689 Vizualizari

Cainii sunt, cu adevarat, cei mai buni prieteni ai omului

Acest lucru a fost dovedit prin scanarea creierului canin

Rezultatele procedurilor de scanare au aratat ca o anumita regiune a creierului canin se activeaza, in momentul in care patrupedele observa oameni. Cercetatorii au indicat cu precizie regiunile creierului canin ce indica conexiunea puternica dintre animale si oameni.

Dupa ce au efectuat scanarile, expertii au descoperit ca la nivelul cortexului temporal are loc procesul de recunoastere a fetelor umne. Prin urmare, aceasta regiune a fost denumita “pilonul cognitiei sociale la caini”.

Cercetatorii de la Universitatea Nationala Autonoma din Mexic au instrut sapte caini domestici sa nu adoarma, astfel incat oamenii de stiinta sa ii poata scana, folosind tehnica imagisticii functionale de rezonanta magnetica (fMRI).

Ei au folosit caini de rasa Collie, Labrador Retriever si Golden Retriever.

31C6065A00000578-3473314-Researchers_at_the_National_Autonomous_University_of_Mexico_in_Q-m-154_1456940467211

In timp ce animalele se aflau in scanner, le-au fost aratate fotografii color cu 50 de chipuri umane necunoscute, de ambele sexe, precum si 50 de obiecte obisnuite.

Aceste imagini au fost prezentate intr-o perioada scurta de timp, in “blocuri”. Blocurile, formate din cate patru imagini, erau afisate timp de sapte secunde, iar zece blocuri au fost prezentate intr-o singura sesiune, cu o durata de 190 de secunde.

Cercetatorii au descoperit ca: „perceptia fetelor a schimbat, in mod semnificativ, activitatea in mai multe regiuni ale creierului, dar mai ales in cortexul temporal bilateral”. Aceasta regiune este asociata cu procesarea de date senzoriale, care formeaza amintiri vizuale si intelegerea emotiilor. Au fost activate si alte regiuni: cortexul frontal drept, cortexul medial frontal, talamusul si nucleul caudat.

In timpul vizualizarii obiectelor, toate aceste regiuni ale creierului au avut un comportament pasiv.

„Noi consideram ca aceasta portiune din cortexul temporal, asociata la caini cu recunoastere faciala, ar putea avea un comportament similar cu cea a altor specii, cum ar fi primatele sau ovinele, ceea ce sugereaza un grad ridicat de conservarea evolutiva a caii vizuale ventrale pentru prelucrare faciala”, noteaza in studiu oamenii de stiinta.

Sursa text si foto: Mail Online

 

Comenteaza articolul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

 

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

powered by Binbox

X