Sari la conținut
Home » Cinci pași pentru ați dresa pisica să mergă în ham. Mustăcioaslele vă vor iubi și mai mult

Cinci pași pentru ați dresa pisica să mergă în ham. Mustăcioaslele vă vor iubi și mai mult

ham pisică; sursă foto: animopedia.ro

Avem tendința de a crede că prietenii noștri felini ar prefera să nu facă nimic toată ziua în afară de a sta la soare sau de a se ascunde în cutii de pantofi goale. Acesta ar putea fi cazul majorității pisicilor, dar unele pisici preferă, de fapt, să aibă aventuri regulate în aer liber. 

Pisicile care iubesc oportunitatea de a-și întinde piciorușele blănoase afară, de a cerceta natura și de a face excursii prin cartier au nevoie de un stăpân pregătit. Nu este sigur să vă lăsați pur și simplu companionul să se plimbe liber afară, așa că dresarea lor să meargă în lesă și cu hamul este cea mai bună soluție pentru a vă asigura că activitățile de afară sunt atât sigure, cât și plăcute.

sursă foto: cupisici.ro
sursă foto: cupisici.ro

Și, din fericire, pentru pisicuța curajoasă și activă, învățarea mersului în ham și lesă este simplu de făcut cu acești pași la îndemână.

Nu toate pisicile apreciază plimbările în aer

Deși poate părea o formă excelentă de exerciții fizice pentru orice pisică, nu toate pisicile se vor bucura să iasă la plimbare cu tine. Unele pisici pot considera că a părăsi casa ta este prea copleșitor, iar altor pisici nu le va plăcea să fie legate de niciun fel de instrument de plimbare. 

Este important să vă asigurați că pisicuța are încredere și se simte confortabil cu această activitate înainte de a ieși în aer liber. Acest lucru începe cu hamul! Pisicile se simt cel mai bine atunci când sunt plimbate cu un ham în loc de zgardă. Un ham le oferă mai mult confort și siguranță pentru a-și întinde picioarele și a se mișca liber și nu le trage de gâtul lor mic și fragil. 

sursă foto: crosnm.ro
sursă foto: crosnm.ro

De asemenea, gulerele pot aluneca cu ușurință, ceea ce poate duce la incidente înfricoșătoare și la pierderea pisicii dumneavoastră.

Indiferent cât de departe plănuiți să mergeți sau unde, pisica ar trebui să poarte un ham. Alegeți un ham care se potrivește perfect, dar care este respirabil și nu împiedică mișcările corpului pisicii dumneavoastră.

Asigurați-vă că pisica se simte confortabil purtând un ham

Nu puneți pur și simplu un ham și plănuiți să vă mișcați. Pisica are nevoie de timp pentru a se obișnui să poarte unul. Începeți prin a-i arăta pisicii hamul, permițându-i să îl miroasă. Oferiți-i dulciurile lor preferate de fiecare dată când se află în apropierea lui, astfel încât să înceapă să creeze o asociere pozitivă cu prezența hamului.

Apoi, începeți încet să îi puneți hamul, începând doar cu punerea lui pe cap pentru câteva secunde și dându-l jos din nou, oferindu-i o mulțime de bomboane gustoase. Ajungeți până la plasarea hamului pe corp, la introducerea picioarelor prin bucle și, în cele din urmă, la atașarea acestuia. Asigurați-vă că întregul proces este pozitiv și plin de posibilități de a oferi recompense.

sursă foto: happypets.ro
sursă foto: happypets.ro

Dacă în orice moment pisica  pare să se simtă inconfortabil, scoateți hamul și așteptați o altă ocazie. Lăsați pisica să se plimbe prin casă cu hamul pe ea (fără lesă atașată) câteva minute la rând, mărind încet timpul în care îl poartă, înainte de a-i atașa lesa sau de a începe să vă plimbați cu ea. Pisicile ar trebui să poarte hamul doar atunci când se plimbă în lesă, așa că nu-l lăsați pe ea pentru o perioadă mai lungă decât o plimbare obișnuită cu dumneavoastră.

Asigurați-vă că pisica dumneavoastră este la zi cu medicamentele preventive

Lumea exterioară prezintă riscuri pentru pisica dumneavoastră pe care s-ar putea să nu le luați în considerare atunci când aceasta trăiește în casă. Toate pisicile ar trebui să ia în mod regulat medicamente preventive, cum ar fi cele împotriva puricilor și căpușelor, și ar trebui să aibă vaccinurile esențiale. Acest lucru este valabil mai ales pentru pisicile care doresc să se bucure de lumea exterioară.

Cinci pași pentru a-ți învăța pisica să meargă în lesă și cu hamul

  1. Învățați-vă pisica să înțeleagă un marcaj

Un marker (sau stimulent de legătură) este un sunet sau un semnal cu mâna care indică momentul exact în care pisica ta a făcut ceva care i-a adus o recompensă.

Un clicker este un exemplu excelent de marker ușor de utilizat, iar pisicile se descurcă minunat cu dresajul cu clicker. Dacă nu aveți un clicker, puteți folosi un cuvânt precum „da” sau „bine”, dar alegeți un cuvânt și respectați-l. Marcați comportamentul pisicii în momentul în care îl vedeți. Cu cât sunteți mai bun la marcare, cu atât mai eficientă devine predarea dumneavoastră.

  1. Folosiți  o recompensă adecvată

Prin folosirea unei recomepnsei vă puteți asigura că pisica consideră că întreaga activitate este plăcută și distractivă. Oferiți-i bunătățuri cum ar fi o recompensă sau mâncare. Pentru pisici, dulciurile care sunt moi sau care au o consistență care se poate linge sunt opțiuni excelente.

  1. Exersați în casă

Odată ce pisica arată că îi place să poarte hamul cu lesa atașată, puteți exersa plimbarea prin casă. În acest fel, ea învață o asociere pozitivă și relaxată la plimbare într-un mediu pe care îl consideră deja sigur. Păstrați aceste plimbări în interior scurte, lăsând-o să exploreze cu încredere.

  1. Exersați în curte

Acum că pisica a învățat să se plimbe în lesă și cu hamul alături de dumneavoastră în interior, poate începe să încerce afară. Nu grăbiți acest lucru și lăsați-o întotdeauna să preia conducerea! Lăsați-o să decidă ce vrea să exploreze și permiteți-i să adulmece toată verdeața interesantă. 

Fiți precauți în jurul copacilor! Chiar dacă este în ham, dorința de a se cățăra este încă în ADN-ul ei de pisicuță. Oferiți-i recompensa preferată atunci când alege să meargă aproape de dumneavoastră sau răspunde la numele ei.

  1. Creșteți încet distanța

Pe măsură ce pisica demonstrează că îi plac excursiile în aer liber, puteți progresa încet până la plimbarea la câteva case mai jos pe stradă. Pisica poate considera că doar plimbarea în jurul curții este suficientă sau poate că îi place să meargă puțin mai departe.

Mergeți în ritmul ei, urmărindu-i în permanență limbajul corpului pentru a vă asigura că este lipsită de stres și că se simte bine și nu uitați că 10-15 minute afară sunt suficiente pentru majoritatea pisicilor. Nu vreți ca ea să se supraîncălzească sau să fie prea obosită.

Cu practică, răbdare și multă întărire pozitivă, ați putea descoperi că pisica iubește natura, iar plimbările pot fi o modalitate excelentă de a-i oferi o îmbogățire de calitate. Să te bucuri de soarele cald cu cea mai bună prietenă felină a ta, așa cum își dorește, este cea mai bună modalitate de a te asigura că pisica ta trăiește cea mai bună viață de felină.