii care nu au fost transmise omologilor lor sălbatici. Aceste gene, care joacă roluri importante în dezvoltare, reproducere și vedere, au fost probabil esențiale pentru domesticirea găinilor, au scris cercetătorii în studiu. Prin urmare, subspeciile vor continua probabil să rămână separate deocamdată.

Subspeciile sălbatice de păsări roșii de junglă ar putea în curând să se lupte pentru a supraviețui

Dar, dacă această rată de introgresie continuă, subspeciile sălbatice de păsări roșii de junglă ar putea în curând să se lupte pentru a supraviețui, au avertizat cercetătorii. Având un fond genetic redus, înseamnă că păsările sălbatice ar putea să nu se poată adapta la condițiile schimbătoare, cum ar fi pierderea habitatului sau schimbările climatice cauzate de om, care sunt probabile în viitor, au spus ei.

Un fond genetic redus în populațiile de păsări sălbatice din junglă ar putea avea, de asemenea, implicații negative pentru găinile domestice. În prezent, cercetătorii pot folosi păsările sălbatice din junglă ca rezervor genetic pentru a găsi noi gene care pot fi introduse în rasele domestice – de exemplu, găsirea unor variante genetice care fac un animal mai rezistent la o anumită boală. Dar dacă populațiile sălbatice au o diversitate genetică redusă, atunci această opțiune va fi pierdută.

Prin urmare, echipa consideră că ar trebui să se încerce protejarea subspeciilor sălbatice de pasăre roșie de junglă împotriva oricărei alte introgresiuni. „Studiul nostru scoate în evidență pierderea actuală și continuă a genotipului sălbatic de pasăre de junglă, sugerând că ar putea fi necesare eforturi pentru a proteja întreaga sa diversitate genetică”, au scris cercetătorii.

Etichete: