Sari la conținut
Home » Când devine câinele ”înțelept”…când îmbătrânește! Sfaturi și strategii de tratament pentru cel mai loial prieten

Când devine câinele ”înțelept”…când îmbătrânește! Sfaturi și strategii de tratament pentru cel mai loial prieten

thepetclub.ro

 Varietatea mare de rase, forme și dimensiuni ale câinilor influențează media de viață a patrupedului. De exemplu, rasele uriașe au tendința de a trăi vieți mai scurte și de a îmbătrâni mai rapid. Dar este în general acceptat faptul exemplarele de peste 7 sau 8 ani se încadrează în grupul senior.

Animalele de companie trăiesc mai mult decât oricând datorită asistenței medicale fantastice și a stilului de viață pe care le  oferim acum. Nu este o surpriză faptul că prezintă același set de afecțiuni de sănătate legate de vârstă pe care le întâlnim la oamenii în vârstă.

Simptomele bătrâneții la câini

Articulații rigide, pierdere de mobilitate, lipsă de energie, confuzie, privirea fixă în spațiu, sunt doar câteva din semnele care indică faptul că partenerul dumneavoastră patruped devine ”înțelept”.

taramulanimalelor.com
taramulanimalelor.com

Este important să nu punem pur și simplu problemele de sănătate pe seama „bătrâneții” și să le lăsăm să persiste sau să se deterioreze. Sunte multe modalități de a îmbunătăți, dacă nu de a vindeca, aceste simptome.

O afecțiune care apare frecvent pe măsură ce câinii îmbătrânesc este demența canină. Sindromul de disfuncție cognitivă canină (DCC) afectează până la 60% dintre câinii bătrâni. În special câinii mai mari de 11 ani.

Ce înseamnă disfuncția cognitiv canină

Afecțiunea este similară cu Alzheimer la om. Semnele clinice pot fi observabile începând cu vârsta de 8 ani. Este o afecțiune neurodegenerativă progresivă, legată de vârstă, care afectează funcția cognitivă. Încă nu suntem 100% siguri de cauzele DCC. Se crede că este legată de modificările chimice și fizice din creier legate de radicalii liberi și de o proteină numită amiloid-β.

rolda.ro
rolda.ro

Mulți stăpâni confundă, simptomele CCD cu schimbări obișnuite de comportament sau pur și simplu cu „bătrânețea câinilor” animalului lor de companie, ceea ce poate explica rata ridicată de subdiagnosticare a acestei afecțiuni. 

Iar proprietarii nu sunt singurii care nu observă semnele.Unul din șapte cazuri nu este diagnosticat de către medicii veterinari!

 Un alt factor care complică situația este faptul că anumite simptome comportamentale asociate cu DCC sunt similare cu simptomele altor probleme medicale. De exemplu, ”mersul la toaletă în casă” și incontinența. Prin urmare, problemele medicale trebuie să fie excluse înainte de a se ajunge la un diagnostic de demență canină.

Câinii bătrâni sunt predispuși la tulburări digestive

Indiferent dacă  are semne de DCC, există strategii simple pe care le puteți lua pentru a ajuta la asigurarea unei vieți de bună calitate în ultimii ani de viață ai câinelui dvs. Pe măsură ce câinii îmbătrânesc, sistemul lor digestiv, imunitar devine mai puțin eficient.

cutzucutzu.com
cutzucutzu.com

Acest lucru înseamnă că pot fi mai predispuși la tulburări digestive și au tendința de a nu mai obține la fel de multă bunătate din hrana pe care o mănâncă. Prin urmare, o varietate de diete pentru stadii de viață vizează câinii seniori cu o nutriție adaptată pentru a satisface aceste nevoi.

În plus, unele alimente pentru câinii în vârstă sunt destinate unor afecțiuni specifice, de exemplu, probleme articulare sau cognitive. Vă sfătuim întotdeauna să treceți încet la o nouă dietă, pentru a evita problemele legate de tulburări digestive sau de palatabilitate.