Sari la conținut
Home » Ogar de Ibiza / Podenco Ibicenco, Ca Eivisenne

Ogar de Ibiza / Podenco Ibicenco, Ca Eivisenne

  • de


Greutate: 20 – 25 kg
Inaltime: 60 – 70 cm
Origine: Spania,

Istoric rasa Este o rasa veche care isi avea originile acum mai bine de 5000 de ani in Egiptul Antic. In secolul al VIII-lea i.e.n. se pare ca a fost adus din Egipt pe insula Ibiza si pe coasta sudica a Spaniei unde a fost crecut pentru a vana iepuri si alte animale mici pe care le fugarea cu viteze de pana la 64 km/h.

Descriere Fizica Este un caine de talie medie spre mare, suplu, musculos, cu aspect de caprioara. Este un pic mai lung decat inalt, are un cap lung, lat intre urechi, un bot lung, conic, nas mare si de culoare maro la fel cu blana. Ochii sunt mici, migdalati, departati si de culoare caprui deschis. Urechile sunt mari, triunghiulare, ridicate si foarte mobile. Coada este lunga, conica, intoarsa la varf, lasata. Exista doua varietati de blana: dreapta si sarmoasa. Blana dreapta are un par scurt, lucios, bine lipit de corp, iar varietatea sarmoasa are un par mai lung, pana la 7,5 cm, aspru, sarmos, acoperind si capul. Poate avea cularea rosie, alba sau o combinatie a acestor doua culori.

Personalitate Este un caine activ, energic, inteligent, vesel, uneori incapatanat. Este afectuos si devotat stapanului si familiei acestuia, iubitor si jucaus cu copiii, dar rezervat cu strainii. Se intelege bine cu alti caini, accepta animalele cu care a fost crescut de mic dar cele pe care nu le cunoaste si care fug sunt luate drept vanat.

Ingrijire Blana acestui caine are nevoie de un periaj ocazional eventual cu o manusa pentru a-i pastra stralucirea.

Conditii de viata Este un caine care se adapteaza conditiilor oferite, dar se simte mai bine intr-o curte ingradita unde se poate misca in voie. Ii place sa alerge in camp deschis, dar nu trebuie uitat ca instinctul lui de vanator este puternic si in locurile publice nu trebuie lasat fara lesa. Are nevoie de socializare si dresaj.

Dresaj Este un caine care se dreseaza relativ usor. Cu un dresaj ferm, variat, consecvent, cu o abordare blanda si prietenoasa, se pot obtine rezultate satisfacatoare.

Utilitate Este un excelent caine de vanatoare (vaneaza ca un ogar folosind auzul, vazul si mirosul) dar si un bun companion.