Sari la conținut
Home » Ce stăpâni influențează comportamentul repetitiv negativ la câini

Ce stăpâni influențează comportamentul repetitiv negativ la câini

Ce stăpâni influențează comportamentul repetitiv negativ la câini. Stăpânii care au prima dată un cățel influențează negativ comportamentul acestora, generând la câini anumite comportamentele repetitive deranjante, arată un studiu publicat în Scientific Reports.

Comportamentele repetitive – cum ar fi mușcarea cozii – sunt mai frecvente în rândul câinilor care aparțin proprietarilor aflați la prima lor experiență de proprietar de animale de companie, al câinilor care locuiesc în familii numeroase, potrivit unui sondaj efectuat în rândul proprietarilor de câini finlandezi.

Cercetări anterioare au constatat că comportamentele repetitive anormale la câini pot afecta relațiile dintre câini și stăpâni și pot înrăutăți starea de bine a câinilor, însă factorii asociați, cei care generează   comportamentele repetitive au fost neclari.

Ce stăpâni influențează comportamentul repetitiv al câinilor

Hannes Lohi și colegii săi au intervievat proprietarii a 4.436 de câini din 22 de rase între februarie 2015 și septembrie 2018. Proprietarii au descris cât de des animalele lor de companie se angajau într-o serie de comportamente repetitive; urmărirea cozii, tresăriri, lătrături la reflexia sau umbra lor, lingerea anumitor suprafețe, privirea fixă, petrecerea timpului lângă bolul de apă și auto-mușcarea.

Cercetătorii au constatat că 1.315 (30%) dintre câini s-au angajat în comportamente repetitive și că incidența acestor comportamente a fost asociată cu mediul de viață și stilul de viață al câinelui.

Comportamentele repetitive au fost cu 58% mai probabile în cazul câinilor care erau primul câine al stăpânului lor, comparativ cu cei al căror stăpân a mai avut un câine. Câinii care locuiau cu o singură persoană erau cu 33% mai puțin predispuși la comportamente repetitive decât cei care locuiau cu o familie de trei sau mai multe persoane, în timp ce cei care nu locuiau cu un alt câine erau cu 64% mai predispuși la comportamente repetitive decât cei care locuiau cu un alt câine. realizarea de activități fizice mai puțin de o oră pe zi au fost asociate cu o probabilitate cu 53% mai mare de comportamente repetitive, în comparație cu activitățile/exercițiile fizice între una și două ore pe zi.

În plus, s-a constatat că comportamentele repetitive sunt mai frecvente la Câinii Ciobănești Germani, Câinii Chinezești cu Creastă și la Pembroke Welsh Corgis și mai puțin frecvente la Smooth Collie, Schnauzer mic și Lagotto Romagnolos.

Câinii au fost mai predispuși la comportamente repetitive sub vârsta de doi ani și peste opt ani, iar comportamentele repetitive au fost cu 29% mai puțin probabil să fie efectuate de câinii care nu fuseseră castrați, comparativ cu cei care fuseseră castrați. Comportamentele repetitive au fost, de asemenea, mai frecvente în rândul câinilor despre care proprietarii lor au declarat că sunt mai hiperactivi, mai agresivi și mai ușor de distras.

Constatările sugerează că comportamentele repetitive la câini sunt complexe și asociate cu o serie de factori de mediu, de stil de viață și genetici. Autorii propun că înțelegerea acestor factori ar putea contribui la îmbunătățirea bunăstării câinilor.