Sari la conținut
Home » Astăzi este Ziua Mondială a Vieții Sălbatice! Îndemnul lui Klaus Iohannis pentru protejarea mediului înconjurător

Astăzi este Ziua Mondială a Vieții Sălbatice! Îndemnul lui Klaus Iohannis pentru protejarea mediului înconjurător

  • de

Astăzi este Ziua Mondială a Vieții Sălbatice! Îndemnul lui Klaus Iohannis pentru protejarea mediului înconjurător.

Ziua Mondială a Vieții Sălbatice este sărbătorită în fiecare an, pe data de 3 martie!

Pentru anul 2021, tema centrală o reprezintă „Forests and Livelihoods: Sustaining People and Planet”, un mod de a evidenţia rolul central al pădurilor, speciilor forestiere şi serviciilor ecosistemice în susţinerea mijloacelor de trai a sutelor de milioane de oameni la nivel global şi, în special, a comunităţilor indigene şi locale care au legături istorice cu zonele împădurite şi cele adiacente pădurii.

Astfel, pentru a evidenția rolul major al mediului înconjurător pentru sănătatea oamenilor, președintele României, Klaus Iohannis, a ținut să facă un îndemn la respectarea legilor în ceea ce privește natura:

„România ocupă un loc special în Europa în materie de biodiversitate, păduri şi viaţă sălbatică. Aproximativ 35% din suprafaţa României este acoperită de păduri, un patrimoniu natural cu o valoare ecologică inestimabilă. Sunt păduri care găzduiesc mii de specii de animale şi plante sălbatice, multe dintre ele dispărute în Vestul Europei. Pădurile şi speciile de floră şi faună pe care le adăpostesc se află, însă, deseori sub ameninţare. În ultimele decenii, acţiunile noastre au dus la distrugerea habitatelor unor specii sălbatice, forţându-le să caute hrană în proximitatea aşezărilor umane. Torturarea, traficarea sau uciderea animalelor sălbatice sunt acte reprobabile, care trebuie pedepsite conform legii în vigoare fără nicio ezitare. Comiterea de abuzuri la adresa animalelor sălbatice, chinuirea şi traficarea lor ne expun suplimentar pe noi, oamenii, la diverse virusuri. Astfel de practici cresc riscul apariţiei unei pandemii, precum cea de COVID-19, care ne-a bulversat sănătatea şi viaţa în ultimul an”, a declarat președintele potrivit celor de la Agerpres.

Schimbarea climatică poate fi prevenită printr-o mai mare importanță acordată pădurilor:

„Relaţia de respect cu viaţa sălbatică şi cu mediul înconjurător este esenţială pentru sănătatea noastră. Este fundamental să promovăm permanent modele şi practici de gestionare a pădurilor şi a vieţii sălbatice care să susţină atât bunăstarea noastră, a oamenilor, cât şi conservarea pe termen lung a ecosistemelor. Implicarea noastră trebuie să meargă dincolo de protejare, pentru că este necesar să ajutăm natura să se regenereze. Plantarea de copaci contribuie la acest proces de regenerare”, arată Iohannis.

Păstrând același discurs, Klaus Iohannis a transmis un mesaj Guvernului:

„În 2020, am acordat patronajul campaniei naţionale de împădurire organizate de Guvern. Împreună am plantat peste 50 de milioane de puieţi, o investiţie cu beneficii reale pentru mediu, ecosisteme naturale, dar şi pentru sănătatea românilor şi pentru generaţiile viitoare. În 2021, solicit Guvernului să fie şi mai ambiţios, să vină cu un plan de plantare mai ales în afara fondului forestier, pe terenuri nisipoase ori degradate. Salut, totodată, iniţiativa Executivului de a aloca un miliard de euro pentru păduri în cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Protejarea mediului este o prioritate în care vom investi constant în viitor”, continuă preşedintele Iohannis.

Însă, fiind conștient că schimbarea vine de la fiecare dintre noi, președintele a vrut să reamintească nevoia unei implicări din partea societății în ansamblu:

„Este esenţial ca societatea civilă, media şi cetăţenii să rămână vigilenţi şi implicaţi activ în protejarea pădurilor şi a vieţii sălbatice. Sunt un susţinător fără rezerve şi mă voi implica activ în promovarea eforturilor de regenerare a pădurilor şi a speciilor de animale şi plante sălbatice. Îmi doresc ca, în aceste demersuri, să am alături de mine cât mai mulţi români”, conchide Iohannis.

Asociaţiile de mediu trebuie să-şi continue demersurile şi să vină în completarea efortului autorităţilor publice de a proteja patrimoniul natural.