Avertisment dur! Virusul a trecut deja de la animale la oameni. Un raport al cercetătorilor din China arată că o nouă tulpină de gripă porcină a fost identificată. Noul virus este capabil să declanșeze o pandemie, potrivit unui nou studiu publicat recent în revista americană de știință PNAS .

Virusul, numit G4, este descendent genetic din tulpina H1N1 care a provocat o pandemie din 2009.Tulpina a apărut recent și se manifestă la porci, dar poate infecta și oameni.

Citește și:

Agentul infecțios deține „toate caracteristicile esențiale pentru a infecta oamenii”, spun cercetătorii chinezi pentru controlul și prevenirea bolilor. Mai mult, ei spun că virusul ar suferi noi mutații, astfel încât să poată trece cu ușurință de la o persoană la alta și să se răspândească la nivel global.

Fiind vorba despre o tulpină nouă, imunitatea oamenilor ar putea fi scăzută sau ar putea lipsi de tot. În urma cercetărilor, s-a observat că ”G4” ar fi extrem de infecțios și poate provoca simptome grave la dihori. Testele au arătat, de asemenea, că orice imunitate pe care oamenii o câștigă în urma expunerii la gripa sezonieră nu oferă protecție împotriva G4.

Avertisment dur! Există riscul unei pandemii umane

Citește și:

Prin urmare, virusul a trecut deja de la animale la oameni, dar nu există încă dovezi că poate fi transmis de la om la om – principala îngrijorare a oamenilor de știință. „Este îngrijorător faptul că există riscul unei pandemii umane”, au scris cercetătorii.

Virusul G4 EA H1N1 se poate dezvolta și se poate înmulți în celulele din căile respiratorii umane. Ei au găsit dovezi ale unor infectări recente la persoane care au lucrat în abatoare și fermele de porci din China.

Autorii au solicitat măsuri urgente pentru monitorizarea persoanelor care lucrează la îngrijirea porcilor.

Coronavirusurile sunt zoonotice, ceea ce înseamnă ca se pot transmite între animale şi oameni. Cu toate aceste însa, animalele de companie nu sunt considerate momentan surse de îmbolnăvire, notează evz.ro.