Sari la conținut
Home » Ce înseamnă mieunatul pisicilor? Învață-i limbajul să o poți dresa mai ușor

Ce înseamnă mieunatul pisicilor? Învață-i limbajul să o poți dresa mai ușor

sursă foto: a1.ro; de ce stă pisici în poala stăpânului

Limbajul pisicilor este compus dintr-o combinație de poziții corporale, semnale olfactive și vocalize. Oamenii sunt orbi la mirosuri în comparație cu pisicile, iar noi trecem adesea cu vederea mișcările cozii și semnalele de la ureche, care constituie majoritatea comunicării pisicilor.

Urletele, mârâielile, șuierăturile și toarcetele felinelor ne captează toată atenția, mai ales la ora 5 dimineața. Dar există o modalitate de a ști ce încearcă să spună pisica dumneavoastră?

Tipuri de mieunat

Există patru categorii majore de mieunat la pisici:
Modelele de murmur includ toarcetele și trilurile.
Modelele vocalice sunt mieunatul în toate variantele sale.
Modelele articulate sunt cele care exprimă frustrare.
Tiparele de intensitate încordată sunt avertismente precum șuierături

Experții speculează, de asemenea, că unele vocalizări ale pisicilor pot fi atât de subtile sau au o frecvență atât de înaltă încât doar alte pisici le pot auzi. Nu toate pisicile sunt vocale. Persanii și rasele Chartreux albastru, de exemplu, tind să fie mai degrabă tăcute. Alte rase de pisici nu tac niciodată; pisicile siameze sunt deosebit de vorbărețe.

Ce înseamnă mieunatul?

Felinele folosesc o gamă largă de vocalizări pentru a comunica cu alte pisici, dar par să rezerve „mieunatul” în primul rând pentru a vorbi cu oamenii lor. Ce anume vrea pisica ta? Îți aruncă înjurături pisicești, îți laudă gusturile artistice sau pur și simplu te bate la cap de dragul de a se distra?

Mieunetele sunt cereri: „lasă-mă să ies”, „lasă-mă să intru”, „mângâie-mă”, „joacă-te cu mine”, „hrănește-mă!”. Pe măsură ce pisica devine mai pasională și mai insistentă, mieunatul ei devine mai strident și mai grav. Cererile de mieunat au loc cel mai frecvent la primele ore ale nopții, când stăpânii vor să doarmă.

Pisicile dorm în mod normal 16 ore pe zi și sunt cel mai activi pe timp de noapte. Ele trec prin mișcările de patrulare a șoarecilor, indiferent dacă sunt afară sau în casă. Este enervant, dar este normal.

Pisica hotărâtă și pricepută vizitează dormitorul și poate chiar să se ghemuiască și să doarmă cu tine o parte din noapte, până când decide că amândoi ați dormit suficient. Mai întâi vă oferă lovituri de cap pline de afecțiune, vă ciugulește nasul sau degetele de la picioare sau vă aruncă jucării pe cap. Dacă asta nu vă trezește, miaunăturile se intensifică.

Odată ce vă dați jos din pat, pisica se strecoară înaintea până la bolul său de mâncare gol. Umplerea bolului poate, într-adevăr, să oprească temporar urletele. Este greu să miaune cu gura plină de crochete. Dar se mai întâmplă ceva: Pisica v-a dresat

Cum să vă descurcați cu mieunatul pisicilor

Faptul că cedezi la cererile de miaunat îi spune pisicii că faptul că a te bate la cap este un mijloc eficient de a obține ceea ce dorește, dar ține cont de faptul că pisica ta te poate alerta și asupra unei probleme. Există probleme de sănătate care pot determina un mieunat excesiv. Pisicile care se confruntă cu durere pot miauna sau urla. Pisicile surde, pisicile bătrâne care suferă de demență felină, pisicile stresate care suferă de anxietate de separare și cele cu probleme tiroidiene, cardiace sau renale pot urla.

Dacă mieunatul constant este un comportament nou la pisica dvs., solicitați-i o evaluare la un medic veterinar pentru a exclude problemele de sănătate care stau la baza acestuia. Totuși, la pisicile altfel sănătoase, singura modalitate de a stinge acest comportament este să ignorați total pisica.

Asta înseamnă că nu vă ridicați să o hrăniți, nu vă lăsați pradă jocurilor de tip „toe-tag”, nu țipați la ea, nu o stropiți cu apă și nu îi acordați niciun fel de atenție. Este greu de făcut acest lucru atunci când ea te bate cu lăbuța pe nas sau zguduie geamurile cu urlete.

Investiți în dopuri pentru urechi, închideți ușa dormitorului sau închideți pisica într-o altă cameră, în cealaltă parte a casei. Poate dura săptămâni, uneori luni, pentru a scăpa de acest comportament dacă durează de ceva vreme. Fiți conștienți de faptul că comportamentul se va înrăutăți chiar înainte de a dispărea. Behavioristii numesc acest lucru o explozie de extincție, așa că fiți pregătiți și nu cedați. Ori asta, ori rămâneți la cheremul felinei preferate pe toată durata relației voastre.