Sari la conținut
Home » Mângâierile pe burtă, deliciul câinilor. De ce le plac atât de mult

Mângâierile pe burtă, deliciul câinilor. De ce le plac atât de mult

Mângâierile pe burtă reprezintă un deliciu pentru câini și o dovadă de încredere pe care patrupedul i-o acordă persoanei care îl mângâie. Este un comportament caracteristic câinilor să se rostogolească și să ceară o frecție pe burtă. Și ce stăpân poate rezista să nu-și răsplătească animalul de companie cu acest tip de atenție? Este un mod minunat de a crea legături între oameni și animalele de companie.

Dar de ce le plac câinilor mângâierile pe burtă? Și este cu adevărat un comportament universal al câinilor, sau unii preferă să fie mângâiați în altă parte?

Citiți mai departe pentru a afla cum să recunoașteți dacă câinele dvs. cere cu adevărat o mângâiere pe burtă și, dacă da, cum să i-o oferiți pe cea mai bună.

De ce le plac câinilor mângâierile pe burtă?

Încă nu a existat nicio cercetare științifică despre motivul pentru care câinilor le plac mângâierile pe burtă. Dr. Stanley Coren, profesor emerit de psihologie la Universitatea din British Columbia și autor al cărții „How to Speak Dog”, crede că este pur și simplu un alt mod de a te conecta social cu animalul tău de companie.

„Pentru unii câini, o frecție pe burtă este pur și simplu o variantă de a fi mângâiat. Este o formă de contact social. Blana de pe burtă este, de obicei, mai puțin densă și mai moale, așa că senzația de a fi atins este mai intensă.”

Câinii își expun burta atunci când se supun

Pe de altă parte, câinii se rostogolesc și își expun abdomenul doar persoanelor în care au încredere. „Câinii îsi expun burta atunci când se supun, uneori în timp ce se joacă, și în prezența oamenilor în care au încredere”, spune Margaret Gruen, specialist în comportamentul canin, la North Carolina State University College of Veterinary Medicine, citată de vetstreet.com, potrivit ele.ro.

Totodată, nu este bine să forțezi lucrurile și să întorci tu un cățel cu burta în sus ca să îl mângâi, întrucât se poate speria sau supăra. „Fii atent la anumite indicii. Unii câini nu vor să își expună abdomenul afară sau în medii nefamiliare”, spune Gruen.

Unii câini iubesc atât de mult să fie mângâiați încât preferă atingerea în locul altor tipuri de recompense, cum ar fi un tratament sau o jucărie. Un studiu de cercetare care a examinat preferințele câinilor i-a plasat într-un labirint în formă de Y și a urmărit să vadă ce braț al Y-ului aleg.

Câinii au găsit mâncare la capătul unui braț al Y-ului; la capătul celuilalt braț, și-au găsit stăpânul, gata să îi laude și să îi mângâie. Majoritatea câinilor au ales contactul cu stăpânul lor în locul mâncării. Așadar, nu subestimați puterea mângâierilor, mai ales a mângâierilor pe burtă.

Tuturor câinilor le plac mângâierile pe burtă?

Cu toate acestea, este un mit că toți câinii iubesc frecțiile pe burtă. Chiar dacă se bucură de alte forme de mângâieri și îmbrățișări, mângâierile pe burtă îi pot deranja pe unii câini.

Dr. Coren explică: „Cu siguranță nu este cazul ca tuturor câinilor să le placă frecțiile pe burtă. Rasele mai dominante, în special cele care au fost crescute pentru a fi câini de pază, sunt predispuse să considere încercările de a le freca burta ca fiind agresive”.

Dar dacă câinele tău se rostogolește pe spate, ce altceva ar putea să ceară? Nu înțelegeți cumva greșit un indiciu de limbaj corporal canin? Da. Este important să înțelegi când câinele tău te invită la o frecție pe burtă și când încearcă să-ți spună altceva.

Motivele pentru care câinii se rostogolesc pe spate

De exemplu, un studiu științific a analizat motivele pentru care câinii se rostogolesc în timpul jocului și a constatat că aceasta este o poziție tactică, folosită fie pentru a se sustrage unei mușcături de joacă la nivelul gâtului, fie pentru a lansa un atac jucăuș. Așadar, poziția cu burta în sus este mai mult decât se vede la prima vedere.

Există multe alte motive pentru care câinii se rostogolesc pe spate. Dr. Coren explică: „Când vremea este caldă, câinii se rostogolesc adesea pe spate pentru a-și expune burta, unde blana este mai subțire și, prin urmare, pot disipa o parte din căldură și se pot răcori.

Câinii adulți se vor rostogoli pe spate ca o invitație la joacă cu cățeii și cu micuții umani (care încă emit feromonii asociați cu cei foarte tineri). Iar câinii se rostogolesc pe spate ca un semnal de supunere atunci când le este frică sau sunt amenințați.”

Deci, dacă câinii se rostogolesc pe spate din atâtea motive, cum știi dacă animalul tău de companie te invită la o mângâiere pe burtă? Uitați-vă la restul limbajului corporal. Dr. Coren notează că un câine speriat sau amenințat va evita contactul vizual și își va ține gura închisă, poate doar vârful limbii fiind vizibil.

Semnalele opuse arată că patrupedul dumneavoastră este interesat să se implice cu dumneavoastră. „Dacă câinele se rostogolește pe spate și are gura deschisă, cu limba rostogolită și ochii larg deschiși, acesta este un semn bun că este un gest prietenos și sociabil.”

Cum îi dai câinelui tău o mângâiere care să-l bucure?

Dacă câinele tău îți arată limbajul corporal potrivit, este timpul să-i oferi o frecție pe burtă. Țineți-vă mâinile departe de capul câinelui și zgâriați-i ușor regiunea superioară a pieptului cu degetele sau cu mâna. Dar urmăriți-i reacția.

Dacă câinele dvs. pare relaxat și confortabil, continuați. Mulți câini își vor închide ochii și se vor topi în atingerea dumneavoastră. Dar dacă cățelul dumneavoastră se înțepeneste, se îndepărtează sau pare anxios, încetați să îl mai mângâiați și lăsați-l în pace.

Nu toți câinii se simt confortabil în această postură

„Dacă câinelui tău nu-i place și nu oferă șansa de a-i face o frecție pe burtă”, spune Dr. Coren, „atunci nu urmăriți această activitate. S-ar putea crede că este plăcută în același mod în care unii oameni cred că înghețata cu căpșuni este plăcută.

Dacă copilului dumneavoastră nu-i place înghețata cu căpșuni, credeți că este necesar să îl învățați să îi placă acea aromă de înghețată? Același lucru este valabil și pentru frecțiile pe burtă pentru câinele dumneavoastră. Există alte lucruri pe care câinele le-ar putea găsi mai plăcute, cum ar fi să recupereze o jucărie de pluș pe care ați aruncat-o prin cameră.”

Așadar, cheia pentru a oferi o mângâiere pe burtă excelentă este să te asiguri, în primul rând, că patrupedul tău vrea una. Citiți indiciile limbajului corporal al animalului dumneavoastră de companie și apreciați preferințele acestuia.