Sari la conținut
Home » Ce pași trebuie să urmezi dacă vrei să călătorești în afara țării alături de câine sau pisică?

Ce pași trebuie să urmezi dacă vrei să călătorești în afara țării alături de câine sau pisică?

  • de

Regulile pe care trebuie să le urmezi în cazul în care te gândești la o vacanță și nu poți lăsa animalele de companie acasă. Cum poți călători alături de câine sau pisică.

Animalele de companie pot circula în spațiul intracomunitar! Află cum poți călători în țările membre UE și Norvegia

Te gândești să pleci într-o vacanță în una din țările membre UE sau Norvegia, însă nu cunoști exact dacă îți poți lua pisica sau cățelul cu tine? Problema îți va fi rezolvată după ce citești rândurile de mai jos și decizi să le pui în aplicare.

Conform criteriilor de sănătate stabilite în Regulamentul C.E 998/2003, animalele de companie, precum câini, pisici sau dihori, pot circula în spațiul intracomunitar dacă respectă următoarele condiții:

    1. să fie microcipate pentru a putea fi identificate,

    2. sa dețină un pașaport pentru animale de companie tip U.E. conform Deciziei CE 803/2003, transpusă în Ordinul A.N.S.V.S.A. nr. 1 / 2014,

    3. ultima vaccinare antirabică să fie efectuată după data microcipării,

    4. să fi trecut cel puțin 21 de zile de la ultima vaccinare antirabică,

    5. să fie efectuat tratamentul antiparazitar împotriva echinococozei cu 1 – 5 zile înainte de sosirea în statele de destinație,

    6. câinii și pisicile nu pot circula în spațiul intracomunitar înainte de a împlini vârsta de trei luni.

Actele necesare pentru a putea călători alături de câine sau pisică

1. Pașaportul european.

Document standard la nivelul UE, pașaportul european pentru animalele de companie este esențial pentru călătoriile între diferite țări. Informațiile cuprinse în acest document sunt:

  • descrierea animalului de companie,

  • detalii despre microcipul sau codul tatuat,

  • detalii despre vaccinarea antirabică,

  • datele de contact ale proprietarului și ale veterinarului care a emis documentul.

Documentul se poate obține de la orice medic veterinar autorizat și este valabil pe toată durata vieții, dacă animalul de companie are vaccinurile contra rabiei făcute la timp.

2. Certificatul UE privind sănătatea animalelor.

Un alt document necesar în cadrul acestui proces este certificatul UE privind sănătatea animalelor, document standard acceptat. Acesta conține:

  • informații specifice despre animalul de companie,

  • starea de sănătate și vaccinarea antirabică.

În cazul în care călătoriți dintr-o țară sau un teritoriu din afara UE, animalul dumneavoastră de companie trebuie să dețină un certificat UE aprobat de un veterinar oficial din țara de plecare cu cel mult 10 zile înainte de sosirea animalului de companie în UE. Certificatul este valabil pentru călătoriile între țările UE timp de 4 luni de la această dată sau până la expirarea vaccinului antirabic (primul termen care intervine).

Cazul în care doriți să ieșiți din țară cu un număr mai mare de animale de companie

Dacă vreți să părăsiți țara cu un număr mai mare de animale de companie, trebuie ținut cont de următoarele reguli. În mod normal, puteți călători cu maximum cinci animale de companie. În cazul în care îl depășiți, trebuie să:

  • faceți dovada că animalele urmează să participe la un concurs, expoziție sau eveniment sportiv, prin intermediul un document de înregistrare sau participare,
  • să aibă vârsta mai mare de șase luni.

Nu este un proces atât de complicat în cazul în care luați o astfel de decizie, de a călători alături de câine sau pisică, trebuie doar să respectați regulamentul și să vă adresați unui medic veterinar autorizat.