Sari la conținut
Home » Beneficiile luminii solare pentru câine. Importanța ritmului circadian și nivelul de melatonină

Beneficiile luminii solare pentru câine. Importanța ritmului circadian și nivelul de melatonină

câini

Majoritatea câinilor adoră să-și petreacă timpul la soare și par să graviteze în jurul unui loc însorit din casă sau din grădină. V-ați întrebat vreodată de ce le place câinilor să se întindă la soare? Sau dacă este în regulă pentru câinele tău să petreacă timp la soare?

Deși nu putem să le citim gândurile, putem presupune că ei, câinii, fac plajă din același motiv pentru care o facem și noi: să stea la soare se simte bine. Câinii par să se bucure de senzația caldă și relaxantă pe care o oferă lumina soarelui pe corpul lor.

Beneficiile luminii solare pentru câine

Expunerea la lumina soarelui ajută la reglarea ritmului circadian al unui câine. Nivelul de melatonină crește pe măsură ce se întunecă, semnalând că este timpul pentru somn, și este suprimat ca răspuns la lumină atunci când este timpul ca un câine să fie treaz.

Totuși, ritmul circadian nu se rezumă doar la ciclul somn-veghe. Ritmul circadian al unui câine controlează alte procese fiziologice, cum ar fi metabolismul energetic. Un ritm sănătos este esențial pentru o sănătate bună.

În zonele din lume cu ierni întunecate, unele rase de câini dezvoltă o afecțiune cunoscută sub numele de alopecie sensibilă la lumină sau alopecie sezonieră a flancului. Câinii afectați pierd pete de păr, de obicei pe flancuri.

Căderea părului este adesea simetrică. În mod obișnuit, boala urmează un tipar sezonier. Câinii afectați încep să piardă părul toamna, iar primăvara are loc o regenerare. Afecțiunea nu este bine înțeleasă, dar se crede că este cauzată de lipsa expunerii la lumina soarelui a glandei pineale. Melatonina poate ajuta la tratarea acestei afecțiuni.

Câinii sunt animale de comăanie care au nevoie de lumina soarelui pentru a produce vitamina D?

Expunerea la lumina soarelui are un alt beneficiu: se crede că aceasta crește eliberarea de către creier a serotoninei, hormonul care stimulează starea de spirit. Serotonina are multe funcții. Ajută la reglarea stărilor de spirit și este responsabilă pentru senzația de bunăstare.

Vitamina D a fost numită „vitamina soarelui”, dar câinii, spre deosebire de oameni și de multe alte animale de companie , nu sunt eficienți în sintetizarea vitaminei D în piele prin expunerea la soare. Din acest motiv, câinii sunt dependenți de dieta lor pentru a-și satisface necesarul de vitamina D și nu au nevoie să facă plajă pentru a produce vitamina D. Deși acesta este cazul, lumina soarelui are și alte beneficii pentru sănătatea câinilor.

Prea mult dintr-un lucru bun

În timp ce băile de soare au beneficii pentru sănătate, câinele dumneavoastră poate avea parte de prea multă expunere la soare. Razele UV de la soare pot provoca arsuri solare, în special în zonele în care blana câinelui este rară, cum ar fi zonele din jurul nasului, urechilor și ochilor.

Câinii cu blană albă și piele nepigmentată sunt, de asemenea, expuși riscului. Expunerea excesivă la soare poate cauza apariția cancerului de piele la un câine. Anumite tipuri de tumori ale pielii, cum ar fi hemangioamele, hemangiosarcoamele și carcinoamele cu celule scuamoase sunt asociate cu expunerea la lumina ultravioletă.

În zilele călduroase, se pot, de asemenea, supraîncălzi dacă li se permite să se expună la soare prea mult timp, deși majoritatea câinilor se vor îndepărta instinctiv de soare atunci când devin prea fierbinți.

Rase de câini vulnerabile în fața căldurii

Câinii brahicefalici (cu fața plată) sunt deosebit de expuse riscului de accident vascular cerebral din cauza căldurii. Aceste rase de câini suferă de o afecțiune numită sindromul căilor respiratorii brahicefalice. Câinii afectați au dificultăți de respirație și nu sunt capabili să se răcorească eficient.

Rasele brahicefalice nu trebuie lăsate niciodată afară într-o zi călduroasă, chiar dacă au acces la zone umbrite. Câinii supraponderali, câinii cu blană groasă și cei de talie mare sunt, de asemenea, supuși unui risc crescut de accident vascular cerebral din cauza căldurii. Afecțiunile medicale, cum ar fi colapsul traheal și paralizia laringiană, pot crește, de asemenea, riscul de a dezvolta un accident vascular cerebral din cauza căldurii.

Semnele de accident vascular cerebral din cauza căldurii includ gâfâială puternică, dificultăți de respirație, vărsături, slăbiciune, hipersalivație, colaps și convulsii. Dacă bănuiți că suferă de un accident vascular cerebral din cauza căldurii, solicitați de urgență asistență veterinară, deoarece accidentul vascular cerebral din cauza căldurii poate pune viața în pericol.

Aplicați cremă cu protecție solară

Pentru a vă menține câinele în siguranță atunci când petreceți timp în aer liber, asigurați-vă că există umbră la dispoziție, precum și multă apă proaspătă. Aduceți-vă câinele în casă între orele 10:00 și 16:00 în zilele călduroase, când soarele este mai intens.

Aplicați cremă de protecție solară pe zonele nepigmentate ale pielii câinelui dumneavoastră. Folosiți o cremă de protecție solară special concepută pentru animalele de companie, care are ingrediente non-toxice, în cazul în care câinele dumneavoastră linge și ingerează crema de protecție solară. Nu uitați să reaplicați des crema de protecție solară dacă câinele dumneavoastră petrece perioade lungi de timp la soare.

Dacă crema de protecție solară nu este practică sau dacă câinele dumneavoastră are nevoie de protecție solară suplimentară, barierele fizice, cum ar fi vestele UV, oferă protecție împotriva soarelui, potrivit petkeen.com.