De 19925 Vizualizari

Cele mai bune rase de caini de paza

Care rase de caini sunt printre cele mai potrivite pentru protectia personala a omului?

Potrivit autorului analizei, Nicu Parlog, ordinea este pur si simplu aleatoriemai ales ca, diferenta se face de multe ori la nivel individual, nu de rasa.

Ciobanescul belgian Malinois

Creat si selectionat initial drept caine ciobanesc, malinois-ul cum i se spune in prezent, a devenit cea mai apreciata rasa de caine utilitar din intreaga lume. Unii experti ii prevad ca va ajunge curand cainele viitorului.

Extrem de inteligenti, activi, exuberanti, jucausi si cu un temperament exploziv, cainii din aceasta rasa au detronat in ultimii ani rase consacrate si relativ asemanatoare – precum Ciobanescul german si Dobermann-ul.

ciob

Selectia deosebit de riguroasa din ultimele decenii a dus la aparitia unui caine polivalent, adaptat diverselor domenii de activitate. Pana si in misiunea de lichidare a lui Osama bin Laden, soldatii din trupele speciale americane s-au folosit de un Malinois numit Cairo. Este un caine de lucru prin excelenta, de talie medie, cu blana semiscurta, cu aparenta fizica a unui ciobanesc german cu masca neagra, de culoare bej-maronie.

Cine a vazut vreodata un Malinois dresat pentru paza si aparare, in momentele in care ataca la manson sau la costum, este uluit de viteza, agilitatea si forta acestuia. Este un caine aproape la fel de exploziv ca un Pit-bull in atac, poltrivi sursei menzionate anterior, care musca si schimba priza rapid, sau dimpotriva musca cu priza sustinuta pe costumul de protectie al dresorului. Aceste calitati, dublate de un echilibru psihic remarcabil, fac din mallinois un caine perfect pentru paza si aparare.

Cane Corso

Cane Corso este o rasa moderna, dar cu radacini stravechi in celebrii si temutii caini de lupta ai romanilor, folositi atat in batalii de catre legiunile Romei, cat si in arene unde luptau cu gladiatori sau cu animale sălbatice. Acesti caini teribili, denumiti generalist Canis Pugnax de catre romani, au fost in pericol de dispaitie de-a lungul timpului, cand foarte rar erau folositi la vanatoare sau la paza domeniilor. Recent, rasa a fost redescoperita in Sudul Italiei, indeosebi in provinciile Puglia, Lucania si Sannio.

cane

De la acele putine exemplare autentice, cercetatorii italieni s-au straduit sa salveze rasa, creand astfel un nucleu de crestere. Din cauza faptului ca ramasesera prea putine exemplare de Cane Corso, crescatorii au folosit la ameliorarea rasei, cateva exemplare de Dog german, Boxer si Mastino Napoletano. Rezultatul a fost un succes total.

Mult mai atletic, rezistent la efort si agil decat alte rase de molossoizi europeni precum Dogul de Bordeaux, Mastino napoletano, Mastiff-ul englez sau cel spaniol, Cane Corso se numara printre cei mai buni caini de paza si aparare din lume. Masiv, dar fara sa fie  greoi, dur, dar nu isteric si feroce, acest caine cu aparenta rustica si atletica deopotriva poate dobori usor un agresor uman. Desi este mai mic decat un Mastif napoletan, Cane Corso atinge dimensiuni considerabile. Cu toate acestea, pentru paza si protectie activa sunt preferate exemplare de maximul 50-60 kilograme greutate. Detaliu general valabil si pentru restul raselor destinate protectiei umane.

Despre protectia pe care o pot asigura omului cainii din rase precum Dog-ul argentinian, Ciobanescul caucazian sau Presa Canario puteti afla mai multe amanunte AICI!

 

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X