Sari la conținut
Home » Animalele longevive care ocupă top 5 în lume în momentul de față! Scoica quahog trăiește 400 de ani. Te așteptai la asta?

Animalele longevive care ocupă top 5 în lume în momentul de față! Scoica quahog trăiește 400 de ani. Te așteptai la asta?

Animalele longevive care ocupă top 5 în lume în momentul de față! În timp ce unele specii trăiesc doar câteva ore, altele pot trăi pe pământ milioane de ani. Conform unei analize globale pentru a afla care sunt cele mai longevive animale, experții au aflat că peștii Koi, scoicile quahog, rechinul de Groenland, Balena de Groenlanda și broaștele țestoase trăiesc cel mai mult dintre toate viețuitoarele de pe Terra.

Animalele longevive care ocupă top 5 în lume în momentul de față!  Peștele Koi poate trăi 200 de ani

1.Peștele Koi

Crapul Koi, de origine din Japonia, face parte din categoria speciilor de pești ornamentali, întâlniți în bazinele artificiale sau iazuri decorative.

Uimitor este faptul că unele soiuri trăiesc mai mult de 200 de ani. Cel mai bătrân crap Koi a fost Hanako, un pește care a murit la vârsta de 226 de ani, pe 7 iulie 1977.

2.Scoica quahog

Specia poate trăi, în medie, 400 de ani, însă cercetătorii au găsit o scoica de 507 ani. Scoica Ming (numită așa pentru că trăia pe vremea Dinastiei Ming) a fost ucisă din greșeală de cercetătorii care încercau să afle ce vârstă avea. Cercetătorii nu au, deocamdată, o explicație legată de procesul lent de îmbătrânire pe care îl prezintă molusca.

3.Rechinul de Groenlanda
încă un animal din zona Greonlandei care poate trăi 200 de ani – deși a fost găsit un exemplar cu vârsta de 400 de ani. Motivul pentru care acești rechini trăiesc atât de mult este ritmul foarte lent de creștere. Cresc doar 1 cm pe an în lungime ți ajung la maturitate la abia 100 de ani. Ajung la maturitate sexuală la incredibila vârstă de 150 de ani.

4.Balena de Groenlanda. Aceste balene pot trăi și 200 de ani și sunt doilea cel mai mare mamifer de pe Terra, după balena albastră. Cercetatorii au descoperit că pot trăi vieți atât de lungi după ce au găsit o balena de Groenlanda ce avea un harpon vechi de 100 de ani înfipt în ea.

Au lungimea corpului de 14-18m,  greutatea de 50-60 tone. Capul masiv are cam o treime din greutatea totală a corpului.

5. Broaştele ţestoase. Această specie se numără printre cele mai vechi specii de pe Pământ. Strămoşii broaştelor de azi arătau altfel, dovedind adaptarea acestora la mediu. Ţestoasele se găsesc pe Pământ de mai bine de 220 milioane de ani, cu mult înaintea dinozaurilor. Primele ţestoase aveau dinţi şi nu îşi puteau retrage capul.