Sari la conținut
Home » ATENȚIE! Facem boala Lyme dacă ne mușcă o CĂPUȘĂ? Conf. Alexandru Rafila: „ Medicii dau false speranțe unor pacienți care au simptome asemănătoare…”

ATENȚIE! Facem boala Lyme dacă ne mușcă o CĂPUȘĂ? Conf. Alexandru Rafila: „ Medicii dau false speranțe unor pacienți care au simptome asemănătoare…”

ATENȚIE! Facem boala Lyme dacă ne mușcă o CĂPUȘĂ? Conf. Alexandru Rafila: „ Medicii dau false speranțe unor pacienți care au simptome asemănătoare…” Puteți lua o căpușă de oriunde este iarbă. Mușcătura de căpușe nu înseamnă automat că o persoană face borelioză. Conf. Alexandru Rafila, de la Institutul Matei Balș, arată că doar un sfert dintre căpușe sunt purtătoare a bacteriei care produce maladia Lyme. Numai 5% din mușcături cauzează boala.

Pacienții dau bani pe teste inutile și iau antibiotice nenecesare

„Situația este supralicitată de unii medici, care dau false speranțe unor pacienți care au simptome asemănătoare, dar nu au borelioză, ci afecțiuni mult mai grave, intratabile. Unele cazuri neorologice, care evoluează cu paralizie progresivă până la deces, sunt diagnosticate drept boală Lyme. Tehnica de investigare prin microsocpie nu are valoare științifică, dar impresionează bolnavul, căruia i se dau CD-uri chipurile cu imaginea bacteriei în sânge. Oamenii nu știu că în faza tardivă a bolii, când apar suferințe neurologice, nu se poate identifica bacteria în sânge.Pacienții, care dau bani pe teste inutile, iau degeaba antibiotice, luni de zile. Familiile se agață de ideea că ar fi o boală infecțioasă, care se tratează, nu vor să accepte că e o boală neurologică, fără vindecare. Alții le iau bani grei pacienților pentru a omorî bacteria cu oxigen. Repet, nu mai există bacterii în sânge, nu ai ce să omori, chiar dacă tehnica de oxigenare ar funcționa, ceea ce nu s-a dovedit științific. Deci, totul e doar o afacere. Mai nou, au apărut teorii ale conspirației, pe Internet, cum că guvernele nu recunosc amploarea contaminărilor cu Borelia. Pe lângă publicitatea care se face unor cabinete, această campanie este o altă pârghie de influențare a publicului”, spune dr. Rafila.