Sari la conținut
Home » Studiu: „De ce trăiesc pisicile pe cont propriu și nu în haită? Explicațiile profesorilor de medicină veterinară

Studiu: „De ce trăiesc pisicile pe cont propriu și nu în haită? Explicațiile profesorilor de medicină veterinară

Pisica lenevește; sursă foto: descopera.ro

Felinelor cu nouă vieți, domesticite pe lângă casa omului, le este străin termenul de conviețuire în turmă. Însă, cât de dificil poate fi să convingi pisicuțele să trăiască împreună?  Ne va răspunde Daniel Mills, profesor de medicină comportamentală veterinară la Universitatea Lincoln din Marea Britanie.

Într-un studiu recent, Mills și colega sa Alice Potter au demonstrat că pisicile sunt mai independente și se bucură mai mult de singurătate decât câinii. Dificultățile pe care le-au întâmpinat în timpul studiului au fost o nouă confirmare a reputației controversate a acestor animale.

De ce ne dorim atât de mult animale de companie în preajma noastră?

Pisicile sunt niște egocentriști incorigibili. Sau este aceasta o calomnie? Este important ca pisicile să cunoască stările de spirit ale stăpânilor lor? De ce le place atât de mult pisicilor să strice pomii de Crăciun? De ce ne dorim atât de mult animale de companie în preajma noastră? „Să le faci să facă ceea ce vrei tu să facă nu este ușor”, a constatat profesorul de medicină Mills. ”Ele fac întotdeauna lucrurile în felul lor”, a adăugat acesta.

sursă foto: pixnio.com

Orice proprietar de pisici ar găsi dificil să combată această afirmație. Dar de ce sunt pufoșeniile atât de necooperante, fie cu cei de felul lor, fie cu oamenii? Sau, altfel spus, de ce sunt atât de multe animale, atât cele sălbatice, cât și cele domestice, atât de reticente în a trăi în colectiv?

 În natură, turma este foarte frecventă. Păsările se adună în stoluri, antilopele sălbatice în turme și peștii în bancuri. De asemenea, prădătorii vânează adesea împreună. Chiar și rudele pisicilor domestice, leii, trăiesc în turme. Speciile care riscă să fie prădate o fac pentru propria lor siguranță. „Se numește efectul de dispersie”, afirmă biologul Craig Packer de la Universitatea Minnesota din St Paul (SUA).

Efectul multi-ochi

„Un prădător nu poate prinde decât unul, iar dacă ești o sută, șansa de a fi mâncat se reduce la 1%. Iar când ești singur, ești oricum înșfăcat”, a explicat biologul. Un alt avantaj al traiului în grup este așa-numitul efect multi-ochi: cu cât grupul de potențiale victime este mai mare, cu atât este mai probabil ca acestea să observe un prădător care se apropie.

worldanimalsblog.blogspot.com
worldanimalsblog.blogspot.com; efectul multi ochi la girafe

„Și cu cât observi mai devreme un prădător, cu atât mai mult timp ai la dispoziție pentru a evita întâlnirea cu acesta”, precizează Jens Krause de la Universitatea Humboldt din Berlin (Germania). O astfel de vigilență colectivă are și alte avantaje. De exemplu, indivizii pot petrece mai mult timp și energie în căutarea hranei.

Cu toate acestea, nu este vorba doar de evitarea întâlnirilor cu prădătorii. Un animal care trăiește în grup nu trebuie să hoinărească în căutarea unui partener potrivit, în timp ce pentru cei singuri care călătoresc pe distanțe lungi, acest lucru poate fi o problemă.

Evident, găsirea unui partener într-o turmă sau un cârd este mult mai ușoară. Atunci când membrii unui grup au pui, aceștia sunt crescuți de întreaga lume: adulții pot coopera unii cu alții pentru a proteja puii sau pentru a le procura hrană.

La multe specii de păsări, inclusiv la Timelia arabă , care se găsește în Israel, puii rămân în grupuri familiale până când sunt pregătiți să se înmulțească. Ei dansează împreună, fac baie împreună și chiar își oferă cadouri unii altora.

Unele animale evită compania celor din specia lor

Existența unui stol ajută, de asemenea, la economisirea energiei. Păsările în stoluri și peștii în bancuri se deplasează mai eficient decât cei singuri. Este același principiu folosit de cicliști pentru a forma un peloton în timpul Turului Franței. „Cei din spate consumă mai puțină energie pentru a atinge aceeași viteză”, adaugă Jens Krause.

descoperă.ro
descoperă.ro;

Și (după cum vor atesta liliecii și pinguinii împărați), strângerea în grupuri face mult mai ușor să se încălzească și să rămână la căldură. Având în vedere toate aceste avantaje, pare ciudat că unele animale evită compania celor din specia lor. Cu toate acestea, după cum s-a văzut la pisicile domestice, pășunatul nu este atractiv pentru toți. Pentru unele animale, nicio interacțiune socială nu merită să împartă o masă.

„Întotdeauna vine un moment în care apropierea de alți indivizi reduce cantitatea de hrană consumată”, spune John Fraixell, biolog integrator la Universitatea din Guelph, Canada.

În acest caz, factorul cheie este disponibilitatea unei cantități suficiente de hrană, care, la rândul său, depinde de cantitatea de hrană de care are nevoie animalul respectiv.

Pisicile sunt foarte pretențioase în această privință. De exemplu, un leopard mănâncă aproximativ 23 kg de carne la câteva zile. De regulă, concurența pentru hrană între pisicile sălbatice este foarte mare și, prin urmare, leoparzii preferă să trăiască și să vâneze singuri.

digi-animalworld.tv
digi-animalworld.tv

Singurătatea face parte din comportamentul pisicii

Cu toate acestea, există o excepție de la această regulă: leii. Potrivit lui Packer, care a studiat leii africani timp de aproape 50 de ani, este foarte important pentru aceste animale să aibă propriul teritoriu.

Există locuri în savana acoperită de iarbă care pot servi drept ascunzători ideale pentru a prinde prada, iar animalele care controlează aceste teritorii au șanse mult mai mari de supraviețuire.

minikar.ru
minikar.ru; pisica manul felina care trăiește în munții Everest, Nepal

„Pur și simplu trebuie să ducă un stil de viață social pentru a-și domina teritoriul și pentru a alunga concurenții. Procedând astfel, haita mai mare câștigă”, spune Packer.

Această coexistență reușită este posibilă deoarece o singură pradă ucisă de un leu, gnu sau antilopa zebră, este suficientă pentru a hrăni mai multe femele deodată. „Mărimea prăzii le permite să trăiască în grupuri, dar de fapt sunt împinși să facă acest lucru de geografia habitatului lor”, spune Packer.

Pisicile domestice, însă, se află într-o situație complet diferită, deoarece se hrănesc cu animale mici. „Odată ce o pisică a prins un șoarece, ultimul lucru pe care și-l dorește este să vadă pe altcineva în jurul lui, pentru că îl va mânca ea însăși”, adaugă Packer. ”Este exact ceea ce face ea. Nu are nimic de împărțit”.

radardemedia.ro

radardemedia.ro; pisică domestică

Aceste motive egoiste sunt atât de adânc înrădăcinate în comportamentul pisicii , încât nici măcar domesticirea nu a reușit să învingă cea mai mare dragoste a acestor animale pentru singurătate. Acest lucru este de două ori mai adevărat dacă ne gândim că oamenii nu au domesticit pisicile. De fapt, în felul lor specific, pisicile s-au domesticit singure.

De unde provin pisicile domestice

Toate pisicile domestice descind din pisicile sălbatice din Orientul Mijlociu (Felis silvestris), „pisici de pădure”. Oamenii nu au ademenit aceste prime pisici din pădure; pisicile însele au venit în grajdurile noastre, unde mulți șoareci se hrăneau necontrolat.

inaturalist.ro
inaturalist.ro; un exemplar din Felis silvestris

Punând rapid capăt acestui scandal, pisicile au pus bazele relației noastre cu adevărat simbiotice. Mustăcioasele cu nouă vieți s-au bucurat de abundența de hrană din hambare, iar oamenii au fost fericiți să scape de dăunători. Pisicile domestice nu sunt complet asociale, dar interacțiunile lor între ele și cu stăpânii lor ar trebui să aibă loc doar în condițiile lor.

„Ele și-au păstrat un grad ridicat de independență și petrec timp cu noi doar atunci când doresc”, afirmă Dennis Turner, felinolog și specialist în comportamentul animalelor la Institutul de Etologie Aplicată și Zoopsicologie din Horgen, Elveția.

„Pisicile au evoluat multe mecanisme pentru a se menține separate. Aceste mecanisme le împiedică să facă turmă”, spune Mills. Felinele își marchează teritoriul pentru a evita întâlnirile nedorite între ele. Dacă se întâlnesc față în față, blana lor se ridică și își arată ghearele din labele moi.

pet.veterinarul.ro
pet.veterinarul.ro

În anumite situații, se poate părea că pisicile domestice se obișnuiesc cu viața în grup. În mediul rural, de exemplu, este posibil să existe o întreagă haită de pisici care să trăiască împreună într-un hambar. Cu toate acestea, Fraixell spune că această impresie este înșelătoare.

Pisicile și-au câștigat reputația de a fi imposibil de forțat să conviețuiască în grupuri

„Astfel de comunități de pisici sunt impermanente și, în esență, nu sunt un grup”. Ele pur și simplu împart teritoriul în care se înmulțesc.

De fapt, chiar și în fața unui pericol extrem, care forțează adesea animalele să se grupeze pentru propria protecție, este puțin probabil ca pisicile să coopereze. „Acesta este pur și simplu un comportament atipic pentru ele, chiar și atunci când sunt amenințate”, subliniază Monique Yudell, biolog la Universitatea de Stat din Oregon. Pisicile pur și simplu nu cred în superioritatea numerică.

digi24.ro
digi24.ro; pisică sălbatică observată într-o pădure din Vaslui

Toate acestea explică de ce pisicile și-au câștigat reputația de a fi imposibil de forțat să conviețuiască în grupuri. Cu toate acestea, există unele dovezi că disprețul pisicilor față de viața de grup începe să se diminueze.

Într-un studiu publicat în 2014 în Journal of Comparative Psychology, jurnaliștii au examinat trăsăturile de caracter ale pisicilor domestice. După ce și-au justificat reputația de tocilari singuratici, acestea s-au dovedit a fi nervoase, impulsive și obraznice.

Interesant este că pisicile domestice s-ar putea să nu fie la fel de docile ca rudele lor sălbatice. Atunci când cercetătorii au comparat pisicile domestice cu patru feline sălbatice – pisicile sălbatice scoțiene, leoparzii fumurii, leoparzii de zăpadă și leii africani, s-a constatat că pisicile domestice seamănă cel mai mult cu leii care trăiesc în grupuri.

taramulanimalelor.com
taramulanimalelor.com

Este corect să spunem că pisicile de casă se pricep mult mai bine decât strămoșii lor la a tolera compania celorlalți. Deși grupurile de pisici de grajd sunt comunități impermanente, ele se înțeleg foarte bine în astfel de spații restrânse.

Comportamentul animalelor este determinat de structura rețelei lor neuronale

Aproximativ 200 de pisici trăiesc una lângă alta în Colosseumul roman, iar pe insula japoneză Aoshima numărul pisicilor este de șase ori mai mare decât cel al oamenilor. Este posibil ca în aceste colonii cooperarea să nu fie avansată, dar acest stil de viață este în contrast puternic cu stilul de viață solitar al strămoșilor lor îndepărtați.

hotweek.ro
hotweek.ro; Aoshima, o insulă din Japonia unde sunt mai multe pisici decât oameni

În același timp, oamenii de știință trebuie să facă concesii pentru a controla comportamentul pisicilor în timpul experimentelor. Când Yudell a efectuat primele experimente cu pisici, a constatat că era dificil să își determine subiecții să îndeplinească sarcinile care le erau atribuite, potrivit bbc.com.

Ea mai lucrase înainte cu câini, iar aceștia erau fericiți să îndeplinească orice sarcină în schimbul unei recompense. Dar pisicile erau mai greu de mulțumit. Yudell a avut succes doar atunci când a început să lase pisicile să își aleagă singure recompensa.

„Cred că ne este greu să interacționăm cu pisicile pentru că nu știm prea multe despre ele”, spune aceasta. Dacă oamenii de știință pot pătrunde în adâncurile minții felinelor, coeziunea coercitivă ar putea fi înlocuită de o influență vicleană.

Comportamentul animalelor, inclusiv tendința sau reticența de a forma grupuri, este determinat în mare măsură de structura rețelei lor neuronale. Potrivit lui Fraixell, nici măcar nu merită să ne gândim să schimbăm într-o clipă ceea ce a fost creat de-a lungul multor ani de selecție naturală.

„Dar cine știe? Leii au reușit, așa că nu este imposibil ca un lanț corespunzător de mutații să se întâmple în continuare și dacă au reușit să facă acest truc, poate că nici gruparea pisicilor nu este o idee atât de nebunească”.