Sari la conținut
Home » Ce boli pot fi ameliorate cu terapia canină?

Ce boli pot fi ameliorate cu terapia canină?

Ce boli pot fi ameliorate cu terapia canină?. Așa cum s-a demonstrat, terapia realizată în compania câinilor se adresează persoanelor de toate vârstele. Totodată, un câine ajută în dezvoltarea relațiilor interpersonale și tăierea barierelor sociale.

Petrecerea timpului în apropierea unui câine facilitează dezvoltarea funcțiilor cognitive, abilităților de comunicare, combate stresul și anxietatea, susține coordonarea motorie și fluiditatea mișcărilor.

Când este recomandată terapia cu animale?

Cum ajută terapia cu câini în tratarea unor boli sau afecțiuni

Trebuie spus că câinii sunt folosiți în terapia unor boli și afecțiuni precum: autism, depresie, stres post-traumatic, pierdere musculară după anumite probleme de sănătate, dar și alte dizabilități.

Câinele ajută în combaterea stresului și a depresiei

Aceste animale de companie au un rol pozitiv în terapia împotriva depresiei, anxietății pentru că au un efect bun supra sănătății psihologice a oamenilor și mai ales asupra stării stăpânilor lor.

Oamenii pot suferi deseori de stres și depresie, iar aceste afecțiuni se pot trata cu ajutorul unui câine.

Potrivit unor studii realizate, oamenii care au animale de companie – câini – pot depăși mai ușor anumite situații dificile din viață, stări de depresie, stres și anxietate. Unii proprietari de animale de companie chiar au declarat că nu ar putea depăși anumite situații triste și stresante din viața lor, fără a avea animalul de companie lângă ei. Se pare că, în cazul lor, câinele i-a ajutat să facă față stresului și deci a fost un sprijin emoțional de multe ori.

Terapia cu câini ajută oamenii să treacă peste traume

Traumele pot fi diferite, iar unele pot fi experimentate chiar de membrii apropiați ai familiei, mai ales dacă anumite evenimente stresante sunt repetate.

Pe baza cercetărilor, știm că, o persoană care experimentează anumite traume în viață, cum sunt actele de violență, poate avea probleme de sănătate. Asta îi va afecta funcționarea sistemului nervos și îi va lăsa consecințe în sfera cognitivă, emoțională, somatică, socială, comportamentală.

Conceptul de tulburare de stres post-traumatic apare la unii oameni, la adulți sau chiar la copii și afectează procesul de maturizare și viața ulterioară.

Tulburarea de stres post-traumatic se poate combate și cu ajutorului unui animal de companie – al unui câine. Comportamentul unui câine poate distrage o persoană de la diferite situații care induc stresul, tristețea, cum sunt stările negative, coșmarurile recurente și diferite amintiri nefericite.

Câinele are și un rol de asistent de semnalizare în tratamentul tulburării de stres post-traumatic la diferite persoane, cum sunt de exemplu veteranii sau persoanele mai în vârstă. Câinele poate fi dresat și antrenat special pentru asta, echipat cu ham, pentru a putea intra în diferite spații închise, sau a merge în parcuri, plaje și alte zone publice, fără a fi obligat să poarte botniță pe față.

Terapia la copii cu ajutorul câinilor

sursa foto: www.terapiecuanimale.ro

Terapia cu participarea câinilor se adresează și copiilor, pentru că un astfel de animal ajută în dezvoltarea contactelor interpersonale.

Terapia cu un câine îi ajută pe copii din multe puncte de vedere și anume:

 • Îmbunătățește sănătatea, starea lor fizică, psihică și emoțională
 • Dezvoltă perceptivitatea, vorbirea, gândirea, modelează abilitățile
 • Ajută în coordonarea mișcărilor
 • Crește stima de sine și concentrarea atenției
 • Îi ajută pe copii să fie independenți
 • Îi face pe copii să fie mai fericiți, mai relaxați și multe altele.

Studiile cercetătorilor au demonstrat faptul că un câine este un animal de companie ideal pentru copii, pentru că:

 • Dezvoltă afectivitatea copiilor, îi face mai înțelegători și mai sensibili
 • Îi ajută pe copiii cu dizabilități să se simtă mai bine, să-și îmbunătățească starea de sănătate, îi ajută în terapie
 • Reduce stresul și anxietatea, induce o stare de bine
 • Îi face pe copii să fie mai veseli pentru că acest animal este energic și jucăuș
 • Le oferă copiilor afecțiune și prietenie, este un animal de casă loial și iubitor.

Terapia cu animale în autism

Conform psihologilor, câinele ajută copiii care au autism în stabilirea contactului cu semenii, sau cu adulții. Această metodă – de a utiliza câinele în terapia copiilor cu autism – este eficientă pentru că are efect benefic în sfera fizică și psihică.

 

Câine de terapie

Câinele îl ajută pe copil să comunice mai bine, să socializeze, să se integreze chiar și în grupuri mari de alte persoane. Copilul este mai bucuros în compania câinelui, mai relaxat, are o mare satisfacție și se deschide mai ușor spre lumea exterioară și față de alți oameni.

În etapa inițială, copilul trebuie învățat să comunice și să se joace cu câinele, iar apoi el să înțeleagă prietenia cu acest animal de companie. Această terapie are rol în construirea unei relații bune cu câinele, în exprimarea și în declanșarea emoțiilor copilului prin joacă alături de câine. De asemenea, terapia îl ajută pe copil să dezvolte legături pozitive, să-și construiască stima de sine, să îmbunătățească anumite abilități sociale, motorii, manuale, ale simțurilor, ale vorbirii și concentrării.

Această metodă ajută în sprijinirea procesului de reabilitare și poate ajuta chiar și persoanele cu dizabilități, sau care au probleme de adaptare socială.