Sari la conținut
Home » Alertă. Animalele de companie pot să facă variola maimuţei

Alertă. Animalele de companie pot să facă variola maimuţei

Alertă. Animalele de companie pot să facă variola maimuţei. În timp ce oficialii din domeniul sănătății din SUA se străduiesc să limiteze epidemia de variolă a maimuțelor, unii proprietari de animale de companie se întreabă dacă nu cumva acestea ar putea fi în pericol. Totodată, apare și întrebarea dacă acestea pot transmite virusul la om.

Potrivit unui studiu publicat în “The Lancet” (revistă medicală din Marea Britanie), cercetătorii au descoperit că acest lucru este posibil după ce au identificat un caz de variola maimuței la un câine din Paris, Franța.

Conform informațiilor făcute publice, la 12 zile după ce stăpânii au început să prezinte simptome, au apărut leziuni la nivelul pielii și pe ogarul lor italian. Autorii studiului sugerează că este posibil ca animalul să se fi infectat deoarece dormea în patul stăpânilor.

Deși riscul rămâne scăzut, animalele de companie pot să facă variola maimuţei

«Riscul este extrem de scăzut», a declarat Dr. Lori Teller, președintele Asociației Americane de Medicină Veterinară.

Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor spun că variola maimuței se poate răspândi prin atingerea unor țesături precum lenjeria de pat. Deși studiul The Lancet arată că este posibil ca animalele de companie să se îmbolnăvească de variola maimuței, experții în sănătate precizează totuși că acest lucru se întâmplă rar.