Sari la conținut
Home » Cum să îți protejezi casa de căpușe. Bolile pe care acestea le pot genera

Cum să îți protejezi casa de căpușe. Bolile pe care acestea le pot genera

Cum să îți protejezi casa de căpușe în această perioadă de încălzire a vremii când apar și insectele periculoase.  Este bine să știm ce avem de făcut în cazul în care ne confruntăm cu căpușe.

Aceste insecte nu sunt un pericol doar în parcuri sau grădini, cum credem majoritatea dintre noi. Ele pot ajunge ușor în case, fiind aduse chiar de noi sau de animalele de companie așa cum arată Housedigest. De aceea, este o problemă pe care oamenii trebuie să o identifice și să o abordeze cât mai curând posibil pentru a evita eventualele probleme de sănătate cauzate de bolile transmise de căpușe.

Ce sunt căpușele și ce boli pot transmite

Căpuşele sunt paraziţi externi, care se hrănesc cu sângele corpului gazdă (om sau diverse animale). La om, pot produce o serie de boli, cea mai cunoscută fiind Boala Lyme.

Înțepătura sau mușcatura de căpușă sunt ușor de recunoscut, pentru că, în cele mai multe cazuri, sunt vizibile. Există riscul ca înțepăturile de foarte mici dimensiuni să nu poată fi observate. De aceea, după revenirea după o ieșire în pădure sau în parc, este important să ne verificăm foarte bine, din cap până-n picioare.

În timp ce se hrănesc cu sângele oamenilor și animalelor de companie căpușele pot transmite gazdelor boli care pot pune viața în pericol.

Cele mai frecvente boli transmise de căpușe includ boala Lyme, babesioza, ehrlichioza, anaplasmoza, erupție cutanată asociată cu căpușele și tularemia.

Din fericire, există mai multe modalități de a preveni aceste infestări cu căpușe înainte ca acestea să aibă șansa de a o face. Spre deosebire de alți dăunători nedoriți, cum ar fi furnicile, păianjenii și chiar șoarecii, căpușele nu rătăcesc singure în case, iar asta face ca detectarea și eliminarea lor din timp să se facă mai ușor.

Verificați să nu aduceți căpuşe în casă

Verificați-vă corpul, îmbrăcămintea și animalele de companie înainte de a intra în casă, după ce ați fost în parc sau în pădure pentru a vă asigura că nu aduceți niciun parazit. Aveți grijă mare atunci când inspectați extremitățile, capul (în special în spatele urechilor), talia și orice alt segment de piele expusă.

Căpușele nu au capacitatea de a zbura, așa că de obicei se atașează de partea inferioară a corpului.

În cazul câinilor, care petrec mult timp afară, în iarbă, căpușele se pot prinde oriunde pe corp. Cu toate acestea, coada, picioarele și capul sunt cele mai importante de verificat.

Soluții de protejare împotriva căpușelor a animalelor de companie

Folosirea unor spray-uri anti-căpușe în spații exterioare este o altă modalitate excelentă de a vă proteja pe voi și animalele de companie.

căpușe; sursă foto: veterinariladomiciliu.ro
căpușe; sursă foto: veterinariladomiciliu.ro

Toate animalele de companie ar trebui să fie tratate cu medicamente împotriva căpușelor. Acestea eliberează o substanță chimică, prin care sângele animalului devine otrăvitor pentru purici și căpușe, ucigându-le dacă se prind de piele.

Faceți curățenie în curte cât mai des

Păstrarea unei curți cât mai bine îngrijite este la fel de importantă. De exemplu, căpușelor le place să se ascundă în vegetația densă. De asemenea, este o idee bună să investiți într-un gard mai mare, pentru a ține departe animalele sălbatice, care adesea sunt vehicule pentru căpușe.

Cum îndepărtăm în siguranță căpușele cu penseta

Folosiți o pensetă, pentru a o apuca de cap, cât mai aproape de piele. Trageți încet şi ferm până se desprinde căpuşa de piele. Căpuşa trebuie scoasă uşor, prin rotire, evitând strângerea între degete a abdomenului căpuşei care favorizează trecerea Borreliilor din glandele salivare în plagă.

Este bine ca ulterior să mergeți să se facă o analiză căpușei. Laboratoarele și cele veterinare dețin această tehnologie de investigare.  În cazul în care analiza căpuşei este negativă (nu contine bacterii), nu este nevoie de tratament cu antibiotic.