De 4641 Vizualizari

Avem un caine posibil agresiv, avem si responsabilitati

Ordonanţa de Urgenţă privind regimul de deţinere al câinilor agresivi nu este respectată de proprietari. Aceștia sunt obligaţi  să încheie o asigurare de răspundere civilă pentru eventualele daune produse de cainele lor cu tendințe agresive. Numai că, realitatea este alta. Numărul celor care au o astfel de poliţă este foarte mic. Semn că actul normativ este ignorant de cei care nu văd niciun pericol în agresivitatea câinilor.

Majoritatea deținatorilor de câini consideră că pot să își controleze patrupedul și nu țin cont de părerea speciliștilor – orice câine are doză de agresivitate. Hai să ne inchipuim ce se intâmpă dacă scapi de sub control un Bichon sau un Pitbull sau un Rottweiller cu instinctul ucigaș nativ.

A avea un câine presupune nu doar bucurii, ci și responsabilitati. Acestea sunt cu atât mai mari când vorbim despre un câine cu potențial ridicat de agresivitate. Din păcate mai apar și accidente, iar proprietarul va fi obligat in instanță la plata unor despăgubiri bănești semnificative pentru persoanele rănite.

Încă din 2002, proprietarii câinilor considerați periculoși sunt obligați, prin lege, să încheie o asigurare de răspundere civilă pentru eventualele daune produse de aceștia. Regimul de deținere al patrupedelor agresive este reglementat prin Ordonanța de Urgență nr. 55. Astfel, câinii periculoși sunt împărțiți în două categorii.

Din prima, fac parte cei de luptă și de atac din rasele Pit bull, Boerbull, Bandog și metișii lor, iar din a doua câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso și metișii lor.
Pentru a încheia o poliță de asigurare, proprietarii de câini trebuie să dețină un carnet de sănătate al animalului de companie, numărul lui de identificare și dovada înscrierii la asociația chinologică din România. Dar realitatea este alta. Mulți dintre constănțenii care au câini agresivi nu au făcut nici măcar acest prim pas.

 

Deși de 13 ani legea prevede clar obligativitatea încheierii unei polițe de asigurare pentru anumite rase de câini, puțini sunt cei care o respectă. Motivul – mulți români se bazează pe ideea că își pot stăpâni patrupedele. Total greșit, spun cei care se tem de reacția imprevizibilă a animalelor de companie.

Printre riscurile asigurate de această poliță de răspundere civilă se numără decesul sau vătămarea corporală a persoanelor ori rănirea sau uciderea altor animale.

Legea prevede că în situatia în care câinii periculoși atacă o persoană într-un loc public, proprietarii acestora pot fi pedepsiți cu închisoare de la șase luni la trei ani sau cu amendă. În urmă cu un an, proprietarul unui Pitbull a băgat spaima într-un cartier din Constanța, după ce animalul a sfâșiat o pisică gestantă.

Câinele nu era plimbat în lesă și nu avea botniță. Proprietarul acestuia a fost sancționat de polițiști cu 500 de lei. La începutul lunii martie, o femeie de 53 de ani din Drobeta Turnu Severin a murit în chinuri groaznice, după ce Pitbull-ul din curte i-a sfârtecat trupul.

2 Comentarii

  1. Irina Dumitrascu spune:

    Am un Rottweiler de 7 luni si nu sunt de acord sa ilustrati articolul cu o fotografie de Rottweiler, facand astfel publicitate negativa acestei rase. De vina pentru agresivitate nu sunt cainii ci stapanii inconstienti care nu stiu sa se poarte cu animalele lor, iar Rottweilerul nu face parte din grupa 1 pentru care este necesara asigurarea. Constant trec pe langa caini de talie mica needucati, agresivi si fara lesa, maidanezi sau cetateni care se manifesta verbal agresiv fata de cainele meu care nu le-a facut nimic. In toate parcurile din Iasi este interzis accesul cainilor. Cu stapan, bineinteles, pentru ca maidanezii nu cer voie. Si atunci eu, care platesc cotizatie 100 RON pe an la Asociatia Chinologica si toate taxele locale, chiar nu am nici un fel de drepturi si in plus imi si mai denigrati cainele nevinovat?

  2. Teoretic daca se incheie asigurarea pentru caine si acesta musca cu ce ajuta asigurarea? Se scot banii de inmormantare?Sau care-i logica? Nici una. Doar ca sa se mai puna un impozit. Am crescut destui caini ca sa stiu ca nici un caine nu e agresiv decat daca are un stapan agresiv. Un om echilibrat va avea mereu si caine echilibrat

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

powered by Binbox

X