Sari la conținut
Home » Câinii și afecțiunile digestive. Indigestia și tulburările gastrointestinale

Câinii și afecțiunile digestive. Indigestia și tulburările gastrointestinale

Indigestia este una dintre problemele frecvente în cazul câinilor, la fel ca diversele tulburări gastrointestinale, în general. Ea poate fi gestionată eficient, dacă respecți recomandările medicului veterinar și observi, cu răbdare, care sunt reacțiile prietenului tău patruped la anumite alimente, astfel încât să știi ce hrană să eviți și care este cantitatea optimă pe care i-o poți da la o masă.

Câinii și afecțiunile digestive pe care le pot avea

Indigestia sau dispepsia reprezintă un simptom al mai multor afecțiuni digestive, iar cele mai importante dintre ele sunt:

 • ulcerul gastroduodenal (care, în cazul câinilor, poate să apară pe fondul administrării unor medicamente fără recomandarea sau supravegherea medicului veterinar ori în urma unor gastrite recurente și netratate corespunzător);
 • neoplasmele (tumori benigne, cu potențial malign sau maligne);
 • boala de reflux gastroesofagian, esofagita (fluxul necontrolat de fluide intestinale sau de acid gastric, în esofag);
 • gastrita (inflamarea mucoasei stomacale; este una dintre cele mai des întâlnite afecțiuni digestive la câini);
 • colita ulcerativă sau boala inflamatorie intestinală (similară cu Boala Crohn, în cazul oamenilor).

Indigestia la câini este, practic, de două tipuri. Indigestia organică la câini  este atunci când apare pe fondul altor afecțiuni gastrointestinale, cum sunt cele de mai sus, și indigestia funcțională la câini care nu are drept cauză o afecțiune digestivă.

Dacă în ceea ce privește indigestia organică, lucrurile sunt destul de clare, în cazul celei funcționale, nu se știe exact care este mecanismul, dar studiile realizate până acum au demonstrat că există o legătură între aceasta și inflamațiile gastrice, aciditatea gastrică ori hipersensibilitatea viscerală.

Cum poate fi diagnosticată și tratată indigestia la câini

La câini dacă indigestia apare ocazional, ea nu este neapărat o problemă, mai ales dacă observăm că apare atunci când câinele a mâncat prea mult și prea lacom.

Recomandarea este ca în această situație să-i reducem porțiile de mâncare ale câinelui și sa-l învățăm să nu se mai repeadă la bol.

Dacă, însă, este vorba despre indigestie cronică, atunci este nevoie de atenție specială. Indiferent de frecvența ei, indigestia la câini nu trebuie ignorată, pentru că poate fi semnul unei afecțiuni digestive.

Prin urmare, este foarte important să-ți duci câinele la medicul veterinar, pentru a identifica ce anume provoacă indigestia și pentru a ști care este metoda de tratament cea mai potrivită pentru el.

Diagnosticarea indigestiei la câini

Diagnosticarea indigestiei la câini se poate face prin examinarea fizică și în funcție de intensitatea și frecvența manifestărilor, vârsta câinelui, existența unor afecțiuni digestive în istoricul medical al patrupedului, medicul specialist poate opta pentru mai multe metode de diagnosticare asistate:

 • analize de sânge;
 • teste speciale pentru depistarea alergiilor sau a intoleranței alimentare;
 • radiografii;
 • ecografii;
 • endoscopii;
 • biopsii;
 • examinarea materiilor fecale;
 • examinarea vomei;
 • explorarea abdominală cu ajutorul unei camere video.

Cum poate fi tratată indigestia la câini

De cele mai multe ori, indigestia la câini poate fi tratată foarte ușor, pentru că, frecvent, ea este rezultatul unui exces alimentar, al faptului că patrupedul a mâncat repede și cu poftă.

În funcție de manifestări și de istoricul medical al câinelui, medicul veterinar poate recomanda anumite pastile speciale pentru indigestia la căței sau suplimente care pot contribui la îmbunătățirea funcționării sistemului digestiv.

Atenție, vărsăturile sau diareea pot duce la deshidratarea câinelui. Prin urmare, verifică elasticitatea pielii și gingiile. Ridică ușor pielea de pe spate sau dintre omoplați, ca și când l-ai ciupi. Dacă pielea revine rapid la forma inițială, totul este în regulă. În caz contrar, este nevoie să-ți rehidratezi cățelul. Totodată poți să observi dacă gingiile lui sunt uscate, în loc să fie umede.

Recomandarea este să nu îi dai apă, pentru că va avea tendința de a o bea foarte repede, fapt ce va duce la o accentuare a disconfortului gastric. Dă-i să lingă cuburi de gheață. Dacă după patru ore câinele nu vomită și nici nu mai are diaree, poți să-i dai apă, în cantități mici. 

Apoi, după orice episod de indigestie, încearcă să nu-ți hrănești cățelul 12 ore, chiar 24. După acest interval, dă-i hrană ușoară (pui fiert, fără pieliță și fără oase, carne foarte slabă, orez) și în porții mici. După 2-3 zile de dietă ușoară, alimentația ar trebui să revină la normal. În cazul în care câinele slăbește foarte mult și simptomele nu trec, este indicat să-l duci, cât mai repede, la medicul veterinar.

Cum poate fi prevenită indigestia la câini

Măsurile de preventive a indigestiei la câini pe care le poți lua, pentru ca patrupedul să aibă o digestie cât mai bună:

 • dieta echilibrată – o dietă bogată în alimente cu aciditate scăzută poate contribui la o digestie mai ușoară; cu cât acest proces este mai eficient, cu atât mai puțin acid gastric va ajunge în intestin, ceea ce va diminua riscul de indigestie;
 • alimente din dieta umană – dincolo de hrana specială pentru câini, există anumite alimente din dieta umană care pot contribui la prevenirea sau ameliorarea indigestiei, cum ar fi legumele albe, puiul fiert (fără pieliță), cartofii dulci, fierți (fără coajă), broccoli, dovleac, orez; Reamintim că câinele este omnivor.
 • frecvența meselor – încearcă să nu îi pui toată mâncarea odată în bol, ci împarte-o în câteva porții mai mici, pe care să i le dai pe parcursul unei zile; o cantitate mică de mâncare înseamnă mai puțin acid gastric și, implicit, un risc mai mic de indigestie.
Etichete: