Sari la conținut
Home » Ce trebuie să știi despre mușcăturile de animale și de oameni! Cât de periculoase sunt

Ce trebuie să știi despre mușcăturile de animale și de oameni! Cât de periculoase sunt

Ce trebuie să știi despre mușcăturile de animale și de oameni! Mușcăturile animalelor, cât și ale oamenilor, sunt extrem de periculoase. Infecția este primul risc care poate apărea ca urmare a mușcăturii animalelor, din cauza bacteriilor din saliva animalului.

O mușcătură de câine poate provoca leziuni adânci ale pielii. Dacă acel câine este un animal de companie, este important să fie vaccinat împotriva rabiei. Copiii mici ar trebui să fie întotdeauna atent supravegheați în preajma animalelor.

O mușcătură de pisică, deși dureroasă, este, în general, o leziune relativ ușoară și necesită doar cusături. Cu toate acestea, dacă dinții ascuțiți de pisică pătrund suficient de adânc în piele, transmit bacterii, care pot provoca o infecție. În astfel de cazuri, poate fi necesară asistența medicală.

O mușcătură umană este accidentală de cele mai multe ori. În cazurile care implică o mușcătură ce rupe pielea, zona afectată poate apărea roșie și umflată. Există germeni în unele guri umane, care pot provoca infecții greu de tratat. Tratamentul antibiotic administrat intravenos poate fi necesar în astfel de cazuri. În cazuri mai severe, poate fi necesară chiar o intervenție chirurgicală.

Atât mușcăturile animale, cât și cele umane, sunt deosebit de grave în cazurile care implică: Inflamare, înroșire și durere (rană infectată)

Ce se recomandă

  1. Indiferent dacă este o mușcătură de câine sau o pisică, spălarea rănii cu apă și dezinfectarea ei este vitală pentru prevenirea apariției infecțiilor.
  2. În cazurile care implică o mușcătură de câine, se recomandă să mergeți urgent la medic.
  3. În cazurile care implică o mușcătură de pisică, zona afectată se poate umfla și se poate excreta puroi. În astfel de cazuri, ganglionii limfatici umflați necesită consultul unui medic de specialitate.
  4. În cazurile care implică mușcături umane, este important să se spele și să se dezinfecteze rana. Dacă aceasta este profundă, poate fi necesar consultul unui medic, pentru a se preveni apariția altor complicații, cum ar fi infecțiile.

Ce nu se recomandă

  1. Nu trebuie subestimat evenimentul, deoarece riscul de infecție este ridicat
  2. Să nu se ignore mușcătura umană, mai ales dacă sângerează
  3. Să nu se pună rana în apropierea gurii
  4. Să nu se lase un copil nesupravegheat cu un animal mare
  5. Să se evite consumul de alcool în exces, care poate duce la violență

ATENȚIE! Declinarea responsabilității: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc în niciun fel intervenția sau semnele asociate cu acest tip de urgență, ci doar oferă sfaturi simple, despre cum să se mențină situația sub control în așteptarea unei echipe medicale de salvare, potrivit humanitas.net.