Sari la conținut
Home » Cinci moduri de a-ți opri pisica să nu mai zgârie ușa pe durata nopții. Garantat veți avea un somn liniștit

Cinci moduri de a-ți opri pisica să nu mai zgârie ușa pe durata nopții. Garantat veți avea un somn liniștit

Pisicile sunt animale de companie fantastice și aduc atât de multă bucurie familiilor lor. Uneori, însă, o pisică manifestă comportamente care, deși normale pentru ea, sunt neplăcute pentru mebri familiei.

Un astfel de comportament este zgârierea ușilor de dormitor închise noaptea, în timp ce familia încearcă să doarmă. Pentru pisicile de interior care sunt ținute întotdeauna strict în casă, manifestarea acestui comportament sugerează că trebuie făcute unele ajustări pentru a păstra armonia în gospodărie.

Puteți lua în considerare o ușă pentru pisici care vă va permite să dormiți liniștit în timp ce pisica dumneavoastră vine și pleacă după bunul plac.

 Sursa comportamentului pisicii

Este esențial să încercați întotdeauna să înțelegeți „ce” se află în spatele comportamentelor atunci când vine vorba de pisici. O înțelegere de bază a instinctelor și înclinațiilor lor naturale va fi de un ajutor extraordinar pentru orice părinte de animale de companie care încearcă să trăiască în pace cu pisica lor.

Pentru pisici, zgârierea este un comportament normal și instinctiv. Deși poate părea ciudat pentru noi, pisicile au cu adevărat nevoie să zgârie și o fac din mai multe motive. Primul motiv este fizic, au nevoie să-și ascută ghearele și să îndepărteze porțiunile moarte ale unghiilor pe măsură ce acestea cresc.

De asemenea, ele mai zgârie și pentru a exprima ceea ce simt, fie că este vorba de entuziasm, fericire sau stres. Este esențial să fiți atenți la aceste comportamente pentru ca sentimentele pisicii să poată fi descifrate.

Procesul are și rolul de a depune mirosul pisicii pe obiectele din mediul lor. Pisicile comunică între ele prin depunerea unor mirosuri numite feromoni. Aceste substanțe sunt localizate în obrajii și labele pisicilor. Felinele își lasă mirosul pe obiectele pe care le consideră ale lor, iar feromonii pe care îi depun acționează pentru a-și marca teritoriul.

Zgâriatul ușilor

Toată lumea a auzit expresia „Curiozitatea a ucis pisica”. Adevărul în această afirmație este că mustăcioasele sunt creaturi curioase în mod natural. Dacă o pisică întâlnește o ușă închisă în casa lor, ea vrea imediat să știe ce se întâmplă de cealaltă parte.

Deși acest comportament este normal pentru, el poate fi neplăcut pentru oameni. Ținând cont de faptul că zgârierea este un comportament normal pentru o pisică, stăpânii animalelor de companie nu ar trebui să pedepsească niciodată pisica pentru acest comportament. Pedepsirea poate deteriora legătura dintre om și animal.

Din fericire, există câteva strategii care pot fi utilizate pentru a face față unei pisici care zgârie ușa dormitorului noaptea.

Modalități de a opri pisica să nu mai zgârie la ușă noaptea

Atunci când aveți de-a face cu o pisică, este imperativ să vă amintiți că al ei comportament nu este rău intenționat. Proprietarii cred adesea, în mod eronat, că animalul de companie „acționează” la furie sau pentru a-i pedepsi pe oamenii din viața lor.

  1. Ignorați pisica

Ignorarea pisicii atunci când zgârie este probabil cea mai eficientă strategie, deși, dacă aveți un somn ușor, acest lucru poate fi mai ușor de spus decât de făcut. Rețineți că pisica zgârie la ușă într-un efort de a comunica. Îți spun că sunt curioase să afle ce faci și că vor să intre. Pisica vrea să fie cu dumneavoastră și vrea să îi răspundeți.

Pedepsirea pisicii, în acest caz, nu este niciodată potrivită și poate duce la alte comportamente nedorite. Ele nu înțeleg de ce ar primi un feedback negativ ca răspuns la încercarea de a comunica cu dumneavoastră.

Dacă felina primește o pedeapsă, aceasta poate consolida comportamentul, deoarece primește atenție din partea dumneavoastră. Acest lucru poate părea contraintuitiv, dar este foarte frecvent în comportamentul animalelor. Pisica învață că zgârieturile sale funcționează și că vă face să răspundeți.

Răspunsul adecvat este să ignorați complet zgârierea pisicii. În timp, pisica va învăța că acest comportament nu funcționează pentru a obține ceea ce își dorește și va înceta.

2. Mai multă joacă

Pisicile sunt animale sociale și doresc să interacționeze cu dumneavoastră. Una dintre cele mai bune modalități de a vă ajuta pisica să doarmă noaptea este să petreceți mult timp cu ea în timpul zilei.

Pisicile care stau doar în interior au nevoie de stimulare mentală și de exerciții fizice. O pisică plictisită și neglijată este mult mai probabil să caute atenție noaptea, atunci când încercați să dormiți.

Lucrurile care vor îmbogăți mediul pisicii și îi vor oferi exerciții și stimulare includ perdele pentru pisici, jucării de activitate și timp petrecut cu stăpânul lor. Jocurile care implică exerciții fizice sunt deosebit de utile. Exemple sunt indicatoarele cu laser, jucăriile puzzle, roțile pentru pisici și obiectele atașate la stâlpi pe care pisica le poate urmări.

Atunci când un proprietar ajunge acasă seara, ar trebui să facă un efort pentru a se juca cu pisica înainte de culcare. Acest timp de joacă va contribui la satisfacerea nevoilor de interacțiune socială ale pisicii și o va face suficient de obosită pentru a dormi.

3. Furnizați hrană

De multe ori, o pisică care zgârie la ușă vrea să vă atragă atenția pentru că îi este foame. Poate fi de ajutor să vă hrăniți pisica chiar înainte de a merge la culcare și de a închide ușa.

Pisicile sunt programate biologic să vâneze și să mănânce mese mici pe tot parcursul zilei. În sălbăticie, petrec jumătate din fiecare zi vânând și mâncând. Odată domesticite, pisicile nu mai au nevoie să vâneze, dar asta nu schimbă modul în care sunt menite să mănânce.

Felinele au nevoie să mănânce frecvent pentru a-și satisface nevoile mentale și biologice. O pisică care primește mai multe mese mici pe parcursul zilei va fi mult mai fericită și mai sănătoasă decât una care se bucură de mâncare doar o dată sau de două ori pe zi. 

Pisicile de interior sunt predispuse în special la obezitate, așa că nu este o idee bună să le hrăniți gratuit. În schimb, ar trebui să li se ofere mai multe mese mici pe zi. Dacă nu este nimeni acasă și nu este disponibil pentru a hrăni pisica atât de des, o hrănitoare automată programabilă poate fi soluția perfectă.

4. Stâlpi de zgâriat și copaci pentru pisici

Dacă ignorarea pisicii și joaca cu ea înainte de culcare nu funcționează, ar putea fi util să direcționați zgârierea ei în altă parte. Acest lucru poate fi realizat cu ajutorul stâlpilor și al copacilor pentru pisici.

Pisicile adoră copacii deoarece oferă ascunzători sigure, o suprafață de zgâriat și înălțime. Este un instinct natural pentru pisici să se ridice cât mai sus posibil și să privească de sus împrejurimile lor. Plasarea unui copac pentru pisici lângă o fereastră, astfel încât ea să poată privi afară, este, de asemenea, adesea foarte utilă.

Diferite rase preferă anumite suprafețe pentru a zgâria, așa că este bine să le lăsați să încerce diferite tipuri de stâlpi de zgâriat la început. Odată ce și-a găsit locul preferat de zgâriat, va fi mult mai puțin probabil să vă zgârie mobila sau ușa.

5. Ultima soluție: mijloacele de descurajare

Dacă toate celelalte eșuează și pisica încă zgârie ușa dormitorului noaptea, este posibil să cedați și să lăsați pisica să intre sau să dormiți cu ușa deschisă. Cu toate acestea, dacă acest lucru nu este o opțiune, există elemente de descurajare disponibile în comerț care pot funcționa.

Cel mai eficient mijloc de descurajare pentru pisici este un dispozitiv care folosește un senzor pentru a ști că pisica este în apropiere. Atunci când senzorul detectează mișcarea pisicii, acesta va pulveriza un jet mare de aer, care o va speria.

Aceste dispozitive de descurajare trebuie instalate lângă ușa dormitorului în fiecare noapte, iar în timp pisica va învăța să evite ușa. După o anumită perioadă de timp, este posibil ca dispozitivul de descurajare să nu mai fie necesar.