Sari la conținut
Home » Câinele Ciobănesc de Shetland: Caracteristici, istorie, lucruri inedite

Câinele Ciobănesc de Shetland: Caracteristici, istorie, lucruri inedite

Câinele Ciobănesc de Shetland primește această denumire după insula Shetland din Scoția, devenind, în ultimii ani, o rasă distinsă și populară. Cu toate că acest Sheltie seamănă foarte mult cu vărul său mai mare, Collie, este o rasă distinctă, cu propria sa istorie plină de farmec și bogăție.

Primii căței din această rasă erau destul de mici, având o înălțime la greabăn de 20 până la 25 cm, și erau un amestec de numeroase rase, inclusiv câinele Yakki al Groenlandei, Pomeranian, etc.

Locuitorii insulelor Shetland foloseau acești câini mici și rezistenți pentru diverse sarcini în jurul fermei, inclusiv pentru a ține păsările înfometate și micile oi Shetland, care umblau libere, departe de grădinile de legume și de peștii care erau uscați pentru a fi depozitați pe timp de iarnă.

Acești câini îi „anunțau” pe stăpâni de venirea străinilor

De asemenea, câinii îi avertizau pe stăpâni de apropierea unor străini și le serveau drept însoțitori de familie. Ciobăneștii de Shetland erau adesea lăsați cu oile pe unele dintre insulele îndepărtate pentru a le păzi, în primul rând de păsările de pradă.

Odată cu trecerea timpului, câinii ciobănești de lucru din Scoția, precursorii actualului Border Collie, au ajuns pe insule împreună cu oile mai mari, importate, iar unele dintre liniile de sânge ale acestor câini ar fi putut ajunge în rasa Ciobănesc de Shetland.

Cum a evoluat rasa de-a lungul timpului

La începutul anilor 1900, Sheltie a intrat în atenția crescătorilor de câini din Marea Britanie continentală. S-au format cluburi de rasă în Insulele Shetland, Scoția și Anglia și au fost redactate standarde de rasă.

În același timp, crescătorii de Sheltie au început să lucreze la îmbunătățirea tipului prin introducerea de încrucișări cu Collie. În curând, crescătorii interesați din Statele Unite au început să importe câinele Ciobănesc de Shetland, iar în 1929 a fost înființată Asociația Americană a Câinilor Ciobănești Shetland (ASSA).

Chiar și astăzi, rețeta genetică diversă a Sheltie este evidentă. Rasa este în continuare dificil de reprodus conform tipului și în limitele de mărime ale standardului, care prevede că exemplarele nu trebuie să aibă o înălțime la greabăn mai mică de aproximativ 33 de cm sau mai mare de 40 de cm.

Sheltie excelează în calitate de companion pentru familie

Suficient de mic pentru viața de apartament, dar suficient de atletic și rezistent pentru a participa la aproape orice activitate în aer liber. Câine Ciobănesc de Shetland adoră să se joace cu mingea, să se alăture copiilor la diverse activități recreative și să facă drumeții, iar unii dintre ei se bucură foarte mult când au ocazia să înoate.

De asemenea, crescătorii sunt de acord că s-au făcut progrese semnificative în îmbunătățirea temperamentului rasei. Dacă în trecut acești căței erau timizi, acum sunt rar întâlniți.

Deși standardul rasei spune că Sheltie poate fi rezervat cu străinii, timiditatea este criticată, iar crescătorii condamnă timiditatea excesivă sau frica, având o „tendință naturală de sensibilitate marcată la vedere și la sunet”, așa cum este tipic pentru rasele de herghelie.

Prin urmare, crescătorii responsabili subliniază faptul că socializarea timpurie a cățeilor de Sheltie este importantă pentru dezvoltarea personalității și a stabilității acestora. Dar, în cel mai bun caz, Sheltie este un membru devotat al familiei, dornic să facă pe plac și sensibil la stările de spirit ale persoanelor de care este legat.

O rasă echilibrată

Standardul actual al rasei a fost adoptat în 1952, după șapte ani de discuții, și a fost ușor revizuit în 1959. Acesta descrie o rasă moderată și echilibrată, robustă, dar agilă, cu un contur de curbe îmbinate, spre deosebire de unghiuri sau de un aspect pătrat, în formă de bloc. Capul este descris ca fiind „rafinat”, iar ochii de mărime medie și de formă migdală.