Categories: Lumea animalelor

Ce trebuie sa faci daca te-ai trezit cu lilieci in/pe langa casa?

Grupul de Cercetari Dobrogea (GCD) postat zilele trecute, pe pagina proprie de Facebook, cateva opinii despre lilieci, pornind de la informatia ca, simpla existenta a acestor mamifere aduce beneficii de miliarde de euro agriculturii, liliecii fiind aproape la fel de importanti precum albinele, in lantul trofic.”Liliecii sunt mamifere zburatoare. Speciile din Europa se hranesc cu insecte, NU cu sange. Ei hiberneaza iarna, iar in primavara femelele formeaza colonii de maternitate cu adevarat uimitoare. Exista atat specii ce prefera padurile, adapostindu-se in scoarta copacilor si specii pe care le gasim cel mai adesea in pesteri.Totusi, oamenii au influentat modul in care acestia se comporta, le-au invadat teritoriul si le-au distrus de multe ori habitatele. Asa ca nu e de mirare ca exista si specii de lilieci adaptate la zonele rurale/urbane. Un astfel de exemplu este micutul Pipistrellus kuhlii (liliacul pitic al lui Kuhl). Astfel de lilieci micuti au obiceiul sa se adaposteasca in crapaturi din acoperisul caselor sau blocurilor si uneori, daca nu e nimeni acasa, sa intre chiar inauntru – ei gasesc aici o temperatura potrivita, liniste, poate chiar apa. In aceasta perioada abia ies din hibernare, asa ca nu e de mirare ca o sa tot fim anuntati sa venim la casele oamenilor si sa „rezolvam problema”!Ce pot face cand gasesc lilieci in casa?Liliecii sunt inofensivi. Cel mult apare un discomfort cauzat de simpla lor prezenta. Daca aveti astfel de musafiri, cautati caile de acces (in general, crapaturi pe langa aerisiri, sau tamplarie). Acoperiti-le si lasati geamul deschis seara. Puteti sa ii indumati usor catre iesire daca sunt in zbor (cu un ziar sau o revista deschisa tinuta in aer). S-ar putea sa incerce sa revina o zi-doua, stiind ca acolo si-au gasit adapostul, dar pana la urma se vor convinge singuri ca nu mai e casuta lor, ci a dumneavoastra.

Datorita structurii nazale, liliecii cu potcoava isi pot consuma hrana fara a fi in imposibilitatea de a emite ultrasunete in acelasi timp. Genul Rhinolophus (liliecii cu potcoava) sunt identificati dupa structura elemetelor „potcoavei”.
Rhinolophus ferrumequinum (Liliacul mare cu potcoava)
ATENTIE!Liliecii sunt specii protejate prin lege! Este interzisa ranirea sau uciderea lor! De preferat, daca aveti intalniri cu aceste animale in casa dvs., contactati-ne pe noi sau Romanian Bat Protection Association, Protectia si Studiul Liliecilor, sau Protecția liliecilor cu potcoava in Romania„, anunta reprezentantii GCD.
Plecotus austriacus sau liliacul urecheat gri – prefera scorburile copacilor, podurile parasite si uneori cladirile din zona de munte. „Il gasim rar in pesteri, si ne bucuram de fiecare data sa ii admiram si sa-i masuram urechile pentru studiile noastre”, spun cei de la GCD.
 
Uneori, pentru a diferentia anumite specii intre ele, este necesara studierea unor amanunte de detaliu – in acest caz, structura nervurilor din zona aripii.
Pipistellus pygmaeus (Liliacul pigmeu)

Recent Posts

Cum poți avea o relație bună cu câinele tău

Cum poți avea o relație bună cu câinele tău. Important este să știi să ”traduci”…

3 săptămâni ago

O pisică mers singură la veterinar să nască. Unde se întâmplă asta

O pisică a mers singură la veterinar să nască, acest lucru s-a întâmplat la noi…

3 săptămâni ago

De ce este greșit să-i dai pisicii tale să mănânce carne crudă

De de este greșit să-i dai pisicii tale să mănânce carne crudă conform specialiștilor în…

3 săptămâni ago

Medicii atrag atenția: au apărut căpușele

Medicii atrag atenția: au apărut căpușele și primii pacienți care au cerut ajutorul specialiștilor. Sezonul…

o lună ago

Liliecii ”Vulpi zburătoare” din Australia sunt amenințate cu dispariția

Liliecii ”Vulpi zburătoare” din Australia sunt amenințate, în acest moment, ca niciodată înainte. Aceste animale…

o lună ago

O nouă campanie speră să sensibilizeze și să reducă cererea de câini cu probleme de sănătate

O nouă campanie speră să sensibilizeze și să reducă cererea de câini cu probleme de…

o lună ago

Parteneri

  • EVZ

  • EVZ

  • INFOACTUAL

  • INFOACTUAL

  • EVZ