Sari la conținut
Home » Balene moarte din Golful Australian, împrăştiate pe o suprafaţă de 10 kilometri. Ce au făcut cu ele

Balene moarte din Golful Australian, împrăştiate pe o suprafaţă de 10 kilometri. Ce au făcut cu ele

Balene moarte din Golful Australian, împrăştiate pe o suprafaţă de 10 kilometri. Ce au făcut cu ele!

După cel mai amplu eveniment de eşuare în masă consemnat în Australia, care a avut loc săptămâna trecută şi în urma căruia sute de balene au murit, cercetătorii au înțeles abia acum comportamentul balenelor,informează agenţia Xinhua.

110  balene au fost conduse în ocean de către salvatori, însă 350 de exemplare au murit.

Zoologii au prelevat probe de ţesut, au efectuat măsurători şi au stabilit sexul balenelor decedate.

Prin prelevarea de probe, inclusiv din craniile balenelor, experţii speră să dobândească noi informaţii cu privire la eventuale probleme interne sau de mediu care ar fi putut duce la eşuarea în masă, cum ar fi anumite boli sau poluarea fonică, care pot provoca traume acustice şi dezorientare în cazul balenelor.

„Deşi este, fără îndoială, un incident tragic, sperăm că datele şi eşantioanele pe care le colectăm ne vor oferi informaţii despre astfel de incidente”, a spus Bauer.

„Păstrarea dovezilor fizice ale evenimentului în arhive pe termen lung înseamnă că putem reveni şi răspunde la întrebări cu privire la eşuarea balenelor cu ajutorul unor tehnologii care poate nu există încă”, a explicat cercetătoarea.

Potrivit observaţiilor iniţiale, majoritatea balenelor erau femele, iar multe dintre ele erau exemplare tinere care alăptau, patruzeci de balene foarte tinere fiind identificate de asemenea în grup.

Experții au declarat că acest lucru nu este neobişnuit deoarece exemplarele de balenă-pilot sunt cunoscute ca având legături matrilineare puternice, iar numărul balenelor mame şi bunici tinde să îl depăşească pe cel al exemplarelor masculine.

Menționăm că o sută de persoane s-au mobilizat în apele reci ale golfului pentru a salva cât mai multe balene.

Cele 350 de balene moarte erau împrăştiate pe o suprafaţă de 10 kilometri, iar autorităţile au optat pentru transportarea lor în larg, notează Agerpres.

Etichete: