Sari la conținut
Home » Care este cel mai veninos păianjen din lume?

Care este cel mai veninos păianjen din lume?

sursă foto: live science.com

Care este cel mai veninos păianjen? Păianjenii sunt creaturi destul de comune. Și aproape toate cele 43.000 de specii de păianjeni cunoscute pe Pământ sunt veninoase. Așa că este foarte probabil ca majoritatea oamenilor să se fi întâlnit la un moment dat cu un păianjen veninos. Dar care este cel mai veninos păianjen?

Aceasta este vestea proastă. Vestea bună este că doar 25 de specii au ucis sau au provocat răni grave oamenilor.

Care este cel mai veninos păianjen? Sunt cam mulți

paianjen; sursă foto: pixabay.com
Un paianjen care stă pe pânza sa

Cei mai veninoși păianjeni sunt păianjenul cu pânză de pâslă (Atrax), păianjenul cu spatele roșu și văduva neagră (Latrodectus). Mai sunt și păianjenul bananier și păianjenul rătăcitor (Phoneutria), dar și păianjenul pustnic (Loxosceles).

Dar chiar și acești păianjeni cu venin și colți ce pot să străpungă pielea, nu sunt deosebit de periculoși pentru oameni. Asociația americană a centrelor de control al otrăvurilor (AAPCC) a depistat un singur deces cauzat de o mușcătură de păianjen.  S-a întâmplat în SUA, în 2021.

Australia, care găzduiește unii dintre cei mai veninoși păianjeni din lume, nu a raportat niciun deces din anii 1980.

„Este incredibil de rar să ai parte de o întâlnire mortală cu un păianjen”, a declarat Rick Vetter, asociat pensionat al Departamentului de Entomologie de la Universitatea din California, Riverside. „Având în vedere toate lucrurile rele care ți s-ar putea întâmpla, păianjenii sunt cea mai mică preocupare a ta.”

Monstrul australian

Păianjenii cu pânză de pâslă se află în fruntea listei celor mai mortali păianjeni. Veninul lor este de legendă. Originari din Australia, acești păianjeni se mândresc cu un venin atât de puternic încât mușcătura lor ucide în câteva minute. „Cel mai mortal este probabil păianjenul pâslă și rudele sale. Păianjenul pânză de pâlnie din Sydney (Atrax robustus) poate ucide un copil în aproximativ 5 minute „, a declarat Vetter, potrivit livescience.

Totuși, nimeni nu a murit din cauza acestor păianjeni de la apariția antiveninului în anii 1980.