Sari la conținut
Home » Ce nu știai despre ciori. De ce este considerat că sunt deștepte

Ce nu știai despre ciori. De ce este considerat că sunt deștepte

Ce nu știai despre ciori. De ce sunt considerate ca sunt deștepte. Cioara este o zburătoare bună foarte prezentă în România. Cioara este ușor recunoscută după croncănit și aspect.

Poate puțini am observat, cioara își schimbă tonul după situațiile când pasărea este agresivă sau își salută perechea.

Uneori, cei mai puțini avizați, fac confuzie între cioara și corbul. Este de menționat că cele două păsări nu fac parte din aceeași specie. Cele două păsări fac parte din specii diferite. Nu se pot împerechea. Ciorile sunt păsări care fac parte din familia Corvidelor.

Ciorile în România sunt prezente cu opt specii. Printre acestea, cele mai prezente sunt ciorile de semănătură.

Cioara de semănătură, cea mai răspândită specie din țară

Potrivit Societăţii Ornitologice din România, una dintre speciile cele mai răspândite în ţară este cioara de semănătură.

„Preferă habitatele agricole, cu pâlcuri de copaci cu frunze căzătoare, cu precădere plopi sau copaci cu coronament bogat, unde îşi pot instala coloniile. Masculul nu se deosebeşte de femelă, penajul fiind complet negru, ciocul de culoare albă cu guşă albă şi fruntea neagră proeminente. Ciocul este puternic pentru a putea sparge coaja nucilor sau a altor fructe. Penele de pe piept şi abdomen coboară până la nivelul încheieturii superioare a piciorului“, explică ornitologii.

Cioara de semănătură este o pasăre care trăiește în grupuri relativ mari, în regiunile de șes, de deal cu păduri, câmpuri și pe ogoare, putând fi destul de greu diferențiată de „cioara neagră”.

Ce nu știai despre ciori te va surprinde

  1. Experții spun că, cioara de semănătură se deosebeşte de cioara neagră şi de corb prin dimensiunea mai mică şi ciocul de culoare albă.
  2. O cioară poate trăi între 22-23 ani. Sunt specii sedentare, dar în lipsă de hrană şi în condiţii meteo nefavorabile pot migra.
  3. Sunt monogame și se reproduc în lunile martie-mai. Este cunoscut faptul că păsările din familia Corvidelor se împerechează toată viaţa cu un singur partener, ele căutându-şi o altă pereche doar în cazul în care aceasta este capturată sau este ucisă.
  4. Unii cred că ciorile organizează înmormântări pentru suratele lor moarte. Acest lucru nu este adevărat, nu a fost confirmat de studiile realizate. Nu este greu să înțelegem de ce persistă această opinie.
  5. Un studiu realizat în peste 100 de arii de reproducere din SUA a arătat că ciorile îi priveau ca pe o amenințare pe oamenii care luau în mâini o cioară moartă.
  6. Aceste păsări  nu se fereau de voluntarii cu mâinile goale și nici măcar de cei care țineau în mâini porumbei morți.
  7. Ciorile și corbii aparțin aceleiași familii și sunt animale asemănătoare. Însă cele două specii nu sunt prietene.
  8. -Stolurile de ciori sunt atât de agresive, încât corbii evită zonele populate de ele.
  9. Un experiment a demonstrat că ciorile nu uită figura celor care le supără.
  10. Pentru prima dată, cercetătorii au documentat faptul că creierele ciorilor făceau asocieri negative, în mod similar cu mamiferele.

 

 

 

Etichete: