Sari la conținut
Home » Cât de diferita este HRANA JUNIORILOR de cea de adult? Specialiștii au dat RĂSPUNSUL

Cât de diferita este HRANA JUNIORILOR de cea de adult? Specialiștii au dat RĂSPUNSUL

Cât de diferita este HRANA JUNIORILOR de cea de adult? În acest sens, specialiștii au lămurit clar această întrebare care o auzim destul de frecvent la iubitorii de animale.Ei bine, diferenta intre hrana destinata juniorilor, adica animalelor de companie care nu au implinit un an de viata, si cea de adult sau de senior, este foarte mare.

Hrana pentru juniori (umeda sau uscata) este bogata in vitamine, minerale, calciu, calorii etc. Toate acestea sunt esentiale in dezvoltarea sa. Pana la varsta de un an, aceasta hrana pune baza metabolismului si sistemului sau osos. La varsta de un an, ele se considera deja formate.

Daca se continua mult timp cu aceasta hrana dupa ce a animalul a “sarbatorit” primul an de viata, cainele sau pisica pot suferi probleme in dezvoltarea completa, care se finalizeaza in jurul varstei de doi ani. Adica, sistemul osos poate fi afectat, excesul de calciu fiind depozitat de organism intr-un mod gresit. Excesul de proteine ii poate afecta pielea, provocand dermatite suparatoare, care necesita tratament de lunga durata. Excesul de vitamine poate genera probleme hormonale.

Hrana pentru animale de companie adulte (umeda sau uscata)

Aceasta mancare este echilibrata pentru functionalitatea optima a organismului. Multe din vitaminele care se regasesc in hrana pentru junior lipsesc din cea pentru adult. In ea se regasesc fibre sau agenti care ajuta digestia si aduc un aport caloric esential cainelui. De exemplu, hrana poate fi si in functie de rasa. Unele rase au nevoie de un aport caloric mai mare, avand mai multă energie decat altele…

Hrana pentru senior (uscata sau umeda)

Dupa varsta de 7-8 ani, cainele si/sau pisica sunt considerati seniori. Atunci trebuie introdusa in alimentia lor o hrana speciala. Inceputul acestei etape de viata este un pic dificil pentru un animal, deoarece incepe sa-si piarda din mobilitate, digestia e mai dificila si energia se diminuează si ea.Rolul hranei pentru senior este de a asigura o digestie usoara, de a suplimenta mineralele din organism pentru a proteja tesuturile osoase si musculare.

Hrana umeda – poate manca doar conserva?

Producatorii din industria hranei pentru animale de companie spun ca se poate da animalului doar hrana umeda, daca aceasta este alegerea stapanului, dar majoritatea medicilor veterinar contrazic aceasta afirmatie si nu recomanda dietele bazate pe conserve.Unele dintre motive sunt:- lipsa fibrelor,- prea multe grasimi,- prea multe proteine,- afecteaza digestia,- prezenta conservatilor.Poate manca doar hrana uscata?Da. Dar ideal este ca intre mese sa primeasca, macar ocazional, un mic morcov sau cateva felii de mar. Totodata, apa trebuie sa fie mereu proaspata si la discretie.