Sari la conținut
Home » Peștișorii aurii și mitul care le „pătează” inteligența. Micuțele creaturi sunt un model comun pentru studierea memoriei

Peștișorii aurii și mitul care le „pătează” inteligența. Micuțele creaturi sunt un model comun pentru studierea memoriei

sursă foto: earth,com

Peștii aurii sunt cunoscuți pentru nuanțele lor portocalii și pentru mitul potrivit căruia aceste creaturi au o memorie de doar 3 secunde.

Cu toate acestea, acesta este un mit care, în ciuda lipsei de susținere științifică, s-a răspândit pe scară largă și a rămas în mare parte necontestat de public timp de decenii.

Amintirile peștilor aurii pot dura de fapt săptămâni, luni și chiar ani.; sursă foto: shutterstock
Amintirile peștilor aurii pot dura de fapt săptămâni, luni și chiar ani.; sursă foto: shutterstock

Ce memorie au peștii aurii

„Ceea ce este derutant este că este cam același lucru oriunde te-ai duce în lume”, a declarat Culum Brown, expert în cunoașterea peștilor de la Universitatea Macquarie din Australia. „În unele locuri, este de 2 secunde, iar în altele, de 10 dar este întotdeauna un timp mult prea scurt”, a adăugat Brown.

Peștii aurii sunt, de fapt, un model comun pentru studierea memoriei; sursă foto: shutterstock.com
Peștii aurii sunt, de fapt, un model comun pentru studierea memoriei.

În realitate, peștii aurii (Carassius auratus) au memorii mult mai lungi care se întind pe săptămâni, luni și chiar ani,  iar argumentele științifice care să susțină acest lucru sunt vechi de peste 60 de ani.

„Știm despre memoria rezonabil de bună a peștilor aurii încă din anii ’50 și ’60. În ciuda a ceea ce crede toată lumea, ei sunt de fapt foarte inteligenți”, a spus mai Brown.

Expertul de la Universitatea din Australia a studiat inteligența peștilor, inclusiv pe cea a celor aurii, timp de peste 25 de ani și crede că ideea greșită provine dintr-o combinație de ignoranță  și de vinovăție, deoarece proprietarii de animale de companie îi țin adesea în acvarii mici și plictisitoare.

Inteligența peștilor aurii

În realitate, peștii aurii au o memorie atât de impresionantă, încât sunt adesea folosiți ca model comun pentru studierea memoriei și învățării la pești, a declarat Brown. Ca urmare, „există mii de studii (pe peștișorii aurii) care consemnează că peștii au o memorie excelentă. Iar ritmul în care sunt publicate aceste studii crește exponențial”, potrivit livescience.com.

Peștișorii aurii pot trăi până la 20 de ani; sursă foto; unsplash.com

Majoritatea acestor studii implică mâncare. De exemplu, dacă peștișorii aurii sunt hrăniți într-o singură parte a acvariului lor, ei vor învăța rapid și își vor aminti să rămână în acea parte a acvariului la orele de hrănire, indiferent dacă sunt sau nu hrăniți efectiv, a spus Brown.

În mod similar, dacă împingând o paletă roșie se obține o recompensă alimentară, dar nu și una albastră, peștii aurii învață rapid să împingă cea roșie și nu cea albastră și vor continua să arate o preferință pentru acea culoare mult timp după ce experimentul s-a încheiat.

Peștii aurii pot recunoaște persoana care îi îngrijește

De fapt peștii aurii sunt atât de inteligenți încât au  învățat cum să scape din plase și să navigheze prin labirinturi. Aceștia își pot chiar aminti cum să repete aceste sarcini săptămâni și chiar luni mai târziu, a mai spus Brown.

Alte dovezi sugerează că peștii aurii pot recunoaște și își pot aminti de alți indivizi, chiar și după perioade lungi de separare, a spus Brown. Pe lângă aceste constatări, există o multitudine de dovezi anecdotice de la proprietarii de peștișori aurii care observă adesea comportamente complexe la animalele lor de companie atunci când interacționează cu acestea.

sursă foto: Times.com
Contrar percepției publice, peștișorii aurii au dezvoltat comportamente complexe sursă foto: Times.com

Pe lângă aceste constatări, există o multitudine de dovezi anecdotice de la proprietarii de peștișori aurii care observă adesea comportamente complexe la animalele lor de companie atunci când interacționează cu acestea. Unii chiar susțin că peștișorii lor aurii îi pot recunoaște în afară de alte persoane.

Percepția publică

În ciuda numeroaselor cercetări, părerea publicului cu privire la memoria peștișorilor aurii nu a evoluat prea mult. Un motiv important pentru acest lucru este faptul că „peștii au o problemă serioasă de PR”, a spus Brown.

Peștișorii aurii îngrijiți corespunzător pot trăi 20 de ani, așa că proprietarii ar putea lua în considerare posibilitatea de a le procura animalelor lor de companie un acvariu mai mare. La urma urmei, peștișorul tău auriu și-ar putea aminti anumite experiențe ani de zile.