Sari la conținut
Home » Câinele doarme toată ziua? Când este normal și când trebuie să-l duci la medicul veterinar

Câinele doarme toată ziua? Când este normal și când trebuie să-l duci la medicul veterinar

câine care doarme; sursă foto: wikimedia.org

V-ați gândit vreodată „câinele meu doarme toată ziua. Aș vrea să pot și eu!” Câinii dorm mai mult decât oamenii și, deși putem fi puțin geloși pe obiceiurile luxoase de somn de cinci ore ale cățeilor noștri, este important să înțelegem de ce dorm atât de mult și să știm cum arată cu adevărat somnul excesiv la câini.

Atunci când stai cu alți părinți de animale de companie, s-ar putea să fii curios dacă și câinele lor doarme toată ziua. Din păcate, compararea a ceea ce face câinele tău cu obiceiurile altui câine poate să nu fie cea mai bună modalitate de a evalua ceea ce este normal. Cât de mult somn are nevoie câinele dumneavoastră depinde de mai mulți factori: vârsta, rasa, nivelul de activitate și condițiile de mediu.

Animale de companie noi 

Dacă, în general, câinele dumneavoastră doarme între 12-14 ore pe zi, probabil că nu aveți de ce să vă faceți griji, potrivit American Kennel Club (AKC). Cu toate acestea, dacă doarme peste 15 ore pe zi, ar trebui să acordați o atenție deosebită modului în care se comportă câinele atunci când este treaz. Dacă pare letargic sau deconectat de oameni și de alte animale de companie, este timpul să vă vizitați medicul veterinar.

Luați în considerare schimbările de mediu atunci când se pare că patrupedul dumneavoastră doarme mai mult decât în mod normal. Schimbările mici din viața câinelui dumneavoastră ar putea duce la schimbări mari în obiceiurile sale de somn. Dacă în casă a apărut brusc un pisoi zburdalnic, este posibil ca și câinele să caute propriul loc liniștit pentru a se odihni.

Vremea caldă: Fiți atenți la semnele de epuizare din cauza căldurii, cum ar fi letargia, salivarea excesivă sau vărsăturile. O schimbare de program: Ați obținut recent un nou loc de muncă sau v-ați schimbat programul de lucru? Un câine care este singur acasă pentru perioade lungi de timp poate deveni plictisit sau singuratic.

Timpul de joacă a crescut, câinele este mai obosit

Creșterea timpului de joacă sau a exercițiilor fizice ar putea pur și simplu să vă obosească cățelul și ar putea dura ceva timp pentru ca acesta să se adapteze la noul nivel de exerciții înainte de a reveni la ritmul normal de somn.

Vârsta este un factor important atunci când vine vorba de cât de mult somn are nevoie câinele. La fel cum bebelușii umani au nevoie de mult somn, AKC notează că și cățeii au nevoie de 15-20 de ore de somn pe zi pentru a le ajuta sistemul nervos central, sistemul imunitar și mușchii să se dezvolte corespunzător. 

Mulți căței își vor obține somnul de care au nevoie dormind pe parcursul zilei. Încurajați-vă câinele să tragă un pui de somn în același loc liniștit și confortabil, astfel încât să puteți stabili o rutină, și încercați să împiedicați copiii sau alte animale de companie să îl deranjeze.

De asemenea, este posibil ca și cățeii foarte tineri să aibă nevoie de ajutor pentru a stabili o oră de culcare regulată. Stingeți toate luminile și zgomotele, cum ar fi televizorul, în jurul aceleiași ore în fiecare seară pentru a vă convinge animalul de companie că ar trebui să se culce când vă culcați dumneavoastră, potrivit hillspet.com.

Somnul, îmbătrânirea și greutatea animalelor de companie

Câinii seniori tind să aibă nevoie de mai mult somn decât câinii tineri sau adulți și, adesea, au nevoie de mai mult timp pentru a se recupera după efort. PetHelpful notează că, uneori, câinii seniori pot deveni mai puțin activi din cauza durerilor articulare. Dacă el, cățelul tău, nu numai că doarme mai mult, dar are și probleme cu statul în picioare și mersul, este posibil să dezvolte artrită.

O examinare efectuată de către medicul veterinar va ajuta la dezvăluirea a ceea ce ar putea determina câinele dumneavoastră să doarmă mai mult și dacă este vorba de artrită. 

Medicul veterinar vă poate recomanda să mutați patul de câine al animalului dumneavoastră într-un loc mai cald și să adăugați niște umplutură suplimentară, precum și să urmăriți greutatea animalelor de companie pentru a evita să puneți un stres suplimentar asupra articulațiilor sale.

Alți factori pentru care câinele doarme toată ziua

Mother Nature Network notează că patrupezii mai mari au tendința de a dormi mai des decât omologii lor mai mici. Newfoundlands, Saint Bernards, mastiffii și Great Pyrenees sunt cunoscuți în special pentru că sunt iubitori și loiali covorașelor de podea. Dacă aveți un câine gigantic care adoră să doarmă, ar putea pur și simplu să aibă niște strămoși foarte relaxați.

Un pic de somn în plus aici și acolo probabil că nu este ceva de care să vă faceți griji, dar dacă iubitul dumneavoastră câine doarme excesiv la care se adaugă o schimbare a tiparelor de alimentație, sete neobișnuită sau urinare în exces, este timpul să solicitați asistență medicală. Această combinație poate indica, uneori, diabet canin sau boli renale.

Ar putea fi o idee bună să urmăriți cum se comportă câinele dumneavoastră și în timp ce doarme. Deși majoritatea părinților de câini și-au văzut câinele alergând în somn, alte mișcări ar putea fi un semnal de alarmă pentru o problemă de fond. Un câine care nu mai respiră sau sforăie poate fi expus riscului de probleme respiratorii. Pe de altă parte, unul care doarme atât de adânc încât nu aude nici măcar soneria de la ușă, ar putea să își piardă auzul.

Alimentația are un rol important în comportamentul câinelui

Alimentația poate juca, de asemenea, un rol important în comportamentul câinelui dumneavoastră, inclusiv cât de mult se poate odihni în timpul zilei. Dacă nu beneficiază de o nutriție adecvată, este posibil ca organismul lor să nu aibă energia unui câine obișnuit. Discutați cu medicul veterinar pentru a vedea dacă câinele dumneavoastră primește nutriția adecvată pentru o viață sănătoasă și activă.

Dacă vă îngrijorează tiparele de somn ale animalului dumneavoastră de companie, urmăriți comportamentele de hrănire, de joacă și de mers la toaletă, împreună cu comportamentele necaracteristice de somn. 

A spune „câinele meu doarme toată ziua” nu este suficient pentru a descoperi o potențială problemă, așa că asigurați-vă că veterinarul dumneavoastră are suficiente informații pentru a afla ce se întâmplă.