Sari la conținut
Home » Ce sunt probioticele și cum îți pot ajuta cățelul

Ce sunt probioticele și cum îți pot ajuta cățelul

  • de

Ce sunt probioticele și cum îți pot ajuta cățelul este o întrebare adresată de mai mulți cititori. Există în magazinele specializate mai multe tipuri de hrană, dar și suplimente alimentare care au un conținut ridicat de bacterii benefice.

Ca și în cazul oamenilor, probioticele sunt benefice pentru câini, întărindu-le sistemul imunitar și astfel contribuind la o stare bună de sănătate. Probioticele sunt prezente în mod natural în organismul câinilor, în sistemul digestiv, la nivelul pielii și în căile respiratorii superioare, menținerea acestei flore bacteriene în organism fiind esențială.

Alimentația este foarte importantă pentru menținerea acestei flore, dar în unele situații este necesar să intervenim și să-i administrăm prietenului patruped hrană și suplimente care să-i mărească numărul de bacterii „bune” din organism.

Ce sunt probioticele și cum îți pot ajuta cățelul

Probioticele, numite și „bacterii bune”, sunt bacteriile care ajută la menținerea sănătății organelor și țesuturilor în care sunt prezente.

Probioticele se află în tractul gastro-intestinal, gură, nas, organele genitale și piele. Având în vedere localizarea lor, îți dai seama că probioticele formează, de fapt, un de zid de apărare a organismului cățelului.

Avantajele probioticelor

Administrarea de probiotice întărește imunitatea câinelui sănătos, dar în anumite situații acest lucru devine esențial: în cazul în care câinele ia un tratament medicamentos, în cazul puilor, atunci când li se schimbă alimentația și în perioadele de stres.

Iată care sunt avantajele și efectele benefice ale probioticelor asupra sănătății câinelui conform thepetclub:

Reglează tranzitul intestinal

Primul semn că flora intestinală a câinelui este afectată este diareea. În acest caz este cât de poate de clar că prietenul tău patruped a primit o mâncare nepotrivită pentru organismul său, care a fermentat rapid și a fost eliminată, fără să fie asimilate substanțele nutritive necesare unei dezvoltări armonioase și sănătoase. Probioticele din alimente sau suplimente vor echilibra nivelul bacterian benefic, iar tranzitul intestinal se va regla.

Reduc inflamația la nivelul organismului

Probioticele previn și reduc infecțiile urinare, dar și inflamațiile care apar la nivel intestinal. În ambele situații, bacteriile bune creează un mediu neprietenos dezvoltării și înmulțirii microorganismelor care stau la baza celor două afecțiuni.

Previn alergiile

Ca și oamenii, câinii sunt predispuși la alergii, afecțiuni mai întâlnite la cei care locuiesc în apartamente. Alergiile apar tot din cauza dezechilibrului dintre bacteriile bune și cele rele din organism. Probioticele vor echilibra balanța și astfel sunt decisive când vine vorba de prevenirea și combaterea alergiilor.

Sprijină imunitatea

Este dovedit științific că o alimentație care include probiotice fortifică sistemul imunitar, lucru valabil în egală măsură pentru oameni, dar și pentru câini. Astfel, organismul va fi protejat în situația în care prietenul blănos intră, fără să vrea, în contact cu substanțe sau bacterii care îi pot provoca mult rău. Având în vedere obiceiurile lor, câinii sunt expuși la E-coli sau Salmonella, bacterii periculoase, și de aceea este important să te asiguri că imunitatea lui este „de fier”, iar probioticele te sprijină în acest sens.

Combat efectele stresului

Câinii pot avea perioade de stres atunci când schimbă locul, când apare în peisaj o persoană nouă, la schimbarea anotimpurilor sau pur și simplu îți preia ție starea. Primul semn că este stresat va fi diareea, ca urmare a dezechilibrului produs în organism, iar alimentația bogată în probiotice îl va ajuta să depășească cu bine perioada.

Ajută în procesul de asimilare al vitaminelor și mineralelor

Vitaminele și mineralele atât de necesare oricărui organism viu vor fi asimilate mult mai ușor prin intermediul hranei cu probiotice.

Au grijă de sănătatea creierului

Studiile au demonstrat că probioticele susțin sănătatea creierului, lucru valabil și în cazul câinilor, dar și al oamenilor.

Scad colesterolul

Probioticele ajută la descompunerea colesterolului, care stă la baza multor afecțiuni grave de care pot suferii câinii.

Previn diabetul

Diabetul este o afecțiune de care suferă tot mai mulți câini care, până la urmă, sunt expuși la aceleași riscuri de sănătate ca și noi, cei care îi creștem și iubim. Probioticele susțin procesele necesare prevenirii acestei afecțiuni.

Previn obezitatea

Probioticele previn creșterea necontrolată în greutate a câinelui.

Intensifică metabolismul și detoxifică organismul

Procesele naturale de detoxifiere ale organismului câinelui și metabolismul sunt susținute de probiotice.

Refac flora intestinală și sunt recomandate în tratamentul cu antibiotice

Este cunoscut faptul că antibioticele distrug bacteriile rele din organism, dar, în egală măsură, și pe cele bune, lucru care va crea dezechilibre majore în organism, prin distrugerea florei intestinale. În cazul în care cățelul tău are nevoie de tratament cu antibiotice, asigură-te că alimentația lui va fi bogată în probiotice.

Ajută când vrei să schimbi alimentația câinelui

Este necesar să schimbi alimentația câinelui în toate etapele de viață, pentru că va avea nevoi diferite. Atunci când va trece de la laptele matern la hrana solidă se pot produce dezechilibre majore în organism. La fel și atunci când trece de la hrana potrivită pentru un junior la cea pentru un câine adult. Toate aceste etape trebuie susținute cu o alimentație bogată în probiotice.