Aveți telefoane inteligente? Uite cum puteți ajutați BERZELE să NU mai moară ELECTROCUTATE! Faptul că berzele folosesc stâlpii rețelelor de electricitate pentru a-și face cuib reprezintă un mare pericol pentru ele, pentru că multe dintre ele mor  electrocutate.
Societatea Ornitologică Română (SOR) împreună cu companiile Enel din România au lansat o aplicaţie unică în Europa, cu ajutorul căreia se va realiza recensământul berzelor albe din ţară.Proiectul are ca scop identificarea zonelor cu potenţial ridicat de pericol prin electrocutare pentru berze, astfel încât companiile de distribuţie din cadrul Enel să poată lua măsuri pentru protejarea păsărilor, dar şi a reţelelor electrice, precum montarea de suporturi pentru cuiburi sau izolatoare de linii electrice.Proiectul pilot de numărare a berzelor albe „Uite barza” se va desfăşura în perioada iulie – august 2017, cu scopul de a realiza un recensământ periodic şi o evaluare corectă a populaţiei de berze albe din România. Aplicaţia lansată de SOR este disponibilă tuturor utilizatorilor de telefoane mobile smartphone care vor să se implice în protejarea acestei specii de păsări.

„Barza albă este o specie protejată, iar primul pas pentru a o ajuta este identificarea numărului exact de perechi care au cuiburi şi a puilor lor. Prin parteneriatul cu Enel, SOR va colecta date riguroase privind cuibăritul berzei albe în România, prin implicarea specialiştilor Enel de pe teren, dar şi a publicului larg care va folosi aplicaţia mobilă. De asemenea, aceste măsuri vizează şi confortul consumatorilor, prin reducerea avariilor şi a intervenţiilor în reţea cauzate de prezenţa păsărilor. Pe lângă participarea activă la recensământul berzelor, angajaţii E-Distribuţie vor face şi o analiză a situaţiei stâlpilor de joasă tensiune din mai multe localităţi din judeţele Tulcea, Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi şi Giurgiu”, se spune în comunicat.

Aplicaţia poate fi descărcată de la adresa: http://www.sor.ro/Uite-Barza.Sursă foto: Berzele Ela & Cris – Wildlife Romania/ FacebookANIMAL ZOO VĂ RECOMANDĂ:

Dragostea dintre doua BERZE!

De peste 15 ani, EL zboara peste 13.000 km ca sa ajunga la EA, care nu mai poate zbura, fiind impuscata in aripa, de un vanator

Dragostea dintre doua BERZE!
20 Apr, 2016 la 1:37 pmModifica

IUBIRE între DOUĂ BERZE. Călătorește mii de kilometri pentru a-și întâlni DRAGOSTEA

Poveste

IUBIRE între DOUĂ BERZE. Călătorește mii de kilometri pentru a-și întâlni DRAGOSTEA
25 Mar, 2014 la 10:02 amModifica

O mică bijuterie din frumuseţea României: Comuna Dumbrăvioara, casa berzelor

O mică bijuterie din frumuseţea României: Comuna Dumbrăvioara, casa berzelor
05 Iul, 2013 la 11:51 amModifica