Sari la conținut
Home » Bolile dentare ale animalelor de companie. Câteva modalități utile pentru îmbunătățirea sănătății dentare

Bolile dentare ale animalelor de companie. Câteva modalități utile pentru îmbunătățirea sănătății dentare

Conform unor estimări, doar 1% dintre proprietarii de animale de companie își spală câinele sau pisica pe dinți cu o oarecare regularitate. Această statistică uluitoare nu este menită să servească drept acuzație la adresa proprietarilor care neglijează îngrijirea dentară, ci mai degrabă să ilustreze faptul că suntem cu toții în această situație. 

Ducem vieți ocupate și ne luptăm să găsim timp pentru a ne folosi în mod constant ața dentară, cu atât mai puțin pentru a examina cei 42 de dinți permanenți pe care îi veți găsi de obicei în gura unui canin. 

Bolile dentare sunt cea mai frecventă afecțiune întâlnită la animalele de companie

Bolile dentare ale animalelor de companie nu sunt o glumă. Nu numai că acumularea excesivă de placă și tartru sub linia gingivală poate provoca dureri câinelui sau pisicii dumneavoastră, dar poate duce și la probleme grave, cum ar fi cariile și pierderea dinților.

Potrivit Societății Americane de Stomatologie Veterinară (AVDS), 80 la sută dintre câini și 70 la sută dintre pisici prezintă semne de boală orală până la vârsta de 3 ani. Este cea mai frecventă problemă de sănătate tratată în clinicile pentru animale mici în prezent, însă un gram de prevenție din partea proprietarilor de animale de companie ar contribui în mare măsură la reducerea acestor cifre.

În multe privințe, dinții câinelui sau ai pisicii dumneavoastră sunt la fel de importanți pentru sănătatea și bunăstarea lor ca și incisivii, caninii și molarii dumneavoastră pentru ai dumneavoastră. Ca și în cazul oamenilor, dinții animalului sunt de o importanță vitală pentru consumul de hrană, pentru o igienă adecvată și pentru sănătatea generală. 

Cu riscul de a părea un dentist mustrător, să trecem la miezul problemei: Trebuie să nu mai trecem cu vederea această componentă cheie a îngrijirii animalelor de companie. Iată cinci modalități prin care puteți reuși să îmbunătățiți cu succes sănătatea dentară a câinelui sau a pisicii. 

  1. Examinări dentare periodice

Nimănui nu-i place să meargă la dentist, nici măcar câinelui sau pisicii dumneavoastră. Cu toate acestea, examinările dentare veterinare sunt importante pentru a menține sănătatea orală a animalului dumneavoastră de companie. 

În cele mai multe cazuri, medicul veterinar poate examina dinții animalului de companie într-o sală profesională, fără a fi nevoie de anestezie, cu condiția ca pisica sau câinele să se dovedească cooperant și să nu aibă probleme dentare grave. 

Frecvența curățeniei profesionale de care are nevoie câinele sau pisica depinde de vârsta și de starea de sănătate a dinților. În timp ce un animal de companie tânăr, cu dinți sănătoși, poate avea nevoie de o vizită la medicul veterinar stomatolog o singură dată pe an (sau chiar o dată la câțiva ani pentru unele feline), un animal de companie senior care demonstrează afecțiuni dentare poate avea nevoie de îngrijire profesională la fiecare șase luni.

  1. Alimente pentru animalele de companie prietenoase cu sănătatea dentară

Din punctul de vedere al medicului veterinar, nu toate alimentele pentru animale de companie sunt create la fel. În general, alimentele uscate sunt mai prietenoase din punct de vedere oral decât cele umede, deoarece acestea din urmă au tendința de a se lipi de gura câinilor și pisicilor, invitând la acumularea de placă care poate provoca boli dentare. 

Dar, unele alimente pot ajuta la curățarea dinților animalelor de companie, frecându-i în timp ce pisica sau câinele mestecă. Consultați-vă cu medicul veterinar, apoi căutați o hrană prietenoasă cu sănătatea dentară. 

  1. Periajul regulat cu produse specifice pentru animale de companie

Într-o lume perfectă, ați peria zilnic dinții animalului dumneavoastră de companie. Cu toate acestea, mulți medici veterinari recunosc această frecvență ca fiind nerealistă și susțin că mai multe periaje săptămânale vor fi suficiente. Și chiar și un periaj ocazional pentru caninul sau felina dumneavoastră este mai bun decât niciunul.

Cereți ajutorul medicului veterinar pentru a selecta o periuță de dinți și o pastă de dinți specifice pentru animale de companie, pentru a asigura siguranța câinelui sau a pisicii dumneavoastră. Stabilind o rutină consecventă și recompensându-vă animalul de companie cu dulciuri, puteți încuraja un nivel de cooperare și puteți face procesul de periaj mai ușor. Între periaje, este indicat să spălați gura animalului de companie chiar și cu un șervețel, care poate împrospăta respirația și reduce placa bacteriană. Aceste produse sunt echivalentul pentru animale de companie al apei de gură.

  1. Jucării și dulciuri pentru curățarea dentară

Cine ar fi știut că jucăriile și dulciurile pentru animale de companie pot oferi atât de multă valoare? Produsele potrivite aprobate de stomatolog vă vor distra animalul de companie sau îi vor oferi o gustare sănătoasă, în timp ce vor face o magie de curățare a dinților. 

Tot medicul veterinar vă poate sfătui în ceea ce privește jucăriile și dulciurile sigure și utile pentru a încetini atacul bolilor dentare la pisica sau câinele dumneavoastră. Jucăriile de mestecat cauciucate și flexibile tind să aibă performanțe bune din punct de vedere dentar, la fel ca și dulciurile aprobate de medicul veterinar, care roiesc boala dentară.