Sari la conținut
Home » Cât de mult își amintesc câinii și pisicile? Ce reține animăluțul tău

Cât de mult își amintesc câinii și pisicile? Ce reține animăluțul tău

mâncarea pentru câini sau pisici

Câinii și pisicile de companie își pot aminti unde se află bolurile de mâncare sau să găsească drumul spre casă. Dar cât de bune (sau rele) sunt aceste biluțe de blană în a-și aminti amănunte din zilele lor?

Depinde de cât de utile le sunt aceste amintiri, din punct de vedere evolutiv, susțin experții.

Cât de mult își amintesc câinii și pisicile?

Caine care se joacă cu o pisică
Caine care se joacă cu o pisică în iarbă

 

Luați ca exemplu câinii liberi. Maidanezi. Aproximativ 75% dintre câinii din lume nu sunt animale de companie și nu trăiesc în casele oamenilor, a declarat Monique Udell, profesor asistent de științe ale animalelor și ale pășunilor la Oregon State University. O memorie care îi ajută pe câini să exceleze căutat poate să-i ajute să supraviețuiască pe străzi, a spus Udell.

„Cineva trece pe lângă un coș de gunoi și aruncă un hamburger. S-ar putea să nu mai vezi bucata de carfne din gunoi. Dar îți poți aminti că acolo a fost un hamburger. Și, la nevoie îl pot căuta în ultimul loc în care l-ai văzut. Așa e și la maidanezi”, a spus Udell.

Ora mesei

Atunci când este vorba de mâncare, câinii pot avea o memorie de lucru excelentă. Un fel de carnețel de notițe mentale în care persistă amintirile pe termen scurt. Mai mult, câinii folosesc memoria pe termen lung pentru a-i ajuta să își amintească trucuri. Cum ar fi rostogolirea la comandă, a spus Udell.

De asemenea, este posibil ca și câinii să aibă amintiri episodice. Acestea sunt ca și amintirile pe termen lung, dar sunt mai complexe, deoarece necesită conștientizarea de sine. Nu este clar dacă câinii sunt conștienți de ei înșiși, așa că pentru ei, aceste amintiri sunt „de tip episodic”. Amintirile episodice sunt, de obicei, autobiografice și sunt legate de detaliile „ce”, „când” și „unde”, a spus Udell, potrivit livescience.

Unii câini au prezentat amintiri de tip episodic într-un studiu din 2016 publicat în revista Current Biology. Șaptesprezece câini au fost învățați să imite oamenii într-o paradigmă „fă ca mine” și apoi să se culce. De exemplu, dacă omul a răsturnat o sticlă, la fel făcea și câinele înainte de a se culca.